用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新油天 vs 德信
樓主: mosterkidsx2
go

新油天 vs 德信

faikam 發表於 18-6-4 01:48
回覆 mosterkidsx2 的帖子

德信曾經係九校嘅聯系小學,每年大約有30個位留俾德信,不過喺10年8年前最消咗 ...

但咁樣咪仲弊?一間小學男校,升中個個同學仔都揀返男校中學,咁咪變左身同學個個都係自己競爭對手。男女校升中揀男校就無女仔爭,少d競爭。

回覆樓主

兩間學校課程都幾唔同,以升小一為例,舊油天課程較深,數學同英文教深一年,新油升小課程之前調節過,銜接上較為容易。

手持 25 分都唔揀,除非你真係好唔鍾意啫,但有冇諗過如果派位派得唔好,咁點算。 (因為派位真係講運), 但純粹個人意見,不喜勿插!

德信仔出名乖,兩間油天無得到,但論學術,又不及兩油。而派位都係兩油好少少,因為兩油有女生,女生讀書成績會比男生優勢。
咁樣拆嚟睇,其實三間都不相伯仲。
如果25分新油收唔到,份選校表我真係唔知點填。。。
甲一新油
乙一新油
乙二德信
乙三唔知填咩好?

missannali 發表於 18-6-4 18:58

德信仔出名乖,兩間油天無得到,但論學術,又不及兩油。而派位都係兩油好少少, ...

乙二德信是不能入,我估你係作叩門之用。羅積裕同基道乙三無可能,可考慮方樹泉。

回覆 Felix223 的帖子

甲一新油甲二德信
乙一新油
乙二德信
咁樣得嘛?

missannali 發表於 18-6-4 19:51
回覆 Felix223 的帖子

甲一新油甲二德信

其實德信甲二又好乙二都好,都冇可能抽到㗎啦,咁我又唔係一個咁進取的人,你自己諗諗是否乙二這樣放是否恰當,放得預作叩門之用,乙二是預咗冇,咁你自己預乙三是否放方樹泉。
留意基道、羅裕積好像乙二都未必入得曬。

se6b03 發表於 18-6-4 09:49
但咁樣咪仲弊?一間小學男校,升中個個同學仔都揀返男校中學,咁咪變左身同學個個都係自己競爭對手。男女 ...

即使以男校為目標,你嘅升中競爭對手都會係全區,甚至全港男生,並非單單你自己間學校嘅同學。
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

回覆樓主

德信係咪唔可以自己考架呢?

se6b03 發表於 18-5-8 16:35
我反而係諗,德信已經係男校,如果升中升九華,聖芳濟,德信中學等,又係男校,一個男仔讀足12年男校,唔知 ...

係呀!

回覆樓主

其實我鍾意德信

今年小六升中數據 (只睇入九華及 聖芳濟兩所band 1 男校),比較油尖旺三間熱門小學 新油天 舊油天 德信 如下:

舊油天: 10人入九華、9人入聖芳濟
新油天: 10人入九華、8人入聖芳濟
德信   : 19人入九華、11人入聖芳濟

apple1990 發表於 18-8-21 21:41
今年小六升中數據 (只睇入九華及 聖芳濟兩所band 1 男校),比較油尖旺三間熱門小學 新油天 舊油天 德信  ...

德信係咁勁咩?
德信中學好差,重要比錢,唔好貪
梗係油天啦,有保障好多

回覆 apple1990 的帖子

呢兩年伊中成績好並受追捧,又拉走d人(有男有女)。

新/舊油今年各入了10位同8位,係呢幾年新高。

回覆 apple1990 的帖子

重複