用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問問保良局第一張永慶中學
樓主: ricky944
go

想問問保良局第一張永慶中學  

aa06 發表於 18-5-22 18:11
回覆 TLHE 的帖子

張祝珊收生要求都仲好高, 請問知不知道學校是否很谷? 多不多功課測驗? 謝謝.
我們小学功課较多,所以升中的学生,無論什麼中学B1A -C,都说比小学功課少好多, 所以,很難断定谷唔谷哦!
同學仔读張記或保一的,都说功課少,唔太谷!

其實,B1A 中学以自学為主,一般都唔会谷的,压力多來自朋輩。反而B1C 校才更谷,因学校要力爭上游!

保一多課外活動嗎?還是只是讀書?
仔可以自動自覺溫書就好了。

回覆樓主

請問保一今年會有open day嗎?

回覆 sillydad 的帖子

都有不少,例如:制服團隊,school band,choir,arts club,drama,dance,french,table tennis ,robotics ......等等

回覆 心平如鏡 的帖子

如冇記錯係12月有open day,正確日子要等9月派手册先知,你可以在11月上學校網睇吓

onlytheone 發表於 18-6-1 13:33
回覆 心平如鏡 的帖子

如冇記錯係12月有open day,正確日子要等9月派手册先知,你可以在11月上學校網睇吓 ...

我上校網搵過,但都唔見17/18年度既open day 既

onlytheone 發表於 18-6-1 13:29
回覆 sillydad 的帖子

都有不少,例如:制服團隊,school band,choir,arts club,drama,dance,french,table  ...
補充,有冰球隊,是學界5連霸,不過呢。。。好多家長諗入保一都不會因為課外活動的。

回覆 心平如鏡 的帖子

我睇番手册上年12月9日information day

回覆 Anniemun 的帖子

冇錯,如要多課外活動、多補課、多功課、校舍環境好,保一不是首選。

onlytheone 發表於 18-6-2 18:44
回覆 心平如鏡 的帖子

我睇番手册上年12月9日information day

唔該曬

onlytheone 發表於 18-6-2 18:50
回覆 Anniemun 的帖子

冇錯,如要多課外活動、多補課、多功課、校舍環境好,保一不是首選。 ...

保一係咪好少補課?聽講保堂多到傻,可能想力谷學生追上保一.....

不過我聽朋友講,保一就算同一級都未必所有班一樣多功課測驗,好睇遇到邊位老師,請問你地小朋友係咪都係咁架?

心平如鏡 發表於 18-6-2 19:55
保一係咪好少補課?聽講保堂多到傻,可能想力谷學生追上保一.....

不過我聽朋友講,保一就算同一級都未必 ...
間間中學也如果,  自己班作10篇文,  隔離班只作5 篇文 ,  默書同一範圍,  自己班全課文背默, 隔離  B,C,D  班只默一,二段

心平如鏡 發表於 18-6-2 19:55

不過我聽朋友講,保一就算同一級都未必 ...

初中精英班同中英數補底班功課上確係有分別。

Anniemun 發表於 18-6-2 22:36
初中精英班同中英數補底班功課上確係有分別。

請問你小朋友讀得開心嗎?
同輩之間既比較會唔會好大架?
資源又係咪多數比曬精英班?
晤好意思,太多問題,先謝解答

回覆 心平如鏡 的帖子

少吾少補課就吾知,但一定吾多,我女讀了兩年成績麻麻,學校都冇安排補課。保棠係多補課架,佢校長比我感覺比較進取。

onlytheone 發表於 18-6-3 09:34
回覆 心平如鏡 的帖子

少吾少補課就吾知,但一定吾多,我女讀了兩年成績麻麻,學校都冇安排補課。保棠係多 ...

明白,謝謝你的分享

onlytheone 發表於 18-6-3 09:34
回覆 心平如鏡 的帖子

少吾少補課就吾知,但一定吾多,我女讀了兩年成績麻麻,學校都冇安排補課。保棠係多 ...
即係你女唔算最差, 聽班主任講, 每科最差嗰批, 學校會有額外補課班比佢地讀。

回覆 ppsfung 的帖子

吾算最差,但都吾係好,學校會睇學生邊科較差就會安排上中、英或數嘅補底班

心平如鏡 發表於 18-6-2 23:04
請問你小朋友讀得開心嗎?
同輩之間既比較會唔會好大架?
資源又係咪多數比曬精英班?
請看pm

ricky944 發表於 18-5-4 10:41
如題,最近多人認識了,
是屬於那些很谷?定自由的中學

其實保一並非如出面所說的谷,低年班功課唔算多,高年班的多點,但都只係個別科目而已。而且都係會比幾日你做,唔係急住交。大部分學生都係自覺地讀書,尤其精英班。當然亦見過有人冧班都讀唔上,應該係錯配了的學生。如其他學校一樣,有非常有教學熱誠的老師,亦有等退休的老師。學生同學校一樣都很純樸,純樸到成績最好的幾個竟然唔係揀最賺錢的科來讀(
我仔那屆),對我這市儈的人來說,很可惜,但亦敬佩。