用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問問保良局第一張永慶中學
樓主: ricky944
go

想問問保良局第一張永慶中學   [複製鏈接]

回覆樓主:

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180510/mobile/bkn-20180510162453359-0510_00822_001.html

看以上新聞。我覺得黃大仙Band 1A 的保一學生平均不壞。

所以女職員說保一學生侵犯襲擊她??  難確定真假。

王家爸爸    發表於 18-5-12 22:20

我反而傾向相信個職員。一間中學有幾百個學生,發生呢啲個別事件又有幾奇?!

保一都要我仔心水學校。但見到這單野真係驚驚。
仔可以自動自覺溫書就好了。

ok3 發表於 18-5-12 18:19
我反而傾向相信個職員。一間中學有幾百個學生,發生呢啲個別事件又有幾奇?! ...

所以有時是否一定要追求Band 1A 中學?

我反而傾向相信個職員。一間中學有幾百個學生,發生呢啲個別事件又有幾奇?! ...
應該係個別事件

反而我傾向不太相信....

2010年起至今發生差不多超過8年啦,而家先話校方處理不當?涉及的學生一早畢業啦,莫非呢8年間佢年年都被不同學生襲擊?如真係咁,我唔信佢會忍到8年囉⋯⋯

加上入稟書指出要求校方懲罰性地賠償她「被迫轉工及失業的可能」,即是她現在仍然在保一工作啦,如發生咁嘅情況但都仲可繼續甘心地留於此校工作咁多年,除咗佩服外,都唔知講咩好.....

ak1020 發表於 18-5-13 00:00

2010年起至今發生差不多超過8年啦,而家先話校方處理不當?涉及的學生一早畢業啦 ...
這人早幾年已離職了。

ak1020 發表於 18-5-13 00:00

2010年起至今發生差不多超過8年啦,而家先話校方處理不當?涉及的學生一早畢業啦 ...

入稟狀應該係指控學校呢8年裡面冇認真處理事主嘅投訴, 而唔係事主喺呢8年裡面被人無間斷地施襲。你一日仲喺間公司, 打工仔選擇啞忍有幾奇?! 大把人都係離職後先告雇主。“Me too”嗰班人好多都係講緊陳年往事。

ok3 發表於 18-5-13 11:03
入稟狀應該係指控學校呢8年裡面冇認真處理事主嘅投訴, 而唔係事主喺呢8年裡面被人無間斷地施襲。你一日仲 ...

打工仔在家出名的公司(中學)做,老闆要求較高和壓力較大,不出奇。

如果頂不順壓力,取完個經驗(強校),理應轉工到校方較低要求的學校做,才可保持身心健康。在壓力大的環境工作,有時會變成抑鬱,忍耐到爆㷛,不能解決根源影響身心的問題。

onlytheone 發表於 18-5-5 14:13
以前我都以為好谷,但亞女讀左兩年又吾覺多功課,平日有兩、三樣,甚至冇都試過,今個星期五只有兩樣,而中 ...

想問如不是讀何壽南或錦泰,而且不是黃大仙區學生,是否自行報保一機會很細,浪費一個可報其他中學的機會?

tpmon 發表於 18-5-20 19:37
想問如不是讀何壽南或錦泰,而且不是黃大仙區學生,是否自行報保一機會很細,浪費一個可報其他中學的機會? ...

學校想要優秀學生,本區小學的質數,保一已經好了解,反而他區,個人來說,更有參考價值,當然本身耍夠本錢

怎樣的區外生會有機會入到保一?
仔可以自動自覺溫書就好了。

回覆 tpmon 的帖子

兩年前註冊時我見到有不少區外生(因佢哋著住校服),如全级考五名內我相信自行機會都大,如仔女喜歡保一不防一試

tpmon 發表於 18-5-20 19:37
想問如不是讀何壽南或錦泰,而且不是黃大仙區學生,是否自行報保一機會很細,浪費一個可報其他中學的機會? ...
自行可誇區,至於會否浪費是取決於同學banding 是否達至該校的程度。

onlytheone 發表於 18-5-21 22:12
回覆 tpmon 的帖子

兩年前註冊時我見到有不少區外生(因佢哋著住校服),如全级考五名內我相信自行機會都大 ...
2016 年學校開放日時, 我曾問過主任, 聽聞只有級 5 內的學生才有機會在自行階段獲 interview 機會。我告訴他孩子不在級 10 名內, 是不是沒有機會。他問了我孩子考的名次及就讀那一間小學。之後就鼓勵我們報名, 他說以前保一揀學生面試曾是選級前幾名, 但近年由於見不同小學的級前幾名實力可以相差很遠, 因此在篩選考生面試時已不是只看成績表, 會留意小朋友所屬小學的成績。

IYY 發表於 18-5-22 01:47
2016 年學校開放日時, 我曾問過主任, 聽聞只有級 5 內的學生才有機會在自行階段獲 interview 機會。我告訴 ...
其實,每間小学的程度不一,單看级排名其實很難定的,不過,当然要是band 1 A 学生才有机会在自行入選!上年,我們也有同學自行入保一,估計级排名在级十以內,级五以後,我校是西贡区一線津小,所以成绩好又有兴趣就試試吧!

回覆 TLHE 的帖子

請問你們學校有冇人入張祝珊中學, 大約須要全級幾多名? 謝謝.

aa06 發表於 18-5-22 12:25
回覆 TLHE 的帖子

請問你們學校有冇人入張祝珊中學, 大約須要全級幾多名? 謝謝. ...
我們上年也有自行入張记,级排2-5之間

回覆 TLHE 的帖子

張祝珊收生要求都仲好高, 請問知不知道學校是否很谷? 多不多功課測驗? 謝謝.
‹ 上一主題|下一主題