用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 是時候放手讓小孩有一個愉快的童年了
樓主: 晞晞爸b
go

是時候放手讓小孩有一個愉快的童年了  

晞晞爸b 發表於 18-5-4 19:07
謝謝這麼多家長們的意見及回覆

傳統小學有好的一面
既然你知現環境令英文退步,what r u going to do abt it? Eg watch some movies, hire a net, etc

傳統小學有好的一面
仔仔好乖。其實,其實,如果只係英文,真係唔值得讀的好好,小朋友又開心,就轉喎。

學習態度,例如學習是否只為測考,很多時候取決於父母態度。

壓力,很多時候一樣來自於父母。時間安排,也是父母。點解小一就要補習呢?

讀傳統津校,父母一樣可以給小朋友快樂童年。

傳統小學有好的一面

救命

又回到以前loop過無限次的討論

究竟英文lak lak聲有幾緊要?

點解楼主要因為英文不是太好就晴天霹靂?

SMC係好學校,但也不是難入得咁緊要,我都識人成績中游由名女校插入。WKF就應更易,上年朋友仔band2尾band3頭入左去讀中一。你想的話,就考插班。

siden 發表於 18-5-4 20:24
救命

你都好旦白
Since u started, 身邊都有名幼生第一rnd no iffers but 最後叩到smc

对不起楼主,睇左禁耐,殘忍d講句(各位唔好打我头),唔係教育制度既錯,亦唔係傳統学校既錯,歸根究底係楼主既錯。

呢度绝大部份人仔女係同一个制度下,亦唔少係傳統中小內就讀,点解有人可以(我唔会話如鱼得水)適者生存?唔係你仔適唔適合呢个制度同傳統学校,唔適合同唔識幫佢果个係你。

学校压力大,做家長去幫小朋友舒緩,学校英文强差人意,做家長去補番个語境(唔係補grammar呀~),根本样样野你自己都未睇透。b3410講得啱,傳統学校都可以讀得开心,中文小学更加唔-定英文差,全港有幾多间英小你知道嗎?(LS都係中小呀~~)我只见到你將自己錯誤推落制度同傳統学校上。小朋友你唔洗細細个谷乜公文数,唔洗不断插呢间插果间学校班。

siden    發表於 18-5-4 23:21

回覆樓主

晞晞爸爸,其實你個仔情況上了中文小學,英文稍為停滯係正常,我朋友仔當年讀York 幼稚園,上了高主教小學,都會曾遇到呢個情況,今年已經升上中一。
如果目標將來打算是香港讀大學,始終讀傳統小學較為適合。

Charlotte_mom 發表於 18-5-4 19:22
人生呢,總係面對不同選擇
我十幾年前揀港同,完全無track record,又何嘗唔係一意孤行呢。我有時都會唸, ...

Deleted

傳統小學有好的一面
最大嘅問題是你樣樣都想要,而最辛苦嘅就係想插班。插班須要成績好好,唯有苦讀考試範圍,這樣會打亂培育節奏。其實讀中小,可以搵net或好啲嘅英文班上,課餘睇多啲書,睇多啲youtube。到高小先加碼,這樣唔會太辛苦,效果亦應該唔錯。

Yanamami 發表於 18-5-4 20:51
对不起楼主,睇左禁耐,殘忍d講句(各位唔好打我头),唔係教育制度既錯,亦唔係傳統学校既錯,歸根究底係楼 ...

認同過度催谷不是一件好事!咁樣好易令小朋友失去學習興趣,不過究竟有幾多家長明白?!

傳統小學有好的一面

兄弟,如果將來你個仔轉咗方向,鐘意吟詩作對「杯酒當歌,人生幾何」......咁你又搵番間中文小學俾佢呀?我好難理解呢個轉校嘅理由。
天助自助者,  別再怨天尤人

Felix223 發表於 18-5-4 21:31
認同過度催谷不是一件好事!咁樣好易令小朋友失去學習興趣,不過究竟有幾多家長明白?!
...
唔少既都~就算升小升中制度係禁,但做家長要識点避重就輕。

Felix223 發表於 18-5-4 21:31
...
我明!

傳統小學有好的一面
你仔是一個有能力的小孩,到時唔喜歡新學校太HEA又點算呢??

回覆 晞晞爸b 的帖子

呢個世界梗係充滿遺憾㗎啦,冇人比你更清楚孩子適合怎樣嘅學習方法。你入咗英小,到時升唔上本地大學你咪一樣遺憾。即係等於有人問點解我生得咁靚仔,但要甩頭髮?又或者點解我咁聰明,但老豆唔係李嘉誠?父母只可以喺有限嘅環境下,做當時最適合嘅選擇。

siden 發表於 18-5-4 20:24
救命

話說有好多鬼佬英文lak lak聲但其實係文盲嚟,信不信由你(emoji)(emoji)

Yanamami 發表於 18-5-4 20:51
对不起楼主,睇左禁耐,殘忍d講句(各位唔好打我头),唔係教育制度既錯,亦唔係傳統学校既錯,歸根究底係楼 ...

其實PC同SPCC都係中小。

傳統小學有好的一面
可能你覺得做錯了決定欠了個仔,u r not the only one.  我都不時反思過往決定,有些based on 當時的情況,是合理,有些就是錯誤,overlook 左一些東西,潑出去的水,唯有盡力改變現狀。
父母能正面面對問題,對子女的成長,比英文/默書分數更有用,你仔仔還在初圓dum扁期,迫得太緊大d有可能反彈,要留意下

我認為樓主最大嘅誘因去轉學校係:

假如轉唔轉校呢個問題會影響到夫婦和睦,而你又無特別堅持要讀傳統學校嘅話,我好贊成去轉。起碼轉咗之後會帶來新景象,夫婦間又可以再融洽地攜手合作去培育孩子一段時間。

回覆樓主:

多謝分享,受益匪淺。

回覆樓主

家長真係唔容易服侍。
BTW... 葉劉英文好,但Oral English 卻十分本土,可能唔少所謂國際幼稚園K3學生也講得更好聽,咁你會話佢唔得嗎?

siden    發表於 18-5-4 23:22