用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 東亞開戶問題
go

東亞開戶問題

請教:
1.  在香港開聯名英鎊戶口,  是否香港入英鎊 ,  英國即時可以拎到英鎊?
     (上次我直接問了東亞分行,  回覆系香港入英鎊, 英國只能拎港元 ????? )

2.  有冇最少存款?

3.   是否 間間分行亦可以開戶?

4.  東亞在英國多分行嗎?

5.  東亞有Debit card 嗎?  想在英國用..

麻煩大家指教下, thanks!

回覆樓主

你要喺hk 東亞開自己的英國東亞戶口及小朋友的英國戶口,再由自己的hk戶口過英國同名戶口,再喺英國戶口過你小朋友的英國戶口。

SIYip 發表於 18-5-7 16:24
你要喺hk 東亞開自己的英國東亞戶口及小朋友的英國戶口,再由自己的hk戶口過英國同名戶口,再喺英國戶口過 ...
  原來如此,  thanks

WIN123 發表於 18-5-7 16:01
請教:
1.  在香港開聯名英鎊戶口,  是否香港入英鎊 ,  英國即時可以拎到英鎊?
     (上次我直接問了東亞分 ...

1)香港戶口將港幣轉英鎊,再電匯去自己英國戶口,再由自己英國戶口轉英鎊去孩子英國戶口,由孩子用debit card係ATM攞英鎊用。
2)唔記得最低存款額,但放心,好低都得。
3)要去中環總行開英國戶口,先要打電話預約。
4)東亞英國只有三間分行
5)當然有debit card,唔係就唔會去用佢戶口。
另外,東亞香港分行既職員對英國戶口既情況唔太熟,我試過幾次俾佢地激到嘔血,但冇辦法,鬼叫東亞收費平。

1) 上面已經解釋得很清楚。
2) 如果你係講 freeze 戶口的最低存款額,記得係 10 鎊。
3) 要去中環總行開,一定要先預約。
4) 三間分行,倫敦、Manchester、Birmingham。Birmingham 的那間不近火車站。不過遠也沒關係,你不會常去,就算是 lost card,他們也會寄信,不用你親身到總行(除非你要提款)。
5) 全部都係開 debit card wor?唔係你開黎做咩?

要有學校offer letter 才可開户,打電話預约時記得問清楚所需文件

1998Ruby1998 發表於 18-5-7 18:51
1) 上面已經解釋得很清楚。
2) 如果你係講 freeze 戶口的最低存款額,記得係 10 鎊。
3) 要去中環總行開, ...

ruby, 想請問debit card 是否像hk 的八達通,有錢喺戶口就可以買嘢直接扣戶口錢? 是否非常普及,一般店鋪、超市甚至outlet 都用到?

回覆 SIYip 的帖子

係,只要係 20/30 鎊(視乎邊間銀行,冇記錯的話東亞係可以 30 鎊內)內嘅交易,就可以當八達通用。所有超市、餐廳、outlet、外賣檔都可以用,非常方便,直接扣戶口錢。

1998Ruby1998 發表於 18-5-7 19:56

係,只要係 20/30 鎊(視乎邊間銀行,冇記錯的話東亞係可以 30 鎊內)內嘅交易,就可 ...

30 鎊個數目唔大,如果去shopping買嘢可能要俾cash.
想再問少少,搭巴士是否都可以用?

30 鎊 limit 我夠曬用,就算過 30 鎊,你都可以刷卡,唔洗一定帶 cash。30 鎊係 tap and go,30 鎊以上就 insert pin number to process transaction。
搭巴士應該唔可以 tap and go,不過你可以 download 巴士 app,用 debit card 買車票,上車掃瞄 QR code 就得。火車都一樣,可以用 app 買。

1998Ruby1998 發表於 18-5-7 20:30

30 鎊 limit 我夠曬用,就算過 30 鎊,你都可以刷卡,唔洗一定帶 cash。30 鎊係 tap an ...

原來係咁,張卡真係好方便。謝謝你的資料 :)

亮燈 發表於 18-5-7 16:46

Thanks

回覆 1998Ruby1998 的帖子

相比HSBC 是否東亞比較方便...

WIN123 發表於 18-5-8 11:19
Thanks

唔使客氣

WIN123 發表於 18-5-8 11:23
回覆 1998Ruby1998 的帖子

相比HSBC 是否東亞比較方便...

一定係HSBC 方便! 但貴:(

thanks

亮燈 發表於 18-5-7 16:46

請問由香港東亞戶口買了英鎊後,再將英鎊電(emoji)去英國東亞同名的戶口,是否需要付手續費呢?

Kyal 發表於 18-5-28 21:31
請問由香港東亞戶口買了英鎊後,再將英鎊電(emoji)去英國東亞同名的戶口,是否需要付手續費呢?
...

不好意思,顯卓理財是免費的。

Kyal 發表於 18-5-28 21:31
...

普通戶口要收$100手續費,高級戶口唔知是否免費,最好去東亞問下!