用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四選科疑問
樓主: Freshment
go

中四選科疑問  

Freshment 發表於 18-5-9 01:02
多謝你的意見。學校要揀3X,基本上頭2X 囡囡大致都揀左讀咩,係差呢個組合。學校一直只提供DSE 4+%,但A 科 ...
你意思即是A科4比率相當低,咁除非女兒超喜歡又好有信心肯補習,否則唔揀都未必有損失。

其實係未間間中學都係A,B,C各選志願.我阿囡3X.都係要咁排.但佢學校PHY,CHEM同BIO各開2班.老師話選左差不多實收.要三思..我都無俾咩意見.佢自己選啦..我都無眼睇又睇吾明.

Freshment 發表於 18-5-9 01:02
多謝你的意見。學校要揀3X,基本上頭2X 囡囡大致都揀左讀咩,係差呢個組合。學校一直只提供DSE 4+%,但A 科 ...
Oh.....如果4+比全港仲要低好多……禁真係唔好揀。我女间就算文科差,4+都仲要比全港高(唔少)~

October. 發表於 18-5-8 22:51
我唔明既就係既然都開咗M1班了,我讀3X,但就唔俾我選讀M1.

仲有, 讀M2就3X中一定要有可Phy, 好專制。

讀M2就3X中一定要有可Phy.....或者調轉諗,讀Physics無得讀M2又唔係咁好,學校唔會開幾班M1/2呱。

我話資源既原因係諗到,如果好多科好多配搭撈埋一起,點安排上堂,好成問題。...官津嘅話,有幾多班會唔同,每級6班高中彈性大D,每級4班就可能要食套餐。我女學校elective開15科(23班),因為1級有6班,時間表夾埋4個core一齊容易處理。不過開1班嗰科滿額就無法。

見好多學校M1M2都任揀(當然睇成績),唔知點解呢間學校會係咁?...有多D資料,會唔會有其他原因?

洋蔥頭媽咪 發表於 18-5-8 23:33
學校咁安排又真的比較差,M1 /M2 好多學校會要求數學成績較前列嘅學生才可選修,所以唔應該硬性規定放落某 ...
所以,好令人費解,學校套餐/散餐係唔算少,有超過100款,但涉及到M1M2,咁既安排,起碼對我地來講好大影嚮,揀唔到自己第一想讀既野。

可能有啲野,學校冇講,呢類唔係B1A校,公開試成績好難科科好,通常理科成績會好過文科,所以在有限資源底下,計算過后,就一定要PHY + M2 褂。

ydoris 發表於 18-5-9 09:28
其實係未間間中學都係A,B,C各選志願.我阿囡3X.都係要咁排.但佢學校PHY,CHEM同BIO各開2班.老師話選左差不多 ...

我2個女2間津校都唔係架。選科係學生將學校會開嘅1X科排好優次,學校按成績派科。

LingChiBaBa 發表於 18-5-9 11:03
讀M2就3X中一定要有可Phy.....或者調轉諗,讀Physics無得讀M2又唔係咁好,學校唔會開幾班M1/2呱。

我話資 ...

學校話以往學生多揀讀M2,M1冇咩人讀,會唔會M2個老師教得好啲?

我唔想仔讀PHY,想佢文中有理,理中有文(或商),+ M1,即:Chem+Bio+Econ(或中史,佢記性OK,文筆唔錯)+ M1,但冇呢個選項俾我地揀。

當然,我地分析過后,會俾仔自己選擇,依家局住冇得諗。

1998Ruby1998 發表於 18-5-8 18:16
回覆 王家爸爸 的帖子

自助餐係任君選擇,每一科都獨立選擇。我地有限制,例如讀 Geog 就冇得讀 BAFS,我 ...
Geog 就冇得讀 BAFS,男校好多都係咁,反而男女校或者女校唔少都係有得揀呢兩科。

^曾小姐^ 發表於 18-5-8 18:03
局晒所有人一定揀m1
M1比M2容易讀啲。

October. 發表於 18-5-9 11:19
學校話以往學生多揀讀M2,M1冇咩人讀,會唔會M2個老師教得好啲?

我唔想仔讀PHY,想佢文中有理,理中有文 ...

M1無咩人讀原因可能係好似你個仔嘅case咁,都無呢個option揀

October.    發表於 18-5-9 11:46
October.    發表於 18-5-9 11:46

回覆樓主:

永遠唔好揀學校考得超差嘅科目! 唔好過分自信,以為自己可以係例外。

成績好,興趣自然會提高。

DSE喺大學入學試!大學入學試係用來入大學,唔係比你培養興趣既。

JustAParent 發表於 18-5-9 13:39
永遠唔好揀學校考得超差嘅科目! 唔好過分自信,以為自己可以係例外。

成績好,興趣自然會提高。
合理,但係從另一個角度睇,永遠唔好揀自己讀得超差嘅科目,所以其實唔容易決定。

王家爸爸 發表於 18-5-9 14:07
合理,但係從另一個角度睇,永遠唔好揀自己讀得超差嘅科目,所以其實唔容易決定。 ...

如果學校勁既科你讀唔掂,你想讀既學校又其差,咁即係揀錯學校啦。嫁錯郎,係好難搞㗎。

不過,樓主唔係呢個case, 興趣成績平平,就加把勁追,跟到大隊的。

Freshment 發表於 18-5-8 15:31
囡囡中三要選科,但:

A 科 - 囡有興趣,成績唔錯,但學校呢科DSE 成績一向超差
我囡所有選科, 鐘意唔鐘意都係相差一兩分,
佢最后到下學期考試温書決定到自己揀咩科

JustAParent 發表於 18-5-9 14:14
如果學校勁既科你讀唔掂,你想讀既學校又其差,咁即係揀錯學校啦。嫁錯郎,係好難搞㗎。

不過,樓主唔係 ...
樓主既A、B之選,應該就係咁既情況。

nillnill 發表於 18-5-8 16:04
其實小朋友選擇中學,是否需要考慮埋高中開什麼課程?
依個係有難度, 有部小朋友係好受朋輩影响
取向都可以隨時變,
我囡小學就对科學有興, 中學3理科, 同其他選科都差一兩分,
初時都以為佢會肯揀理科,到學期尾, 佢自己決定不選理科,
最后take 文/商~三選科, 讀得好開心

王家爸爸 發表於 18-5-9 11:25
Geog 就冇得讀 BAFS,男校好多都係咁,反而男女校或者女校唔少都係有得揀呢兩科。 ...
我地就可以geog +bafs 讀的

王家爸爸    發表於 18-5-9 16:17

洋蔥頭媽咪 發表於 18-5-8 23:22
樓主用到超差黎形容A科成績,所以我感覺並非似指沒有取星,相信可能連2/3/4都不太多。選科須然都要講興趣, ...

条BAR 低过全港, 係因為小人揀依科,
但都有人拿5*

TwinWong 發表於 18-5-9 15:42
条BAR 低过全港, 係因為小人揀依科,
但都有人拿5*
樓主有提到學校A科成績一向超差,佢指一向即是説大部份學生,咁亦証明該科成績應該唔會好得去邊,亦未必一定有人拎倒星,就算好彩有人層經拎倒星相信意義已不大,未必值得take呢個 risk,當然最終要睇樓主女兒意願想點選擇啦!

我女係津校,揀科基本上係學校有既科目任揀,通常只要成績唔太差即係合格都會派得到。

不過,如果某科低於7個人揀,學校就唔會開班,對心儀冷門科目如中史、中國文學的同學黎講,呢個可能會最大的障礙。