用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 小六英文書介紹
go

小六英文書介紹

小女從不喜歡看書,大家可推介好看的英文書嗎?

回覆樓主:

喜歡看 Harry Potter 的都說好看,你估你孩子會喜歡嗎?

Thanks

回覆樓主:

不想補充一下女兒從不喜歡看書的原因及現在的狀況嗎?

Rich5 發表於 18-5-4 23:11
Cam Jansen

huba 發表於 18-5-5 01:34
喜歡看 Harry Potter 的都說好看,你估你孩子會喜歡嗎?
老實講,我唔覺得從不喜歡看書既女仔會睇得惦Harry Potter。

王家爸爸 發表於 18-5-7 08:58
老實講,我唔覺得從不喜歡看書既女仔會睇得惦Harry Potter。

我也有同感。
第一個回應只想指出帖文的問題不恰當,希望能引帖主去思考問題的根本。

huba 發表於 18-5-7 12:31
我也有同感。
第一個回應只想指出帖文的問題不恰當,希望能引帖主去思考問題的根本。
...
我覺得樓主應該先了解自己小朋友既程度,再作決定。有啲野,真係需要家長自己先做得到,其他人好難幫手。

junie b jones
rainbow fairy

回覆樓主:

回覆樓主

好多小朋友喜歡看老鼠記者系列

Rich5 發表於 18-5-4 23:11
講到從不喜歡,咁要從最簡單入手先,本身英文成績點?可以又低小個d開始,horrid henry,Dog man, Captain underpants……

醒目開學勳章

小六有少少"擇"界, 睇小朋友書定睇少年書, 要睇個人情況.
小朋友D 我覺得可以睇吓CHARLOTTE's Web, Roald Dahl 的書, Enid Blyton 的書.

GERONIMO STILTON 都唔錯. 雖然內容有少少CHILDISH, 但係其實有智慧. 我同小兒一齊睇, 其中一本係叫"All Because of a Cup of Coffee", 內容攪芺(大人睇係低能), 但係E 本的主題係"愛情", 一D 都唔CHILDISH.

如小朋友成熟D 或者可以試吓我個人覺得成個STORY係垃圾的DIVERGENT.

樓主, 但由唔中意睇書, 到一睇就睇英文書, 好似會急咗D. 不如先就咁睇吓英文赧紙內短短哋的article.

醒目開學勳章

PY-Sing 發表於 18-5-11 10:16
小六有少少"擇"界, 睇小朋友書定睇少年書, 要睇個人情況.
小朋友D 我覺得可以睇吓CHARLOTTE's Web, Roald D ...
你咁抗拒divergent仲推介俾人?

醒目開學勳章

bobbob 發表於 18-5-11 11:06
你咁抗拒divergent仲推介俾人?

雖然內容唔make sense, 但係字唔深, 主角係個commonplace girl without any good friends who has finally managed to break away from her past including family and also fall in love with a very gorgeous young man. 我覺得teenage girl 好buy 喎.

我一把年紀, D 口味, 當煞唔可以同teenage girl 的喜好相提並論.

醒目開學勳章

但都係講嗰句, 如果剩係叫小朋友睇書, 家長自己睇手機, 唔身教, 想小朋友真係愛上閱讀, 真係有難度.我成日提醒自己: 小朋友成績同閱讀, 可能有correlations, 但無cause and effect relationship, 我自己會好受啲.   

醒目開學勳章

PY-Sing 發表於 18-5-11 11:20
雖然內容唔make sense, 但係字唔深, 主角係個commonplace girl without any good friends who has finally ...
咪同啲亦舒瓊瑤差不多,個個懷春少女都鍾意睇

醒目開學勳章

bobbob 發表於 18-5-11 13:44
咁Divergent 暴力好多.

bobbob 發表於 18-5-11 13:44

我一早買咗套,個女完全無意欲睇 如果佢知係愛情小說可能會即刻丟咗佢

醒目開學勳章

YolandaTam 發表於 18-5-12 01:28
我一早買咗套,個女完全無意欲睇  如果佢知係愛情小說可能會即刻丟咗佢
...
証明你女未懷春