用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道面試
go

真道面試

請問各位jm, 萬一有幸入圍第二輪面試,可改期?果個星期已訂機票去旅行。謝謝

merrypris 發表於 18-5-5 12:19
請問各位jm, 萬一有幸入圍第二輪面試,可改期?果個星期已訂機票去旅行。謝謝
...
原則上第二次面試係唔容許改期,如果原因係外遊,更加唔洗諗。

littlefaith 發表於 18-5-5 13:09

謝謝你,咁可能一輪都唔去啦。(emoji)

...

去旅行比較重要,是一家人相處時間。考少一兩間小學冇乜相干,反正不是你心儀的

lui 發表於 18-5-5 20:10
去旅行比較重要,是一家人相處時間。考少一兩間小學冇乜相干,反正不是你心儀的
...

咁鬼坦白嘅!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

...
曲線?要講明喎

littlefaith 發表於 18-5-5 21:23
曲線?要講明喎

最後那句最重要,如果心儀又邊會有呢個帖呢

lui 發表於 18-5-5 21:27

回覆樓主

請問第二輪面試係幾時?講座提過八月尾。小女出年考,紀錄緊各大直資面試日期,安排出年旅行。thanks!

littlefaith 發表於 18-5-5 13:09

我幾年前試過,2nd interview 撞左去日本旅行,提供機票改期面試,真道真係再arrange 俾你,最後仲係第一批收到offer。其實佢都係想搵最適合既學生。

giantkid 發表於 18-5-6 17:36
我幾年前試過,2nd interview 撞左去日本旅行,提供機票改期面試,真道真係再arrange 俾你,最後仲係第一 ...

嘩,咁好!
不過小朋友極慢熱,冇期望佢會入圍。

...

都不是心唔心儀的問題。考過一次小學,知道理想與現實係兩回事,不敢有太大期望。小朋友極慢熱,唔覺真道會考慮佢,反正年頭已經出了機票,就輕鬆考少間算。

...

2nd in 20/8 to 24/8
我16/8-21/8 都係去左旅行……
不過都去1st in , 有2nd in 先再諗……

但訂左機票,又真係損失慘重。

應該要早D 安排。

retriever 發表於 18-5-14 13:42
但訂左機票,又真係損失慘重。

應該要早D 安排。
都係嗰句,各有所好,無謂強人所難。換咗係神校,你估佢會唔會去吖?

suslau2004 發表於 18-5-11 23:27
2nd in 20/8 to 24/8
我16/8-21/8 都係去左旅行……
不過都去1st in , 有2nd in 先再諗……

多謝參考!

回覆樓主

上年阿仔1st interview ok 左,收到信2nd interview通知,但係我買曬機票去旅行!我如實寫比學校request改期,我以為無希望,點知佢回覆會再作安排!我向九月頭收到通知去interview,最後收了18/19 FS1.

RnA 發表於 18-5-17 22:10
上年阿仔1st interview ok 左,收到信2nd interview通知,但係我買曬機票去旅行!我如實寫比學校request改 ...

超級好運,當然要本身叻仔