用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四選科疑問
樓主: Freshment
go

中四選科疑問   [複製鏈接]

洋蔥頭媽咪 發表於 18-5-9 16:07
樓主有提到學校A科成績一向超差,佢指一向即是説大部份學生,咁亦証明該科成績應該唔會好得去邊,亦未必一 ...

咁 依個當然啦 讀書係小朋友 唔係家長
就算家長几想佢揀或唔揀個科
最後由小朋友決定好點

王家爸爸 發表於 18-5-9 15:06
樓主既A、B之選,應該就係咁既情況。

咁B 科囡囡只係成績唔算標青,未至於讀唔掂

只係矛盾如果好似呢種case,興趣重要D 定學校師資重要D?

我都信學校呢科咁弱唔多唔少係因為冷門,冇叻人想take,加上可能師資問題,令到DSE 結果更加慘烈。

不過聽左大家嘅意見,我都大概有個idea,會再同囡商量下。唔該曬大家。

回覆 Freshment 的帖子

咁你 A 同 B 科目分別係咩?如果都係「大路」科目,咁就當然興趣果科,然後自己自修、去補習、私補。如果 A 係難搵補習、難操卷,咁就唔好搏,讀 B 好了,既然你都話 B 唔係讀唔到,只係冇咁出色。

我都想借個位問下王家爸爸和其他jm, 我個仔間學校前幾日開家長會話九月一日會開DSE 體育科, 如果同學揀佢, 可以4+3, 否刖按慣例是4+2, 我想叫亞仔試下, 但我一路都無留意這科的資料, 所以希望有過來人提供下意見。例如, level 3 or 4 難吾難

補充資料是我仔跑學界田徑賽和越野校隊, 球類打藍球和羽毛球,謝謝先。

Freshment 發表於 18-5-9 19:24

只係矛盾如果好似呢種case,興趣重要D 定學校師資重 ...
我會建議,糾纏於矛盾與疑問之中,不如用比較邏輯既方法去分析,然後選擇。
第一,比較前人近兩年係兩科既成績(3、4、5、5*同5**率)。
第二,睇返自己兩科既排名。
第三,從上面既資料,你大約可以粗略地估計到,如果情況唔變之下,自己可能既成績。

Marians 發表於 18-5-10 01:32
我都想借個位問下王家爸爸和其他jm, 我個仔間學校前幾日開家長會話九月一日會開DSE 體育科, 如果同學揀佢,  ...
都可能用#65既方法去分析。

王家爸爸 發表於 18-5-10 08:31
我會建議,糾纏於矛盾與疑問之中,不如用比較邏輯既方法去分析,然後選擇。
第一,比較前人近兩年係兩科既 ...

樓主喺#40已經講咗祇得L4+資料喳。

只係矛盾如果好似呢種case,興趣重要D 定學校師資重 ...
惡牲循環,学校果d科弱就無叻学生揀,無得番身~都反影学校唔重视果d科目……

LingChiBaBa 發表於 18-5-10 08:48
樓主喺#40已經講咗祇得L4+資料喳。
問老師嗎!教緊既老師一定知道。

我覺得興趣重要過師資,有興趣可以靠上網都搵到好多筆記任你咪,重有名師喺youtube講解,師資變得不重要。但注意冷門科除外。

我個仔想選M2,但得兩個老師教,其中一個是廢的,所以好慘,可能要改選 Bio,大家有什麼意見給我?

friendfriend 發表於 18-5-10 20:03
我個仔想選M2,但得兩個老師教,其中一個是廢的,所以好慘,可能要改選 Bio,大家有什麼意見給我? ...

咁亞仔大學想讀乜先?

王家爸爸    發表於 18-5-10 23:51

friendfriend 發表於 18-5-10 20:03
我個仔想選M2,但得兩個老師教,其中一個是廢的,所以好慘,可能要改選 Bio,大家有什麼意見給我? ...
M2唔係想像中難. 有心讀 不在於老師. 而是在於自己學習取向 .世界拳王泰巨個教練佢教咁多人佢都係教得一個拳王

講真,教得M2,點可能廢?其實可能係個老師表達能力唔好,教得悶,但係去到大學,又有幾多個理科老師係教得有趣?

回覆 王家爸爸 的帖子

他不懂教書,係全校最廢的,怕影響DSE成績

friendfriend 發表於 18-5-11 11:22
回覆 王家爸爸 的帖子

他不懂教書,係全校最廢的,怕影響DSE成績

通常呢D情況下,嗰個好大機會係副...
講返正題,如果M2同Bio兩科2選1,即係4C+2X+M同4C+3X嘅分別。

1. 如果大學揀工程,M2是優先。相反揀Medicine,就揀Bio。
2. 如果大學揀HKU工程,2X無得drop。

M2唔難,數學叻自己睇textbook都OK,有幾多功力就睇你做幾多練習同past paper。

LingChiBaBa 發表於 18-5-11 12:54
通常呢D情況下,嗰個好大機會係副...
講返正題,如果M2同Bio兩科2選1,即係4C+2X+M同4C+3X嘅分別。 ...

如果將大學工程排得較後,所謂既當係水泡科,咁

1) PHY ,CHEM , BIO + M2
2)   CHEM, BIO , 中史

邊個組合對入大學有利d呢?

或是冇PHY & M2 就冇得讀工程。

請指教。  

October. 發表於 18-5-11 14:12

歷史應該比工程更水泡吧!

小時了了    發表於 18-5-11 16:18
October.    發表於 18-5-11 16:13
LingChiBaBa    發表於 18-5-11 14:28

October. 發表於 18-5-11 14:12

如果Chem & Bio做膽,估你Medicine科排前,咁有Phy&M2,理大PT/Optometry/Radiography收生Physics、M2計heavier weighting,PT重要計Best6,我揀1。

LingChiBaBa 發表於 18-5-11 14:27
如果Chem & Bio做膽,估你Medicine科排前,咁有Phy&M2,理大PT/Optometry/Radiography收生Physics、M2計he ...
神科唔敢高攀,不過,同意你 Physics+M2,點計都應該有利啲,只是諗到呢兩科多叻人讀,要唔要避一避啫。

‹ 上一主題|下一主題