用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 升小一學校適應班大約幾時上
go

升小一學校適應班大約幾時上 [複製鏈接]

大女 9 月升小一,要等派位結果,想問問大部份小學嘅適應班大約幾時上?
因為 8 月頭鄉下長輩大壽要回鄉幾日,好驚撞正適應班會上唔到,
   0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

間間學校唔同喎,而且唔係間間有
恐龍家

小曳人 發表於 18-5-8 13:56
間間學校唔同喎,而且唔係間間有
係咪津校通常無㗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

Yanamami 發表於 18-5-8 19:09
係咪津校通常無㗎?
起碼當年我抽中間官校,同依家讀緊嗰間津校都無
恐龍家

係咪津校通常無㗎?

95 網,幾間津校都有小一適應班

係咪津校通常無㗎?

無定

小熊寶寶 發表於 18-5-8 13:28
大女 9 月升小一,要等派位結果,想問問大部份小學嘅適應班大約幾時上?
因為 8 月頭鄉下長輩大壽要回鄉幾 ...
適應班唔一定要上的,另外,適應班係要比學費的....津校幾百到一千左右.

小熊寶寶 發表於 18-5-8 13:28
因為 8 月頭鄉下長輩大壽要回鄉幾 ...
這真的取決於......如果你一心決定要去長輩大壽,那麼小學適應班何時舉行並不重要。否則,你只需等到日程安排公佈之後,看看你是否還可以出席長輩大壽。還有,小學適應班不是必須的。

回覆樓主

恕我直言,長輩大壽,又唔係葬禮,八月頭唔見,咁咪八月中八月底見囉。

家長要返鄉下可以照番,留小朋友讓工人接送上學,如冇工人托親戚照顧,咁小朋友咪可以照番囉。

咁如果大壽係你眼中好緊要,返鄉下都要放棄適應班,就唔使問la,學楼上話齋:「如果你一心決定要去長輩大壽,那麼小學適應班何時舉行並不重要。否則,你只需等到日程安排公佈之後,看看你是否還可以出席長輩大壽」

‹ 上一主題|下一主題