用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 [請教] 學券幼稚園生考私小或直資
樓主: Mikor
go

[請教] 學券幼稚園生考私小或直資   [複製鏈接]

assado 發表於 18-5-11 12:38

串字都有不同形式。 有深: 小一叩門, e.g, 一個雪人圖片俾小 ...

謝謝回覆。阿女能自行認讀ORT stage 4~5/RWI Intermediate Level故事書。平時有睇過你既分享,知道這程度考小一也可以。阿女中文方面認讀能力比英文更強,唔擔心認讀。所以才考慮是否提早花點時間幫佢串字。因為自己其實唔希望小朋友喺幼稚園階段串字既,雖然明白考小遊戲有串字需要,但仍想盡量推遲……

scgift 發表於 18-5-11 13:04
謝謝回覆。阿女能自行認讀ORT stage 4~5/RWI Intermediate Level故事書。平時有睇過你既分享,知道這程度 ...

如果小朋友識phonics, 好簡單字都應該已經識串, 如man, pen, egg... etc.
保持閱讀興趣先, 有空串下簡單字都有好處。

assado 發表於 18-5-11 13:23
如果小朋友識phonics, 好簡單字都應該已經識串, 如man, pen, egg... etc.
保持閱讀興趣先, 有空串下簡單 ...

是的,阿女能串出簡單的3-4個字母組合。dentist, lizard這類的聽到發音能串,但如俾圖問佢英文係咩,就會因為冇特別教過佢而答唔出。elephant 這類的會串錯做elefant,雙響音的生字更加唔使諗。因為有時見啲考小分享中問既生字都深,所以15/16要唔要特別幫佢記下/串下。或者我慢慢去,先串啲淺字,慢慢加強到暑假開始串啲深既字。

星星的後裔 發表於 18-5-8 08:34
絕對想錶起你個貼, 太多人認為只有私幼至可以入私小。你就是一個例子去突破盲腸。

認同%上,私幼是較學 ...

從來沒有人能搜集全港私幼報直私小和學券幼直私小成功的比例,私幼入直私人數較多,我想主因是私幼本身收人多,私幼家長多報直私。如有九龍塘一帶的私幼,一屆都700人,相比學卷幼有家長叠埋心水等抽獎少報直私,難以比較。

另私幼家長普遍比學券家長投放資源較多,私幼教得深對準考小一策略等,都是原因

蝦米豬 發表於 18-5-12 17:11
從來沒有人能搜集全港私幼報直私小和學券幼直私小成功的比例,私幼入直私人數較多,我想主因是私幼本身收 ...

某中間水平直资學校的 P1 whatsapp group (已有該校offer) 家長報上小朋友的幼稚園, 约~15%來自學卷幼。

蝦米豬 發表於 18-5-12 17:11
從來沒有人能搜集全港私幼報直私小和學券幼直私小成功的比例,私幼入直私人數較多,我想主因是私幼本身收 ...

網上資料"學劵"幼稚園是以倍數多於私幼。

scgift 發表於 18-5-12 08:19
是的,阿女能串出簡單的3-4個字母組合。dentist, lizard這類的聽到發音能串,但如俾圖問佢英文係咩,就會 ...

小朋友都有天份, 試下開始同小朋友伴讀簡單的中及英文圖書, 一頁一句起二句止的就可以.

如果是今年升K3, 暑假時都要開始準備小一面試。

scgift 發表於 18-5-12 08:19
是的,阿女能串出簡單的3-4個字母組合。dentist, lizard這類的聽到發音能串,但如俾圖問佢英文係咩,就會 ...

孩子好叻,最少比我的強

Mikor 發表於 18-5-4 14:38
大家好,小朋友係2014年出世既男仔,而家K1讀 學券幼稚園,一星期出去上英文pg 個半鐘,喜歡睇書及發問。

...

唔洗太擔心, 我囡也是學卷幼稚園, 没有補習同證書, 都考到幾間私校。已讀緊小一。

加油。

kaatt 發表於 18-5-13 22:09
唔洗太擔心, 我囡也是學卷幼稚園, 没有補習同證書, 都考到幾間私校。已讀緊小一。

加油。

請問聲邊幾間私校?最後又選擇邊間私校呢?

星星的後裔 發表於 18-5-12 20:21
網上資料"學劵"幼稚園是以倍數多於私幼。

學校數目的確是學券比私幼多,但一間私幼收生很大機會比一間學券多

蝦米豬 發表於 18-5-14 23:34
學校數目的確是學券比私幼多,但一間私幼收生很大機會比一間學券多

我看到是以人為單位,不是學校。

http://ycdi.hkspc.org/各區入讀幼稚園的學生人數/

kaatt 發表於 18-5-13 22:09

加油。

我信家長都有功夫做了, 都吾會乜都吾做會有好offer 。

assado 發表於 18-5-13 06:58

小朋友都有天份, 試下開始同小朋友伴讀簡單的中及英文圖書,  ...

我心儀你小朋友讀緊嗰間,8月一面

tracer 發表於 18-5-9 01:28
請教一下:
咁幾時開始要求小朋友跟住讀?
我从K1已開始,每次手指字讀給他聽,每日堅持,遇到詞語會用淺白語言解釋一下,偶爾會提醒這個字昨日書上也有,這個字之前本書上都見到,從字少到字多,堅持住一定有效果,如果中文,你想認字,圖書館有一套認字書好似叫 基礎漢字500字 我們都有借來看,但我小朋友初初都有興致認下裡面的字,幾次後已無興趣,因無故事性。

joyce76123 發表於 18-5-15 12:26
我从K1已開始,每次手指字讀給他聽,每日堅持,遇到詞語會用淺白語言解釋一下,偶爾會提醒這個字昨日書上也 ...

我買左基礎漢字,個仔冇興趣,反而太ORT 好鐘意,晚晚要講幾本

回覆樓主

基礎漢字我女ok,大約三個月認讀完1set,而家開始第2 set了

szeszeeee 發表於 18-5-15 13:49
基礎漢字我女ok,大約三個月認讀完1set,而家開始第2 set了
請問你同佢讀時有冇特別技巧? 我依住講佢好快走左去拎其他書

punlik 發表於 18-5-15 15:37
私幼同學券幼稚園既分別最主要是英文語境,  
從K1-K2, 每日都對住外籍老師, 私幼小朋友既聽說能力差極都有 ...

呢樣真! 回想自己讀書時, 一直去到 F.3嗰年, father 教聖經, 先係我人生第一次接觸net teacher. 真係開口答問題都口震震
‹ 上一主題|下一主題