用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會啟信學校 請問啟信適合英文底子一般,比較活潑既男仔嗎? ...
go

請問啟信適合英文底子一般,比較活潑既男仔嗎? [複製鏈接]

大家好,我為小朋友準備緊20年入讀小學。
仔仔讀學券幼稚園,有外補一堂英文pg,
暫時英文程度頗一般,不過最近我地多左睇英文書希望有進步,唔知入讀啟信會唔會好難投入,甚至考入機會好微呢?

另外請問屯元天幾間直私,啟信會唔會係比較大機會考到?我得15分,又唔想入好谷既學校,大抽獎真係冇乜信心 希望有過來人指教下。謝謝
   0    0    0    0

Mikor 發表於 18-5-8 09:15
大家好,我為小朋友準備緊20年入讀小學。
仔仔讀學券幼稚園,有外補一堂英文pg,
暫時英文程度頗一般,不過 ...

如果直認英文麻麻的話要入屯元天直私係有D難度,可能要靠一點運氣。
因其他私幼程度較好的可能已經早一批有offer, 而啓信相對不及其他直私,以往經驗很多用家暫先hold 住offer 用作後備, 如果一有好offer 會棄位情況較多。
如果真的心儀啓信,即管先報,就算未能第一時間有offer, 相信waiting都易入。

回覆 Mikor 的帖子

我地黎緊9月升K2,應該係2020/21年入讀小一

我地讀傳統幼稚園,中學教學,學簡單英文普通話,興趣班有學英文,無證書之類,都會照報啟信(近+小班教學)

‹ 上一主題|下一主題