用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有關SPCC插班
go

有關SPCC插班

請問有關於小二插班入SPCC的資訊可以分享嗎?

謝謝!

為甚不上校網參考反而上EK问?

http://www.spcc.edu.hk/chi/admis ... sions/primary/p2-p5

Yanamami 發表於 18-5-8 00:01
為甚不上校網參考反而上EK问?

http://www.spcc.edu.hk/chi/admis ... sions/primary/p2-p5 ...

可能我表達得不好,不好意思.....
校網的資訊我已看過了,我意思是指有沒有其他相關 information 如親身經驗可以分享一下。

謝謝!

Mamaskhy0011 發表於 18-5-8 00:17
可能我表達得不好,不好意思.....
校網的資訊我已看過了,我意思是指有沒有其他相關 information 如親身 ...

似乎只有小五插班位

Chujai 發表於 18-5-8 11:14
似乎只有小五插班位

姐係今年的P1-p3 一個都冇人走?

Ocean419 發表於 18-5-8 14:52
姐係今年的P1-p3 一個都冇人走?

初小課程應該唔會咁難,未必會有人離開,就算有位都可能俾咗”關連人仕”呢。

Soundervolt 發表於 18-5-8 16:04
初小課程應該唔會咁難,未必會有人離開,就算有位都可能俾咗”關連人仕”呢。
...

網頁寫只有小五有位,如何想apply其他年級,好唔好都照寄信去學校試下.....? 定係咁做反而會有反效果呢....?

Mamaskhy0011 發表於 18-5-9 02:29
網頁寫只有小五有位,如何想apply其他年級,好唔好都照寄信去學校試下.....? 定係咁做反而會有反效果呢... ...

試下無壞. 當表誠意.

你準備考幾年級?

retriever 發表於 18-5-9 08:31
試下無壞. 當表誠意.

你準備考幾年級?

二年級......

retriever 發表於 18-5-9 08:31
試下無壞. 當表誠意.

你準備考幾年級?

我記得你之前出過帖同大家分享好多揾學校嘅心得㗎,有無d嘢可以教下我路㗎

Mamaskhy0011 發表於 18-5-9 10:08

我記得你之前出過帖同大家分享好多揾學校嘅心得㗎,有 ...

我講D 野不嬲都係概念層面,從無提供TIP 考邊間果喎。

如果讀緊一年級,呢間應多數係考返一年級,而唔係插二年級。

網頁寫只有小五有位,如何想apply其他年級,好唔好都照寄信去學校試下.....? 定係咁做反而會有反效果呢... ...

試咗唔得最多花咗自己少少精力,唔試過就一定唔得,就算學校真係冇位又唔會閙您一餐。

當年我都係幫囝仔報咗啲校網冇公開話有位招生嘅學校申請插班,最後都有offer。

嘗試過之後若果失敗都盡咗自己嘅努力,心安理得。

我覺得作用不大,因為

學校一般不會保留你的文件超過1年,但也

不會有反效果。學校若沒有多餘學位,當年一定不會考慮。除非你的小朋友在學術上獲得其認可的超級世界大獎,之後若有學位,可能會優先考慮。

retriever 發表於 18-5-9 11:28
我講D 野不嬲都係概念層面,從無提供TIP 考邊間果喎。

如果讀緊一年級,呢間應多數係考返一年級,而唔係 ...

同意,重考小一機會較大。