用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 9月尾B, 應否遲一年才讀K呢?
樓主: HappySiuBB
go

9月尾B, 應否遲一年才讀K呢?  

憑我工作所見,大細b唔算差異很大。
上左小學真係唔太覺,所以樓上有人話小學仲見到差異真係奇。
我反而覺得高小,大果堆早熟啲,早左青春期啲行為,仲冇9月10月果啲咁乖tim。
其實如果社會仲係咁討論呢樣嘢,如果極端到所有人只係1-3月出世,係咪健康,係咪正常?
外國社會、教育係唔會咁,係香港先變得咁奇怪。

小學應不會有大細b差異
呢個差異k2 開始減弱
有差異是家庭教育的差異
大人成日講佢係細b細b所以就有差異

回覆 tychow 的帖子

高矮呢樣更加唔關大細b事大部分原因是遺傳
其他是飲食和運動

我小朋友12月超細B, 也是今年8月讀K1.

屋企人教幼稚園,分享小朋友到k3差別已經縮少好多。其實我地自己以前讀書邊有分月份,我自己個弟弟係9月B,妹妹10月B,一個會考30分一個26分。我自己1月B都無佢地咁叻,所以唔洗擔心~

回覆樓主:

我姪仔一個係9月尾bb,另一個係11月尾bb(仲係早產兩個月嘅bb,兩個都無遲一年讀K1,兩個都發展得好好,完全無問題。 (除非你想考神校,否則唔會遲一年讀。)

如果報小一自行有25分或以上入硬, 又或者等大抽獎無乜所謂既, 就唔洗REPEAT多一年, 入到小學能力都已經無乜分別,唔洗浪費時間,第日大個如果佢叻想讀醫讀LAW讀MASTER又要讀多幾年。。。
但如果要考直私小學, K2下學期就要考,細B小肌肉和自信心發展未夠大B。唔係話細B唔叻, 只係佢月齡未夠未發展到。
K2階段一個叻的大B 和一個叻的細B始終有好大段距離, 幾千人考個百幾個學位真係又要睇能力又要睇運氣。
做唔做大B最主要只係考慮報咩小學。

rchan1 發表於 18-5-7 10:34
如果報小一自行有25分或以上入硬, 又或者等大抽獎無乜所謂既, 就唔洗REPEAT多一年, 入到小學能力都已經無乜 ...

如果用你嘅定義,9月要遲一年,咁8月呢?? 永遠無日無知咁推遲讀書???

piglover 發表於 18-5-7 14:44
如果用你嘅定義,9月要遲一年,咁8月呢?? 永遠無日無知咁推遲讀書???

8月做超大是否太大, 11-12月做超大又是否OK,只是參考現今社會的某些做法(可以話係唔正常但實際神校又OK)

家長幫子女選擇合適的路, 無話跟邊種做法一定岩。

piglover 發表於 18-5-7 14:44

BTW, 呢個係可唔可行的問題, 報小一有D學校唔收8月超大,Application 收由大一年的9月至下一年的12月。

HappySiuBB 發表於 18-5-5 23:32
是讀緊K1了嗎?謝謝

係呀,佢係14年9月

我小朋友是11月B,今年會讀K1,但今年亦會再報K1,但只報培正+KV(佢地超細B連表都唔收舊年都唔俾報),收就做超大B重讀,唔收就繼續原校讀,我覺得9月B可以照考K

我同事個仔9月尾細B,一樣考到培正升埋上小學

回覆 Darklady 的帖子

same situation我小朋友11月細B
上年照讀K1, 其實除咗開學有少少唔適應外(因無讀n班), 學術上都無乜問題
今年只報咗一間心儀學校
因為有幸獲取錄, 所以今年將做超大B

nixphoenix 發表於 18-5-8 14:38
回覆 Darklady 的帖子

same situation我小朋友11月細B
我小朋友都是沒讀N,playgroup什麼都沒上,interview八間K1全軍覆沒(有名幼有村校)

係後尾有3間call waiting先有K1讀(1間私校2間學劵),揀左學劵當番N班,仲好,免費,今年又可以博多次K1

回覆樓主

十月尾之後就要考慮下年讀

九月出世會選擇入學,入學都唔算太細b

Darklady 發表於 18-5-8 09:18
我小朋友是11月B,今年會讀K1,但今年亦會再報K1,但只報培正+KV(佢地超細B連表都唔收舊年都唔俾報),收就 ...

下,培正 & KV 連表都唔收 (emoji)
不過,小朋友11月B,遲一年入學都適合,加油呀!

Darklady 發表於 18-5-8 09:18
我小朋友是11月B,今年會讀K1,但今年亦會再報K1,但只報培正+KV(佢地超細B連表都唔收舊年都唔俾報),收就 ...

你同事小朋友好叻呀,培正面試要自己一個人入,佢細B都manage到,叻叻~

題外話一問,你同事小朋友面試時,戒片了嗎?(emoji)

Dragonmama2012 發表於 18-5-8 15:24
十月尾之後就要考慮下年讀

九月出世會選擇入學,入學都唔算太細b

Thanks for yr sharing.
睇到大家分享,9月B正常讀K1都跟到進度,今年都照報名,睇下個結果如何 (emoji)

HappySiuBB 發表於 18-5-9 17:34
下,培正 & KV 連表都唔收 (emoji)
不過,小朋友11月B,遲一年入學都適合,加油呀!
...
出世月份10月cut,11月要下年先有得報
其實學校咁做仲好,好過表同報名費就照收但實際上成功率十分低

HappySiuBB 發表於 18-5-9 17:36
你同事小朋友好叻呀,培正面試要自己一個人入,佢細B都manage到,叻叻~

題外話一問,你同事小朋友面試時 ...
無問到咁詳細呀,但係interview d 小朋友都係兩歲幾(大b除外),未介片都好正常姐...