用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 借/買邊d英文故事書令阿囝提起興趣閲讀 ...
樓主: winglamcarmen
go

借/買邊d英文故事書令阿囝提起興趣閲讀   [複製鏈接]

eviepa 發表於 18-5-8 08:03
從今天起,由one page, one sentence嘅picture book開始每晚半個鐘嘅閱讀,從淺到深,到升中時英文程度保証 ...
唔好咁嚇佢啦。
其實雖然P4未有閱讀習慣啫, 但都讀咗咁多年英文, 又要考comprehension, 都唔會只睇得明one page, one sentence既書既。阿妹程度咁差都睇得明advanture box啦, 應該ORT 4-6都明既, 一頁都有幾行字的, 慢慢嚟, 日日做, 一定有好轉既, 仲有個暑假可以慢慢追。

LeeCC 發表於 18-5-9 17:04
抗拒英文的高小學生,可以試下ort wolfhill 系列,網頁介紹係寫俾reluctant reader,故事內容適合高小,內 ...
咦? 點解書展時唔覺有? 今年7月睇下先, 多謝介紹。

little_yolky 發表於 18-5-9 17:40
咦? 點解書展時唔覺有? 今年7月睇下先, 多謝介紹。

呢套好舊的,好似已經唔出,要睇就要係圖書館借

little_yolky    發表於 18-5-9 17:59

LeeCC 發表於 18-5-9 17:04
抗拒英文的高小學生,可以試下ort wolfhill 系列,網頁介紹係寫俾reluctant reader,故事內容適合高小,內 ...
note 是英國, 香港可能 一舊雲

MrBeast 發表於 18-5-9 18:25
note 是英國, 香港可能 一舊雲

如果從小有睇開ort 的,應該唔難明的

treetop的系列除了true stories外,高小男仔真系可能會覺得其他系列故事低b。project x 小四都可能還有興趣睇的,小五恐怕會嫌悶了。

可以試下睇discovery box

LeeCC 發表於 18-5-9 18:46
如果從小有睇開ort 的,應該唔難明的

treetop的系列除了true stories外,高小男仔真系可能會覺得其他系列 ...
not abt 明不明, 而是有沒有共鳴.

回覆 LeeCC 的帖子

我小朋友應是小一上小二個sunner 開始wh,after ort 9 i thk.  ,當年仲好acceptant,e加小5開始rebellion,冇咁順灘ga la

MrBeast 發表於 18-5-9 19:15
回覆 LeeCC 的帖子

我小朋友應是小一上小二個sunner 開始wh,after ort 9 i thk.  ,當年仲好acceptant,e ...
我個都係小一二睇wolfhill,好中意睇,但到最尾幾本講畢業的故事,就唔中意睇了,應該係初小生無共鳴

jenniferK 發表於 18-5-9 14:16
Marvel 都有 i  can read , 5 minutes stories...書局有好多選擇。

fun to rexx 和書展時比較多
培理家長group
得閒入黎傾下
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=4975

....

little_yolky 發表於 18-5-9 17:37
唔好咁嚇佢啦。
其實雖然P4未有閱讀習慣啫, 但都讀咗咁多年英文, 又要考comprehension, 都唔會只睇得明one  ...

P4普遍英文有幾叻呢個問題好有趣,不過我無時間討論。做咗咁耐人,我覺得好多人高估咗學生嘅英語能力。

比如話中五、中六嘅英文老師叫我哋寫文嘅時候think in English,我哋點有能力用英文諗嘢啫?叫我哋用英語思考即係話叫我哋停止思考咁解。

又例如中六嘅英文老師叫我哋訂閱Times周刊,我訂咗後一個故事都無睇,因為以學習英文為目標的話,圖書館裏面嘅picture book先至係我最佳嘅選擇。

我相信香港人一向高估學生英語能力,因此亦低估咗英中嘅殺傷力。十年前我同一個教普通band 1英中嘅舊同學有以下嘅對話:

同學話:「語文能力對我D學生做成好大障礙。」

我話:「我中四、五英文仲差啦,讀妳教嗰科成績都唔錯吖,可以克服㗎。」

同學:「如果個個學生都好似你咁有鬥心就無問題啦。但係除咗英文最好嗰十個左右,語文能力造成嘅障礙對其他學生嚟講係好難克服嘅。」

醒目開學勳章

eviepa 發表於 18-5-10 07:31
我相信香港人一向高估學生英語能力,因此亦低估咗英中嘅殺傷力。十年前我同一個教普通band 1英中嘅舊同學有 ...
我觀察所得而家嘅香港細路英文2極化,好嘅可以流利到native咁滯,差嘅可能到中學都未識晒26個字母

eviepa 發表於 18-5-9 13:51
有無咁勁呀?鄙人係升中試時代產物。我A level英文攞E,雖然唔理想,但係英文程度已經達到香港大學入學基準 ...

我諗係EK好多家長都好有心咁從小引導小朋友閱讀,小朋友有返咁上下英文底子,所以認為小四有能力睇到MTH。

我女兒只係K2, 睇緊ORT 4~5,我都幻想佢高小時有能力/有興趣睇MTH架

不過事實上,沒有閱讀習慣既小朋友英文程度真的可以好不濟。我見識過唔少高小學生(津校),小六生可以連簡單如hat,brush 都唔識讀唔識解……小四至小六都係閱讀理解功課睇唔明而亂做。最搞笑既係課文明明老師教過解釋左,但竟然閱讀理解部分完全唔識做/做錯晒……如果叫呢類學生睇MTH,簡直係想攞佢地條命。

....

somoon 發表於 18-5-10 10:35
我都估係兩極化
又未必以津唔津校咁分
沒ort 5 功力又如何考直C

事實上沒人知樓主小朋友什麼level,  只能各自吹水

小四生,從來無閱讀習慣,我估得悲觀D,頂龍有小弟中四水準。我中四時最有效學習英文嘅讀物係one page one to two sentence嘅picture book。我連中一嗰本Tom Sawyer都嫌太深。

……
‹ 上一主題|下一主題