用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 借/買邊d英文故事書令阿囝提起興趣閲讀 ...
樓主: winglamcarmen
go

借/買邊d英文故事書令阿囝提起興趣閲讀   [複製鏈接]

我地多數一個系列咁睇

Roald Dahl 係連住咁睇, 深唔深唔重要, 最重要係佢肯睇

有好多書係會翻看

retriever 發表於 18-6-13 07:36

其實佢K2 仍然睇緊ORT LVL 6-9 左右。

我都平行下,我地k3 先lev5, 小一lev6。
上到小學,term time 未必好多時間看書,appropriate reading list 更有效利用limited時間

eviepa 發表於 18-5-9 13:51
有無咁勁呀?鄙人係升中試時代產物。我A level英文攞E,雖然唔理想,但係英文程度已經達到香港大學入學基準 ...

小四已有很多學生看 Harry potter

winglamcarmen 發表於 18-5-7 13:52
阿囝小四,英文考試次次比作文拉低分,可能平時冇睇書習慣,但而家想佢睇多d,但每次叫佢睇,佢都吾願意仲喊 ...

係咁多EK前輩面前,我不敢班門弄斧。只想分享最近小朋友讀過一本書,叫Dog Man,是Captain Underpants 的作者寫的,好搞笑架,漫畫類型,有4本。我之前在書局大減價買左第一本,小朋友就好鍾意睇。我後來在圖書館預約第二、三、四冊,每本要等成70個預約。
小朋友一年級,其實佢好多字都睇唔明,但佢可以睇圖畫都明明地,但因為本書好搞笑,佢好想明白d字講乜,佢會好努力睇,或者叫我讀俾佢聽。佢睇到搞笑的内容,想同我分享,就會成日重覆讀返段文字俾我聽,佢自己都哈哈大笑。第三本,佢話睇到想喊,好感動喎。不過可能小一生仲係比較低B,咩都笑一餐。唔知小四生仲會不會覺得好笑。

yamin 發表於 18-6-13 21:38
係咁多EK前輩面前,我不敢班門弄斧。只想分享最近小朋友讀過一本書,叫Dog Man,是Captain Underpants 的 ...

我仔快10歲...佢好鐘意Dogman 架。仲畫埋公仔... 個女6歲都好鐘意,噚晚先扭計要我買多本...佢睇完都有畫埋公仔,仲寫左好多野,本書好似好有啟發發性。

醒目開學勳章

Olympian 發表於 18-6-14 08:45
我仔快10歲...佢好鐘意Dogman 架。仲畫埋公仔...  個女6歲都好鐘意,噚晚先扭計要我買多本...佢睇 ...

我仔都好鍾意dogman,仲畫埋漫畫。佢成日想我買,我淨係俾佢去書局打書釘,本書咁貴

bobbob 發表於 18-6-14 10:28
我仔都好鍾意dogman,仲畫埋漫畫。佢成日想我買,我淨係俾佢去書局打書釘,本書咁貴 ...

5月時三X書局大減價,平裝的$66,仲要買二送一。圖書館預約要等6/70個,我差d想買左三本。但後來仔話都係唔買,想慳返d錢,佢話可以等下。考完試啦,圖書館預約第四冊差不多有得拎啦。不過只能睇兩個星期,就一定要還書

醒目開學勳章

yamin 發表於 18-6-14 10:35
5月時三X書局大減價,平裝的$66,仲要買二送一。圖書館預約要等6/70個,我差d想買左三本。但後來仔話都係 ...
一係去書局打下書釘,本書好少字,企一陣就睇晒
‹ 上一主題|下一主題