用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 樂理證書
go

樂理證書

請問樂理證書上寫“awarded( ) credits at  abrsm level( )” 是什麼意思?

LeeCC 發表於 18-5-5 22:27
請問樂理證書上寫“awarded( ) credits at  abrsm level( )” 是什麼意思?
QCF

王家爸爸 發表於 18-5-6 12:39
QCF

不好意思,唔明

LeeCC 發表於 18-5-6 12:44
不好意思,唔明
QCF係Qualifications and Credit Framework既縮寫。

LeeCC 發表於 18-5-6 12:44
不好意思,唔明
ABRSM既Grade 5,就等於QCF既Level 2;ABRSM既Grade 8,就等於QCF既Level 3,證書上面會寫。

王家爸爸 發表於 18-5-6 13:02
ABRSM既Grade 5,就等於QCF既Level 2;ABRSM既Grade 8,就等於QCF既Level 3,證書上面會寫。 ...

但之前樂器和樂理grade5證書都無寫,請問這是新的證書格式嗎? 有什麼用途?

另外,qualification and credits framework 是什麼?

LeeCC 發表於 18-5-6 13:14
但之前樂器和樂理grade5證書都無寫,請問這是新的證書格式嗎? 有什麼用途?

另外,qualification and cre ...
QCF未承認學歷之前發既證書,係唔可以寫張證書既學歷係等於QCF既嘜程度;QCF承認之後發既證書,先可以寫。

LeeCC 發表於 18-5-6 13:14

另外,qualification and cre ...
QCF係英國既學歷承認組織,理論上未得到QCF承認既學歷喺定律上係無效既。QCF之前既學歷承認組織係National Qualifications Framework(NQF),所以理論上有NQF承認既學歷喺定律上都係有效既。

王家爸爸 發表於 18-5-6 13:42
QCF係英國既學歷承認組織,理論上未得到QCF承認既學歷喺定律上係無效既。QCF之前既學歷承認組織係National  ...

即係其實係香港無乜用途?

王家爸爸 發表於 18-5-6 13:37
QCF未承認學歷之前發既證書,係唔可以寫張證書既學歷係等於QCF既嘜程度;QCF承認之後發既證書,先可以寫。 ...
明白,謝謝

LeeCC 發表於 18-5-6 14:19
即係其實係香港無乜用途?
理論上呢個係英國既學歷,香港有無用其實好睇學校。不過樂理唔係樂器,學樂器需要樂理,但係樂理本身就點都無嘜用。

王家爸爸 發表於 18-5-6 14:24
理論上呢個係英國既學歷,香港有無用其實好睇學校。不過樂理唔係樂器,學樂器需要樂理,但係樂理本身就點都 ...
明白,謝謝