用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問下教育處,中學派位自行收生
樓主: PUIPUI2000
go

想問下教育處,中學派位自行收生

王家爸爸 發表於 18-5-7 09:42
世界哪有你說的絕對公平?

其實你見唔見到我係問樓主。

你又問反我。

其實你想表達乜嘢呢?

王家爸爸 發表於 18-5-7 09:42
世界哪有你說的絕對公平?

我講乜嘢令你誤會我覺得世上有絕對公平呢?

聞一多 發表於 18-5-7 09:40
只要掌握到有幾多band1,2生被取錄,可以更有效操控。

我亦同意對剩下的蘿底橙有更大壓力同標籤效應。

甘你又吾好話自行吾收果d系羅底橙,不過正正有人有些這想法又講出口就更加吾應該公報自行啦,小朋友比人話羅底橙都吾好受又大壓力

bettyay    發表於 18-5-7 10:00

angiehouse 發表於 18-5-7 09:58

甘你又吾好話自行吾收果d系羅底橙,不過正正有人有些這想 ...

我同意你嘅。

係呢個貼到叫 “自行不成功的” 是 “蘿底橙”。不正正加強左個討論效果咩。

有時唔一定係下下維護乜乜乜直資學校嘅。百貨應百客。林大輝學術上係乜位置,熟知的人都知道,佢一樣有市場。

聞一多 發表於 18-5-7 10:12
我同意你嘅。

係呢個貼到叫 “自行不成功的” 是 “蘿底橙”。不正正加強左個討論效果咩。

自行不成功就叫籮底橙?

QC每年只見200人只收43個, 但申請人有~400, 咁淨係QC都間接製造咗357個籮底橙

Arabellahk    發表於 18-5-7 12:49
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我同意你嘅。

教育局尼個升中機制都想到頭爆先出來,我會平常心,攪好自己成績先,佢要點公報點計分未照去囉,成績吾好點改革都無用

hkpapa852 發表於 18-5-7 10:22
自行不成功就叫籮底橙?

QC每年只見200人只收43個, 但申請人有~400, 咁淨係QC都間接製造咗357個籮底橙

你睇下樓上啦

angiehouse 發表於 18-5-7 10:26
教育局尼個升中機制都想到頭爆先出來,我會平常心,攪好自己成績先,佢要點公報點計分未照去囉,成績吾好 ...

Same here。

有制度就有既得利益。

有制度就有不公平。

回覆 聞一多 的帖子

是的, 與其話派彩時間制定有問題,
不如話根源是分類學生等級制度設計的問題

sell2japan 發表於 18-5-7 10:52
回覆 聞一多 的帖子

都系果句,香港是以成績行先,點計既失利益者都會話吾公平,如果成績好, 個組別系點計出來都系band1, 努力考好每個試啦

ar_mak 發表於 18-5-7 10:56
我反而唔係太認同呢個陰謀論,假設係真,相信會形成角力,官津學校都唔會任由魚肉,但你話無心插柳而形成一 ...
係唔係陰謀論其實唔重要,作為官津學校,其實議價能力有限,唔係你想像中咁大;反而作為家長,正如你所講,熟悉遊戲既玩法更重要。

Arabellahk    發表於 18-5-7 12:51

ar_mak 發表於 18-5-7 10:56
我反而唔係太認同呢個陰謀論,假設係真,相信會形成角力,官津學校都唔會任由魚肉,但你話無心插柳而形成一 ...
根本係未有直資出現時候已經一直行緊這套自行和派位升中制度和公佈日期

angiehouse 發表於 18-5-7 11:00

都系果句,香港是以成績行先,點計既失利益者都會話吾公 ...
純粹用成績,係最公平既。讀書,讀書,就係睇邊個最讀得書。

Arabellahk    發表於 18-5-7 12:53

回覆 聞一多 的帖子

其實,家長都係其中一個問題

回覆 聞一多 的帖子

不如話根源是分類學生等級制度設計的問題
你指3個組別唔好?以前5個組別好啲?還是學新加坡係2021開始分8個組別好

elbar 發表於 18-5-7 11:26
你指3個組別唔好?以前5個組別好啲?還是學新加坡係2021開始分8個組別好
...

嘩,星加坡甘細都會分8個組別?真系半分機會都吾比你執雞,我睇星加坡都系行一世精英制,去到第8組別就好難番身了,我地三個組別都ok丫

我同意你嘅。

啱,直資唔收就低人一線呢個point我一聽都O嘴

angiehouse 發表於 18-5-7 12:25

嘩,星加坡甘細都會分8個組別?真系半分機會都吾比你執雞 ...
又唔係精唔精英制既問題,只係善用社會資源,減少錯配。

elbar 發表於 18-5-7 11:05
根本係未有直資出現時候已經一直行緊這套自行和派位升中制度和公佈日期
...
咩制度都会有人批评,吾做吾錯,多做多錯。