用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 叫名唔應
go

[其他] 叫名唔應 [複製鏈接]

我小朋友18個月,叫佢名10次9次都無反應唔回望,出街會越叫越走,聽力無問題,請問呢方面可以點訓練呢?CPDA playgroup會有幫助嗎?求分享,謝謝
   0    0    0    0

回覆樓主:

識講嘢未? 有眼神接觸嗎?會望人嗎?會用奇怪的方式玩玩具嗎?

lobb2015 發表於 18-5-8 10:37
識講嘢未? 有眼神接觸嗎?會望人嗎?會用奇怪的方式玩玩具嗎?

識講嘢未?   <— 識講超過20個單字

有眼神接觸嗎? 會望人嗎? <— 望我地講嘢比較弱,但出街會定定望陌生人會笑

會用奇怪的方式玩玩具嗎? <— 咩都會玩,但玩車時會水平望車蹗一陣,跟住掉走再玩其他嘢

唉~ 但叫親佢都唔應...

回覆樓主:

要有啲心理準備。可能有問題,亦可能冇問題。因為宜家仲細,可能嚟緊的幾個月有好大進步都唔定。

唔好諗 play group 喇。諗啲針對性啲嘅嘢。如果你是全職媽媽,俾多啲時間同阿仔玩和傾計。 play group 的用處是,你去到可以睇吓其他同齡小朋友係點嘅。同埋你學咗佢啲方法,返到屋企重複對小朋友做練習。
如果要返工,要諗諗計。睇吓點樣爭取時間教小朋友多啲。
如果錢唔係問題,快啲聯絡有關機構,上堂或評估。不過對方都可能會答你現在是太早。你去問問先都冇壞吖。
亦要去 CAC 即政府排期做評估。
有嘢就問啦。呢度好多人可以答你㗎。
祝冇事!

回覆樓主

確實聽力無問題?最近一次聽力測驗幾時?
有些小朋友是在出生後聽力慢慢下跌的

聽力冇問題唔代表佢聽覺統合OK,例如當聽覺太敏感,佢會聽到聲就走,又可能有時太唔敏感聽唔到應該聽到既音量,呢D係感覺統治問題

STDKLS 發表於 18-5-7 20:28
我小朋友18個月,叫佢名10次9次都無反應唔回望,出街會越叫越走,聽力無問題,請問呢方面可以點訓練呢?CPD ...

其實幾個月大嘅BB,已經認得自己個名,健康院姑娘點講呢?做吓評估好D喎⋯⋯

STDKLS 發表於 18-5-7 20:28
我小朋友18個月,叫佢名10次9次都無反應唔回望,出街會越叫越走,聽力無問題,請問呢方面可以點訓練呢?CPD ...
聽力冇問題嘅意思係聽得到, 冇弱聽, 但有樣嘢叫聲音處理失調, 在嘈吵環境便聼不清楚, 你在靜d 地方再試下.......

回覆樓主:

多謝各位留言,我小朋友一聽到好細聲嘅youtube歌即衝過來,所以相信聽力無問題,而家佢做咗幾個月ABA training,應名反應好好多喇,其實唔知係訓練成果還是佢身體發展而進步,希望抓緊追番上啦

‹ 上一主題|下一主題