用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 香港中四生跳往英國十二班
go

香港中四生跳往英國十二班  

早晨,咁多位想問下其實喺香港讀完中四之後直接跳往讀英國第12班,是否可以適應到A-Level?考試嘅時候會唔會考番GCSE 嘅教學?而嗰啲係咪香港冇教過?心急人上,謝謝

hellosharon 發表於 18-5-7 08:19
早晨,咁多位想問下其實喺香港讀完中四之後直接跳往讀英國第12班,是否可以適應到A-Level?考試嘅時候會唔 ...

讀甚麼科先?

chem maths

回覆樓主:

好奇!本地中學是什麼中學如名/傳統/普通?分别有很大成績如何?遇強越強性格?

我囡係咁,不過暑假補番GCSE同S4個gap先過去。

佢中四上學期(10-11月)報考英國學校嘅sixth form,每間學校嘅entrance exam都有唔識做嘅地方,但係學校都有offer。

etoile 發表於 18-5-7 13:33
我囡係咁,不過暑假補番GCSE同S4個gap先過去。

佢中四上學期(10-11月)報考英國學校嘅sixth form,每間學 ...
請問在哪兒可以補GCSE 呢?

hellosharon 發表於 18-5-7 11:34
chem maths
請問AL 不是通常修3~4科的嗎?

回覆樓主

我囡兩年前就係香港中四後轉去英國sixth form. 佢係香港只係band 2 的中游,只有maths,Eng &Phy 三科比較好同有興趣,其他科好差,特別係中文。所以只有讀AL呢條路,本來都擔心佢跟唔上,有Agent 提議香港讀埋F5 先去讀L6. 但囡唔想浪費時間。
結果可能AL讀科目比較少,佢只讀Math, Further M & Phy. 起初一兩個月,有D嘢真係未教要追,但努力咗兩三個月,成績已經不錯,因為科目少同有興趣。
所以你嘅問題問到底跟唔跟得上,就真係要睇你小朋友會否付出努力同埋讀嘅科目是否佢興趣。
只要比心機專心D,學校多數係少班教學,應該可以的

Anniemun 發表於 18-5-7 17:56
請問在哪兒可以補GCSE 呢?

坊間好多,google GCSE/IGCSE就有。當年經AA報,佢俾咗D補習社資料我,我㨂價錢、地點。

Much less temptation in UK, which is good for study too.

回覆 etoile 的帖子

請問,是在香港補?可否介紹?阿女來緊九月過去讀1年GCSE,但在港讀文科,過去要轉理科,所以想補。

wangc 發表於 18-5-9 22:22

請問,是在香港補?可否介紹?阿女來緊九月過去讀1年GCSE,但在港讀文科,過去要轉理科 ...
坊間有好多。佢去AMx/AxG,西人老師為主。同學仔去NTx/NxK,老師有華人有西人。你問多幾間比較下先。

謝謝,報左CAxx,暑期班,再去英國報一個二星期班。

wangc 發表於 18-5-20 01:40

謝謝,報左CAxx,暑期班,再去英國報一個二星期班。
Pls check pm.

中四上6 form, 有年齡限制?
我仔係細仔年尾12出生
god bless you

cgefamily 發表於 18-10-13 20:05
我仔係細仔年尾12出生

一般係計年齡,但有D學校可以照收,你揀好心水學校,Agent 會幫你攪。

我仔係細仔年尾12出生
阿仔也是中4 跳 sixth form AL, 學校有要求9月開學要滿16歲。

我仔係細仔年尾12出生

英國 是計 1/9 -31/8,同香港唔同。

我囡的同學前年都有2位同學讀完中四去英國讀sixth form.

回覆樓主

英國容許政府學校為14至16歲學生申請sixth form college 嘅funding. Independent school 唔需要funding 更加可自行決定。所以如果小朋友校內成績好,係有sixth form 願意收的。如已有心儀學校,不妨問下Agent 試一下。

https://www.gov.uk/guidance/full-time-enrolment-of-14-to-16-year-olds-in-further-education-and-sixth-form-colleges