用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 是時候放手讓小孩有一個愉快的童年了
樓主: 晞晞爸b
go

是時候放手讓小孩有一個愉快的童年了   [複製鏈接]

回覆樓主:

學習都吾一定痛苦, 冇童年, 看家長怎樣處理。 只是考小一時加大小小力度(無奈要做), 現在小一生活都好開心。

晞晞爸b 發表於 18-5-4 11:36
(抱歉內容比較長...)
這帖我預左會得罪不少家長...
所以純粹只講我的個人感受: (非喜勿插..謝謝各位家長!)

長話短說:
1)你自找壓力,谷得個仔太行。要減少無謂的學術補習及操練。
2)  睇定啲,如果你個仔應付到學校的功課、測考等又無投訴,不要貿然轉校。
3)你仔英文退步,可能語境問題或師資問題。你可以讓他去有趣的英文班(唔係補習班!),給他多些機會練習。那能倚靠學校太多?
4)不要操之過急,為一、二分耿耿於懷。「男仔嘅爆發期唔係响小一,係响高小。」......呢句,係我老公講嘅!因為我老公呢句說話,我好呀Q咁對呀仔好有信心,無乜谷佢。
.
.
.
最後...你們不如拋開一切,在暑假來個長旅行輕鬆吓先啦!記住:暑假不要參加補習班。

天助自助者,  別再怨天尤人

晞晞爸b 發表於 18-5-4 11:36
(抱歉內容比較長...)
這帖我預左會得罪不少家長...
所以純粹只講我的個人感受: (非喜勿插..謝謝各位家長!)

晞晞爸爸,唔好比太大壓力自己同小朋友!

好多男仔初中都未"開竅"(朋友講既)
我都等緊呢一日...

Keep住前30%先入到band1中学呢个%好低下……应該只屬-般津校成績,好少少既都有4~50%入band1, 再好d既直私,-般七成或以上升band1中学。如果以得三成升band1中学既成績要不断默書測考,日曰趕功課,真係唔值得~

壓力過大好易有反效果,一係揾出路,一係努力向前行!

回覆樓主

點解傳統小學就是填鴨式教學?返學讀書就一定要補習?

"返學讀書就一定要補習"?

因為從幼稚園起,好多人BUY全補

補左唔會蝕底, 係唔係都補左先, 所以功課永遠做不完...

其實都係果句,未讀過又唔會知適唔適合,有D人讀傳統學校,多測多考(2測2考或3測3考),返學非常開心,同學朋友一大堆,小息食晏課外活動玩到顛晒,成績一樣好,另一D人讀同一間學校,咩都唔玩,小息食晏用嚟做功課睇書,放學一堆補習,成績又未見好好。正如樓上所講,男仔係要等開竅,有人早有人遲,初小成績排前列到高小又可能係另一班人考前列,主要睇父母心態,唔好將子女成績同自己育兒之成功或失敗掛勾。

相反有人聽到傳統學校就怕怕,有理冇理就send D仔女去IS,結果又遇到欺凌,變得同父母傳統觀念有差別,什至覺得越來越頑皮,繼而又後悔。

總之發覺真係唔適合,轉環境係正確,但要了解唔適合嘅係子女定係父母,無謂多走冤枉路。

國際學校學生補齊本地中英數,都唔係新鮮事,佢地都好忙

回覆樓主:

樓主是重視小朋友教育的好爸爸,但是否太過緊張?地區一線小學都幾好,升band 1中學應該唔只30%。如冇諗住插神校都唔使咁介意排名,小一程度淺,小朋友要搏細心,到高年班學習能力會更重要。你嘅小朋友都幾乖,你應該對佢有信心,放手啦,輕鬆d,唔使讀is讀可以俾小朋友快樂童年。

deco99 發表於 18-5-4 16:29
樓主是重視小朋友教育的好爸爸,但是否太過緊張?地區一線小學都幾好,升band 1中學應該唔只30%。如冇諗住 ...

我都觉得楼主係自己俾自己压力太大。小-……本來就係適應期。由幼稚園升小-要学习面对新时间(番全日)、新老師(更嚴同更少个人关注)、新同学(一大班人)、新課程(測考默同功課)加課外活动……天啊~做乜小-就俾自己升中压力呀?未有耐啦~如果禁紧張大師,讀乜学校都唔会輕鬆。要改变既係家長本身既心态。
的確,地区-線学絕对唔止30%升band1, 楼主唔好再自己乱諗野嚇自己。

monodad 發表於 18-5-4 16:22
其實都係果句,未讀過又唔會知適唔適合,有D人讀傳統學校,多測多考(2測2考或3測3考),返學非常開心,同 ...

Well said

monodad 發表於 18-5-4 16:22
其實都係果句,未讀過又唔會知適唔適合,有D人讀傳統學校,多測多考(2測2考或3測3考),返學非常開心,同 ...

assado 發表於 18-5-4 14:23
學習都吾一定痛苦, 冇童年, 看家長怎樣處理。 只是考小一時加大小小力度(無奈要做), 現在小一生活都好開心 ...

學習自己不喜歡的東西,會痛苦。
學習自己有興趣的事物,會快樂。

這是我當教師廿多年﹐看著、帶著一代又一代學生成長後的心得。

小朋友,最重要是引發求知慾,令其對身邊事物充滿興趣和好奇心,這才是教師的本份。

Mrs.Luckycat 發表於 18-5-4 14:32
長話短說:
1)你自找壓力,谷得個仔太行。要減少無謂的學術補習及操練。
2)  睇定啲,如果你個仔應付到學 ...

po 得ek 多,間中都會見到官津廢英文武功的po,人就是咁,只睇到好野,因為我有要求小朋友朗讀,亦察覺這現象。但其實樓主小朋友成績咁好,真的要跟風補習?。在傳統小學話冇壓力就假(尤其冇中學),我會同小朋友講捱埋個試summer 就可以大玩特玩,初小期間,只有一兩樣eca,父母要懂得不隨波逐流,manage 時間,合理期望,未必如坊間講咁差

siden    發表於 18-5-4 23:23

littlefaith 發表於 18-5-4 18:04
學習自己不喜歡的東西,會痛苦。
學習自己有興趣的事物,會快樂。

教育不單是老師的责任, 家長的角色都相當重要。

Deleted

存感恩的心

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

人生呢,總係面對不同選擇
我十幾年前揀港同,完全無track record,又何嘗唔係一意孤行呢。我有時都會唸,如果當時揀左傳統,今日唔知會點呢
一個人一日返學就得咁多時間,學多左A就學少左B,阿Q d唸,賺幾多蝕幾多,邊有咁易計到呢?
咁當然,揀間最適合嘅就最fit !

唔好咁灰覺得自己欠左小朋友d咩,太沉重了。既來之則安之,細路開心老婆開心自己開心,有咩比這更重要呢?

HK-MAN    發表於 18-5-4 21:27

‹ 上一主題|下一主題