用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 普通話水平測試 PSC
go

普通話水平測試 PSC [複製鏈接]

高小生可以考普通話水平測試(簡稱PSC)?是否太難?
   1    0    0    0

shellyshelly 發表於 18-5-7 17:33
高小生可以考普通話水平測試(簡稱PSC)?是否太難?
睇你想攞嘜成績啦,三級乙等,又唔太難既。

王家爸爸 發表於 18-5-7 18:57
睇你想攞嘜成績啦,三級乙等,又唔太難既。

明。自己讀或出去讀?多班教嗎?這個認受性最高?GAPSK 冇咁好?請指教

shellyshelly 發表於 18-5-7 20:45
明。自己讀或出去讀?多班教嗎?這個認受性最高?GAPSK 冇咁好?請指教
PSC認受性當然係普通話最高既,根據國家廣電總局,考到一級甲等,就符合入職國家級廣播電台、電視台播音員既要求。其他地區電台、電視台一般都需要一級乙等。如果無記錯,香港幾間大學都有普通話培訓測試中心,另外坊間都有私人機構教。

shellyshelly 發表於 18-5-7 20:45
GAPSK其實係好唔同,基本上無嘜認受性,當玩下就得。

王家爸爸 發表於 18-5-7 21:57
GAPSK其實係好唔同,基本上無嘜認受性,當玩下就得。

PSC 要用多少時間來 準備和考? 如果想考傳統名校, 最top嗰啲譬如spcc, 有沒有用?

ABCdoreme 發表於 18-5-18 01:32
PSC 要用多少時間來 準備和考? 如果想考傳統名校, 最top嗰啲譬如spcc, 有沒有用?
...
如果目標係考傳統名校,咁就考好校內考試同呈分考試好啲啦。任何其他考試都唔會有用過呈分考試。

Yanamami    發表於 18-5-18 10:24

ABCdoreme 發表於 18-5-18 01:32
...
唔使點準備就有信心考,就順便考埋。如果要嘥時間準備,好似唔值得。

王家爸爸    發表於 18-5-22 10:10

王家爸爸 發表於 18-5-18 09:49
如果目標係考傳統名校,咁就考好校內考試同呈分考試好啲啦。任何其他考試都唔會有用過呈分考試。

...

謝謝大家

王家爸爸 發表於 18-5-18 09:49

...
Don't tell the truth Ah Ma

王家爸爸    發表於 18-5-22 10:47

IloveJJ 發表於 18-5-22 10:36
我反而贊同b3410,因為如果仲要花時間响呈分試既,其實都唔係最top既學生,咁當然專注呈分試好過。

但最to ...
表面上合理,可惜現實比想像中殘酷。

IloveJJ 發表於 18-5-22 10:36
我反而贊同b3410,因為如果仲要花時間响呈分試既,其實都唔係最top既學生,咁當然專注呈分試好過。

但最to ...
最top嗰幾個學生,分數其實好接近,考第一同第二,考第二同第三,差別可以好大,所以競爭比其他學生更大。例如聖公會學校既一、兩名SPCC校長推薦位,係你死我生既競爭。

‹ 上一主題|下一主題