用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 借/買邊d英文故事書令阿囝提起興趣閲讀 ...
go

借/買邊d英文故事書令阿囝提起興趣閲讀  

阿囝小四,英文考試次次比作文拉低分,可能平時冇睇書習慣,但而家想佢睇多d,但每次叫佢睇,佢都吾願意仲喊哂口咁,如果強迫佢又好似冇乜用,可能佢覺得自己吾識或者吾明......想請教有邊d比較淺易明嘅故事書?令阿囝提起興趣閲讀?

winglamcarmen 發表於 18-5-7 13:52
阿囝小四,英文考試次次比作文拉低分,可能平時冇睇書習慣,但而家想佢睇多d,但每次叫佢睇,佢都吾願意仲喊 ...

我仔到依家小六,My weird school series都係百看不厭,另外Wimpy kid series都係細路既至愛

haihaimom 發表於 18-5-7 14:25
我仔到依家小六,My weird school series都係百看不厭,另外Wimpy kid series都係細路既至愛
...

圖書館有冇得借或邊間書局有得買(emoji)

winglamcarmen 發表於 18-5-7 14:30
圖書館有冇得借或邊間書局有得買(emoji)

去圖書館借來睇,喜歡先買啦

winglamcarmen 發表於 18-5-7 13:52
阿囝小四,英文考試次次比作文拉低分,可能平時冇睇書習慣,但而家想佢睇多d,但每次叫佢睇,佢都吾願意仲喊 ...

攪笑果D, WIMPY KIDS, CAPTAIN UNDERPANTS, 跟住係冒險果D。

IloveJJ 發表於 18-5-7 14:32
我試咗好多年,我仔都始終唔太鐘意英文書,所以我已講明,睇英文書係為咗提升英文成績,我哋無出去學英文 ...

臨瞓前睇如果吾明係我講比佢聽定查字典?

winglamcarmen 發表於 18-5-7 16:05
臨瞓前睇如果吾明係我講比佢聽定查字典?

唔好查子典,找適合程度既(例如一頁唔好多過5個唔識既字),查字典會令小朋友冇興趣持續閲讀。如果佢願意伴讀可以由伴讀開始,千祈咪要佢串字。

我試咗好多年,我仔都始終唔太鐘意英文書,所以我已講明,睇英文書係為咗提升英文成績,我哋無出去學英文 ...

我仔對啲中文書麻麻哋,講呢啲一定衰多兩錢,我會同佢講媽咪以前睇依本書睇到唔瞓覺唔食飯㗎,佢先會有啲興趣。

醒目開學勳章

小朋友唔中E 睇, 佢係唔會自己睇.
我小朋友都唔係幾睇英文書, 不過佢中E我伴讀, 同佢一齊睇. E + 睇緊GERONIMO STILTON.

去到四年級都未有閱讀習慣,初步目標就晤係提升興趣,而係為提升英語程度而做嘅苦差。

未有閱讀嘅小四生,通常只能夠睇得明每頁一句起兩句止嘅picture book。對佢哋嚟講內容非常低B,無乜興趣。但係無辦法,今日唔踏出第一步,第時仲惡搞。

從今天起,由one page, one sentence嘅picture book開始每晚半個鐘嘅閱讀,從淺到深,到升中時英文程度保証可以輕鬆應付到英文中學需要。

……

PY-Sing 發表於 18-5-7 17:36
小朋友唔中E 睇, 佢係唔會自己睇.
我小朋友都唔係幾睇英文書, 不過佢中E我伴讀, 同佢一齊睇. E + 睇緊GERO ...
同意, 伴讀is the best way but not sure if its too late

我仔中文差,我都係咁同我仔講。出去補習、做少少練習+睇書,自己揀。

當 興趣 便好, 學業至少要三四年才見效