用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四選科疑問
樓主: Freshment
go

中四選科疑問  

October. 發表於 18-5-11 16:20
神科唔敢高攀,不過,同意你 Physics+M2,點計都應該有利啲,只是諗到呢兩科多叻人讀,要唔要避一避啫。

...
適合讀Physics+M2,同適合讀中史,係兩類人,其實小朋友點諗?

王家爸爸 發表於 18-5-11 16:24
適合讀Physics+M2,同適合讀中史,係兩類人,其實小朋友點諗?
經常變,但佢對呢兩科冇強烈既傾向,只表明唔中意ECON & GEO.

October. 發表於 18-5-11 16:33
經常變,但佢對呢兩科冇強烈既傾向,只表明唔中意ECON & GEO.
如果差唔多,就Physics+M2啦,出路好啲。

October.    發表於 18-5-11 18:59

October. 發表於 18-5-11 16:20
神科唔敢高攀,不過,同意你 Physics+M2,點計都應該有利啲,只是諗到呢兩科多叻人讀,要唔要避一避啫。

...

唔夠D叻人勁最多攞唔到*,攞5係靠自己實力。

October. 發表於 18-5-11 16:33

但係同樣成績,中史無加權咪蝕底。

LingChiBaBa 發表於 18-5-11 16:39
唔夠D叻人勁最多攞唔到*,攞5係靠自己實力。
多叻人讀既科會唔會份卷出深啲?我可能諗多咗。

October. 發表於 18-5-11 14:12
如果將大學工程排得較後,所謂既當係水泡科,咁

1) PHY ,CHEM , BIO + M2
你目標在 M2. 我建議你揀 1,其實揀1冇乜所謂,因為有3X到中五唔like 咪drop左科 phy. 咁咪變左chem . bio .m2 囉

洋蔥頭媽咪 發表於 18-5-11 19:56
你目標在 M2. 我建議你揀 1,其實揀1冇乜所謂,因為有3X到中五唔like 咪drop左科 phy. 咁咪變左chem . bio  ...

係,都係揀1大學有得加權出路又多啲,DSE中史要高分同樣唔易。要睇埋大考成績如何先最后决定。

October. 發表於 18-5-11 19:00
多叻人讀既科會唔會份卷出深啲?我可能諗多咗。

你諗多咗

October.    發表於 18-5-13 10:52
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

^曾小姐^ 發表於 18-5-8 16:17
係,我會睇埋,一定唔揀套餐學校

LingChiBaBa 發表於 18-5-9 11:14
我2個女2間津校都唔係架。選科係學生將學校會開嘅1X科排好優次,學校按成績派科。
...

我仔(男校)亦是這樣選科,S3排志願選! 不是名校!