用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 借/買邊d英文故事書令阿囝提起興趣閲讀 ...
樓主: winglamcarmen
go

借/買邊d英文故事書令阿囝提起興趣閲讀   [複製鏈接]

....

……

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 18-5-9 17:37
唔好咁嚇佢啦。
其實雖然P4未有閱讀習慣啫, 但都讀咗咁多年英文, 又要考comprehension, 都唔會只睇得明one  ...
印象中呢度有網友嘅小朋友小6先睇書,開始係睇老鼠記者之類,結果dse攞5* 定 5**,所以有心實追到

bobbob 發表於 18-5-10 16:27
印象中呢度有網友嘅小朋友小6先睇書,開始係睇老鼠記者之類,結果dse攞5* 定 5**,所以有心實追到 ...
鳳溪中學呢間band 2中中幾年前有一個個案,一個中三先嚟香港嘅新移民,初入鳳溪差唔多完全晤識英文,但係考文憑試時科科唔係5**就係5*。英文係5**。所以有心實追到。但......

基本上,所有閱讀做得好的家長都認為不要邊看書邊查字典。要做到這一點,選書就必定要選一些非常少生字的書。

根據此原則,香港絕大部學生進行閱讀時,所閱讀的書都是過深的,比如說,對大部分英中生來說英文教科書所用的語言是過深的,不但對尋求知識有很大影響,而且不是理想的學習英文讀物。

正如有網友講,有閱讀習慣的學生英文可以非常好,沒有的可以非常差。

阿女入讀中一時,剛買了中一reading Roald Dahl 的Magic 就馬上看,半小時就看完這本七十多頁的故事書。這本書的深淺度當然適合女兒。

但後來上課時,英文老師認為「要你哋一個星期睇十五頁就太多,睇十頁就差唔多。」

試想一下,看十頁故事書都要花上一星期,女兒的同學普遍都要拼命查字典才可以看明內容,怎會是合適讀物?

我女兒中一時,同學的最佳學習英文讀物是每頁一兩句的picture book,但老師要他們看magic finger。

我讀中四時,我和同班同學最佳英語學習讀物也是每頁一兩句的picture book,但老師要我們看doctor in the house,教科書也是深得很,不適合我們的讀物,難怪香港學生英文進步得很慢。

eviepa 發表於 18-5-10 16:38
鳳溪中學呢間band 2中中幾年前有一個個案,一個中三先嚟香港嘅新移民,初入鳳溪差唔多完全晤識英文,但係考 ...

好利害

winglamcarmen 發表於 18-5-11 08:09
好利害
D教職員叫佢做七星仔。

MrBeast 發表於 18-5-10 12:02
事實上沒人知樓主小朋友什麼level,  只能各自吹水

阿囝英文成績次次都有85分以上,咁我諗又未至於好差,係真係比作文搞冧左啲成績,同埋3月開始已經揾補習班補writing,miss話佢識字比較小.......

winglamcarmen 發表於 18-5-11 08:20
阿囝英文成績次次都有85分以上,咁我諗又未至於好差,係真係比作文搞冧左啲成績,同埋3月開始已經揾補習班 ...
閱讀能力呢?

winglamcarmen 發表於 18-5-11 08:20
阿囝英文成績次次都有85分以上,咁我諗又未至於好差,係真係比作文搞冧左啲成績,同埋3月開始已經揾補習班 ...

其實八十幾分代表乜嘢?

我阿女中一讀band 1中中嘅精英斑,同班同學嚮小學時基本上英文都好高分。但係要讀英中,語文障礙真係好大。

十年前係呢個光景,今日應該有一D進步,但絕唔會係極大。

選乜嘢書,最重要係實事求是,要小朋友睇得快,睇得舒服,睇得明。

eviepa 發表於 18-5-11 07:56
正如有網友講,有閱讀習慣的學生英文可以非常好,沒有的可以非常差。

阿女入讀中一時,剛買了中一reading  ...
原來Roald Dahl都要中一睇。阿細小二果年有去過鬼佬既英文班, 佢話阿細既reading唔多掂, 建議我俾佢睇呢位作者既書。咁我就去書局買咗最淺果本, 阿細緊係無理鬼我, 連當時P4既家姐睇咗幾頁都唔願睇。我當年仲擔心咗一個暑假, 點解人哋P2可以睇既書, 兩個女都睇唔掂 (雖然我自己睇都覺得P2無可能睇到), 白白擔心咗成年添。

不過, 你話一頁一句果D係咪名人金句? 如果係阿女們細個果D繪本, 依家小朋友P4無可能睇呢D了, 唔會咁淺的。你諗下連唔上進既阿妹都睇得明一頁幾行字既ORT L7, 佢只有P3, 程度差過佢既人寥寥可數, 所以P4程度唔會咁的。後來阿大暑假都睇咗Roald Dahl最淺果兩部書, 佢話唔係睇唔明, 係唔鐘意D故仔。 不過你阿女本Magic Finger係再深D。

考筆試高分, 但作文差, 代表阿囝英文程度真係唔好。作文係直接反映個語文程度的。

阿大經常測考英文都係95分以上, 但我仍然覺得佢英文程度唔好, 因為佢英作唔出色。

eviepa 發表於 18-5-11 08:36
其實八十幾分代表乜嘢?

我阿女中一讀band 1中中嘅精英斑,同班同學嚮小學時基本上英文都好高分。但係要 ...
8X分只代表小朋友可以跟到D grammar rules, 唔代表英文基礎真正好。就算9X分, 也只代表小朋友係一個小心既人而已。要看語文程度, 還看作文。好彩我哋學校呈分作文只增加到20%, 唔係阿女就大鑊了。

好同你講, 睇乜書最緊要啱程度, 小朋友睇得舒服又開心。不過, 阿細不論中英文都揀漫畫, 又真係好氣結。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 18-5-11 08:55
原來Roald Dahl都要中一睇。阿細小二果年有去過鬼佬既英文班, 佢話阿細既reading唔多掂, 建議我俾佢睇呢位 ...
所以我話兩極化,差嘅中1睇唔掂roald dahl最淺嗰本,好嘅kg已經睇晒所有roald dahl,睇下你用邊個學生做標準

little_yolky 發表於 18-5-11 08:55
原來Roald Dahl都要中一睇。阿細小二果年有去過鬼佬既英文班, 佢話阿細既reading唔多掂, 建議我俾佢睇呢位 ...

我以為 Magic Finger, Enormous Crocodile, the girrafe , the Pelly and me 係最淺的 Roald Dahl.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

"選乜嘢書,最重要係實事求是,要小朋友睇得快,睇得舒服,睇得明。"
同意

shadeslayer 發表於 18-5-11 10:55
我以為 Magic Finger, Enormous Crocodile, the girrafe , the Pelly and me 係最淺的 Roald Dahl.
...
我睇過個內容, 覺得crocodile同廁所果本淺D喎。

rd personally 我自己和小朋友也覺得悶,不過ek 多fans.  最近發現家中有本rd,查問下原來要做閱讀報告,我問好唔好睇,小朋友竟然話只看了一頁交差就算
classics 我推介charles dickens 簡易版,usborne 有不少,my all time fav: a chrismas carol
‹ 上一主題|下一主題