用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 李兆基書院
go

李兆基書院

李兆基書院課程深嗎?有補底嗎?
校規是否很嚴?

和青年會中學比較哪間好些?

2cc 發表於 18-5-6 15:33
校規是否很嚴?
李兆基書院好

簽名被屏蔽

回覆樓主:

我個人覺得青年會好啲,李兆基雖然出過狀元,但唔知其他人成績又如何呢?青年會三主科分set教(一級180人各科都按成績分9 set), 學期中考後按需要即時調set ;  中文廣東話教(我至愛!對文言文學習更適合);  老師關愛,青少年有咩唔開心,老師竟花上45分鐘陪佢傾心事;聘用視障老師教授英文科,以身教示範愛;設有英文通識科(五班有兩班) ,用英文學,對長遠英文水平大有提升;一班三個班主任。。。我暫時數到係咁多,比你揀,會揀有詳細優點分析定係單靠一個狀元頂哂既呢? 預祝心想事成!

Hoining 發表於 18-5-7 00:55
李兆基出過狀元,青年會差好還

狀元已幾年前的事了,請問目前其他人成績如何

2cc 發表於 18-5-6 15:33
校規是否很嚴?
如果你想比較成績, 可以睇吓呢度:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3582732&pid=46222908&fromuid=1389083

簡單D講, 兩間一直有明顯既差距
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Hoining 發表於 18-5-7 00:55
李兆基出過狀元,青年會差好還
狀元可能代表學校既整體表現,亦可能只係黑天鵝現象。

silvia_ng 發表於 18-5-7 07:57
我個人覺得青年會好啲,李兆基雖然出過狀元,但唔知其他人成績又如何呢?青年會三主科分set教(一級180人各 ...
睇成績既話兩間都係一般,但係青年會應該比李兆基差。

王家爸爸 發表於 18-5-8 09:15
睇成績既話兩間都係一般,但係青年會應該比李兆基差。
係有限既數據上(仲要大家公佈既基數都唔同),真係好睇語言藝術功力有幾深既 ANYWAY,冇得用成績公開公平比較 (我個人不嬲唔係好睇數據,因為唔準!),睇周邊野重要好多。

silvia_ng 發表於 18-5-10 08:56
係有限既數據上(仲要大家公佈既基數都唔同),真係好睇語言藝術功力有幾深既 ANYWAY,冇得用成績公 ...
資料有限係最大問題。數據越少既學校,越需要小心。

Arabellahk    發表於 18-5-12 16:14