用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想小朋友英文好,是否讀私小/直資好過資助學校? ...
樓主: patpatbb
go

想小朋友英文好,是否讀私小/直資好過資助學校?  

bubuG 發表於 18-5-14 17:18

港華轉直資並非因爲華小生質素問題,我諗閣下低估咗華小嘅教數質素。問題係質素好嘅華小生係咪而華中作首選,而港華是否轉直資之後就會變成績直升機,且拭目以待。不過如果轉直資就可以解決問題就唔會有咁多B2直資。

mcl203 發表於 18-5-14 14:35
但唔可以否定津校家長既本身資源,未必係弱於直私,要視乎學校而定,亦因人而異~~~
...

奇怪,經常拿直私英小去同官津小去比較,中文官津小根本中文為教學語言,根本唔可以直接用黎參考,剩低既得4間較受歡迎既英津小,又甚麼云云神唔神,又唔可以用黎參考,咁,仲有乜可以比較?

是否只可以用直私英小,去比較中文官津小,從而突顯直私英小既優勢?是否一廂情願既認為~~~

英文好一係屋企講英文或小孩有語言天份,唔関學校事。

retriever 發表於 18-5-14 13:22

我覺得一般來講,係!
好認同,這方面很明顯~

bubuG 發表於 18-5-14 17:18

一個灣仔區得17XX個學生升中,但本區已有9間英中選擇,坊間評B1B以上有8間,當中7間係直聯中學,已經唔計SPCS,如何可以客觀判斷灣仔區學生水平未如九龍城呢?~~~

licpd 發表於 18-5-14 21:05
英文好一係屋企講英文或小孩有語言天份,唔関學校事。

事實津英小係不能揀學生,莫非又要判定學生係全部由家長私下裁培,從而否定學校老師既努力成果?~~~

mcl203 發表於 18-5-14 21:10
事實津英小係不能揀學生,莫非又要判定學生係全部由家長私下裁培,從而否定學校老師既努力成果?~~~
...

學校老師既努力成果跟小朋友天份好大関係,同意嗎?

licpd 發表於 18-5-14 21:16
學校老師既努力成果跟小朋友天份好大関係,同意嗎?

小朋友有語言天份當然更加好。但,一間有能力教好學生既英文學校,係絶對有能力令絶大部分自己學生,達到係香港接受既英語水平。我所指係英語水平,從無認定英小學生學術水平高於中小學生,一般水平都未達,聽講睇都唔掂,如何可以活於真英小,仲要讀足6年到畢業?~~~

mcl203 發表於 18-5-14 21:07
一個灣仔區得17XX個學生升中,但本區已有9間英中選擇,坊間評B1B以上有8間,當中7間係直聯中學,已經唔計S ...

其實好簡單,灣仔有2間學校,一間係津英小另一間係私英小(前身係男校),大家就係正對面,請問PRE S1大家成績係點?邊間學生英語能力高?B1生比例又如何?而比較附近嘅一間老字號男女官校,又點比?

monodad 發表於 18-5-14 22:03
其實好簡單,灣仔有2間學校,一間係津英小另一間係私英小(前身係男校),大家就係正對面,請問PRE S1大家 ...
所以話某些家長經常都深信坊間既一廂情願既睇法...有得揀要俾錢既一定勝津校...而漠視學校既辦學經驗能力
一份考卷由P1開始全英教學...水準參差到部份學生未能達標...6年以來如何測考??
似乎...路邊料話某歡迎直英小...每年都有部份學生自行考入某英津中...各方面都平均比較原校生...基本上無乜優勢 ~~~

回覆樓主:

都吾係要俾錢的直/私校一定好或津小學不好, 問題是津校要抽獎, 計分, 如果可以, 又吾介意錢, 家長當然會想自己去選擇合適直/私小學。

一線津小同津宝校, 升中成績會差成條街, 所以會有家長寧願畀錢, 可以選擇。

mcl203 發表於 18-5-14 21:24
小朋友有語言天份當然更加好。但,一間有能力教好學生既英文學校,係絶對有能力令絶大部分自己學生,達到 ...
其實學校最重要係関愛學生,其他英文,成積個的可以靠自己。average student 未出average result,儘著力就好。

licpd 發表於 18-5-15 06:48
其實學校最重要係関愛學生,其他英文,成積個的可以靠自己。average student 未出average result,儘著力就 ...

選校都要考慮成績, 二線都好, 如落入宝校, 少机會入到好b1中學。

retriever 發表於 18-5-14 13:22

我覺得一般來講,係!
同意直私一般英語較好,除了同學之間語文差距比較細,可以教得程度高之外,這些學校也重視及有較多英語課外活動,如DRAMA、DEBATE等。