用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教叩門時序
go

請教叩門時序 [複製鏈接]

想問下,如果派唔到心儀津校,咁係應該幾時去叩門?6月2日一出公佈就去?學校網頁沒有提及
   15    0    0    0

一般公佈之後馬上去,事先要準備好所需文件,安排好先後順序。事先最好向鍾意的學校諮詢,是否可叩門,有何條件。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

通常5月裡左右會陸續出安排
有好心人的話就會有summary,舊年資料
https://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=3423250

要準備嘅一早準備好,到時即刻就可出發(希望用唔著啦)

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

預先研究唔同學校情況,制定唔同路線(派得一般、派得唔好、災難性咁差)
執定走佬袋,文房四寶,影印本,folder信封公文袋郵票
最好搵定車,路路暢通。邊d要排邊d擺低走,邊d到時拎表邊d可以填定,一早預備好就唔駛心慌慌

Charlotte_mom 發表於 18-5-8 13:59
預先研究唔同學校情況,制定唔同路線(派得一般、派得唔好、災難性咁差)
執定走佬袋,文房四寶,影印本,f ...

多謝你,十分有用的資料!咁要唔要帶埋D細路去?

Arabellahk 發表於 18-5-8 13:19
一般公佈之後馬上去,事先要準備好所需文件,安排好先後順序。事先最好向鍾意的學校諮詢,是否可叩門,有何 ...

多謝你!又開始要緊張喇

WongBoBo 發表於 18-5-8 14:21
多謝你,十分有用的資料!咁要唔要帶埋D細路去?

有啲學校即日交表即日面試的,自己去了解一下啦.
而家大部份叩門表格都會網上下載的,會有兩三日交表時間.

星期六放榜,跟住下午及星期日整好啲野,星期一就親身去交..

Charlotte_mom 發表於 18-5-8 13:59
大部份網上可以下載表格了,又唔需要急得咁緊要

WongBoBo 發表於 18-5-8 12:42
想問下,如果派唔到心儀津校,咁係應該幾時去叩門?6月2日一出公佈就去?學校網頁沒有提及
...
check 下心儀學校網站。有D未派彩都可以寄定信去。

回覆樓主:

想問下係咪一定要先去已獲派既小學注冊先,之後去扣門?

sanalexx 發表於 18-5-8 14:47
想問下係咪一定要先去已獲派既小學注冊先,之後去扣門?

最好,註冊唔係即日的,大約係下星期1,2 .

點樣可以知邊 d 要排,邊d 擺低走?

Pigdripy 發表於 18-5-8 21:36
點樣可以知邊 d 要排,邊d 擺低走?

上網見返每間學校要求喇

醒目開學勳章 王國長老

HK-MAN 發表於 18-5-8 14:33
大部份網上可以下載表格了,又唔需要急得咁緊要

我唔知誠意分count到咩地步,no harm嘅就爭取下,既然一早公佈左,有需要點解唔即交
我有親戚個女,村幼無咩賣點,唔係111,叩名官竟然有得見。除左「早交」呢個因素我唸唔到其他

Arabellahk    發表於 18-5-9 14:20

Charlotte_mom 發表於 18-5-9 08:09
我唔知誠意分count到咩地步,no harm嘅就爭取下,既然一早公佈左,有需要點解唔即交
我有親戚個女 ...
有人急於交表,連幼稚園校長的推薦信都唔等埋就交表..推薦信的作用係冇乜,但冇既話人地會覺得你同學校既關係情況麻麻囉...

我因為平時要返工, 所以想一日掂晒.

一早預備晒心儀學校的叩門信, 文件, 回郵信封連郵票, 釘好一份份, 帶文具, 最好check 埋最近邊間文具店可以影印, 因為有啲學校需要交埋派位証. 諗定路線, 一架車去晒四間心儀學校放底叩門文件, 之後返屋企等電話.

回覆樓主:

我上了几間學校,都未見有資料!
通常系几時會有扣門安排資訊?

醒目開學勳章 王國長老

HK-MAN 發表於 18-5-9 11:11
有人急於交表,連幼稚園校長的推薦信都唔等埋就交表..推薦信的作用係冇乜,但冇既話人地會覺得你同學校既關係 ...

咁唔齊又急黎做咩
我意思係,既然咁多因素自己控制唔到,可以自己掌握嘅就盡人事吧
太心急又補文件又盛,麻煩到人都唔好啦
‹ 上一主題|下一主題