用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 借/買邊d英文故事書令阿囝提起興趣閲讀 ...
樓主: winglamcarmen
go

借/買邊d英文故事書令阿囝提起興趣閲讀   [複製鏈接]

回覆 somoon 的帖子

我聽到而家有啲幼稚園k2開始背乘數表

haihaimom 發表於 18-5-8 13:26
我仔係由ORT,跟住Magic Tree house, series既書好處係來來去去嗰啲生字,第一次唔識,見多幾次就估到個意 ...

“Magic Tree house”響圖書館借過黎做reading report好似都適合阿囝睇

retriever 發表於 18-5-9 07:59

儘量借同系列,同一堆人物既書,好似ORT,MTH。

ORT,MTH係乜系列英文故事書
我豬豬地

Lu324 發表於 18-5-9 09:06
樓主,試下the dragonsitter, black lagoon adventure 兩套書,我個仔唔得magic tree house, 但接受以上兩 ...

等我留意下sin

crysta2l 發表於 18-5-9 09:35
好老實, 我覺得這樣做是囝囝唔想睇書的主因, 我是你囝囝我寧可選做作業.我囡是如果果粒字影響佢明白個故事, ...

阿囝無乜興趣,人物味Marvel同陀螺

....

winglamcarmen 發表於 18-5-9 11:07
ORT,MTH係乜系列英文故事書
我豬豬地
oxford reading tree, 即係kipper 書。magic tree house.

我覺得可以試試漫畫多的書先,例如13 story treehouse 果套,丁丁都有趣。 圖多,搞笑,容易吸引小朋友。

不過講容易,實行唔易。有時真係要出嗮所有招數,試各種不同的書,先搵到方法。

winglamcarmen 發表於 18-5-9 08:06
結構、內容呀,考試writing佔15分,阿囝得7分咋
內容可以睇中文書, 多D時間比佢發下白日夢(我細個好多諗頭, 好多白日夢, 我媽冇STOP我)至於結構, 我估係寫到東一D西一D, 不如試下用MIND MAP, 即係有一個題目, 例如寫"my home", 咁可以先寫左屋企有咩人, 再寫屋企有咩地方(例如有睡房, 書房, 廚房, 廳), 然後再係房間度延伸出來(係睡房訓覺, 廚房煮飯, 廳睇電視/玩玩具), 再寫埋邊D屋企人多數會係咩房間, 一個個圈圈咁樣延伸, 之後就只需要將佢地用D連接詞串埋一齊就可以成為一篇文了, 由於一開始已經寫好重點, 之後寫的時候好自然會同類的會一起寫(例如屋企有有睡房, 書房, 廚房, 廳, 爸爸同我鐘意係廳度睇電視, 媽咪會係廚房煮飯, 我最鐘意睡房, 因為我鐘意訓覺) 咁樣就會好自然地寫得好有條理~

希望幫到你~
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

somoon 發表於 18-5-9 07:40
小四點都有D英文底。magic tree house got lots of repeated words, and quite interesting storylines for ...

有無咁勁呀?鄙人係升中試時代產物。我A level英文攞E,雖然唔理想,但係英文程度已經達到香港大學入學基準。如果當時你畀本Magic Tree House我睇,查吓字典當然睇得明,但咁深嘅小說,論學英文,唔係理想嘅書。

我好難相像而家普遍嘅小四生英文叻得過我考高考嗰陣。

winglamcarmen 發表於 18-5-9 11:10
阿囝無乜興趣,人物味Marvel同陀螺

Marvel 都有 i  can read , 5 minutes stories...書局有好多選擇。
培理家長group
得閒入黎傾下
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=4975

b3410 發表於 18-5-9 11:42
oxford reading tree, 即係kipper 書。magic tree house.

明喇thx

小寶貝兒 發表於 18-5-9 13:43
內容可以睇中文書, 多D時間比佢發下白日夢(我細個好多諗頭, 好多白日夢, 我媽冇STOP我)至於結構, 我估係寫 ...

(emoji)吾該哂

jenniferK 發表於 18-5-9 14:16
Marvel 都有 i  can read , 5 minutes stories...書局有好多選擇。

有嘅咩
一陣去書局望下sin

男孩可以試下Project X Alien Adventure

圖書館有

抗拒英文的高小學生,可以試下ort wolfhill 系列,網頁介紹係寫俾reluctant reader,故事內容適合高小,內容圍繞高小校園生活,社區的故事,友情,少年人與家人的關係,或快將畢業升中的心情。
文字句子比較簡單,最初兩個level 的故事一二年級都看得明。最後兩個level文字雖然都唔深,但內容可能真系要高小才有共鳴,所以高小唔會覺得低b  ,無興趣睇。

圖書館有得借

Baymax 發表於 18-5-9 16:04
男孩可以試下Project X Alien Adventure圖書館有

男仔好中意

treetop都有不同系列,適合高小的

,例如true stories
‹ 上一主題|下一主題