用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想問問有關中文既形容詞
樓主: 曈曈媽咪
go

想問問有關中文既形容詞 [複製鏈接]

bobbob 發表於 18-5-10 10:27
請問咩係六感句?真係未聽過

看,聞,摸,聽,味,情感?

哩個同四素一樣常見,尤其是描寫文,

中文文法真似teach non chinese to learn Chinese.
而家普遍初小好多呢類功課,我一直覮得是考核為本,同提升能力無關,只關分數

jenniferK 發表於 18-5-10 13:29
題外話。呢d方法我覺得似內地教法。我不可以說不對,因為和英文一樣是文法的一部分。但係過份強調和規限, ...

醒目開學勳章

HaYi 發表於 18-5-10 15:04

通常我哋會叫用五感描述,好少可用埋第6感,可能要打開『鬼眼』先用到
睇返近年嘅中文教材,的確係似以外國人學中文咁教授,但那邊廂我又覺得有系統同易明,特別適合一般學生(非高材生)使用,即係要考試時嗰幾十分鐘嘔到長短文各一

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 18-5-10 13:37
多讀好既文章, 多背古詩文, 多寫。簡單講即係多睇、多背、多寫。

唔同意唔好鬧我。
你講到咁大路無奶油鬧你喎

bobbob 發表於 18-5-10 16:23
你講到咁大路無奶油鬧你喎
好多人唔同意學語文要背既, 仲要背古文, 會俾人鬧。

little_yolky 發表於 18-5-10 13:37
多讀好既文章, 多背古詩文, 多寫。簡單講即係多睇、多背、多寫。

唔同意唔好鬧我。

咁基本係咁既,但教育制度,係課堂學既同考試係2回事,同埋而家學校同學生打既基礎太薄弱,
我暫時只諗到呢個方法幫佢應付考試

HaYi 發表於 18-5-10 15:04

的確,而家同以前唔同,考試同基礎野完全分開,搞到基礎又應付唔到考試,
雖然我唔係一個求分數既家長,但無奈果女對自己有要求,佢而家係咁催我俾筆記佢溫,
(佢小二,未識mark筆記)(佢6月考試)

bobbob 發表於 18-5-10 10:27
請問咩係六感句?真係未聽過

動,看,聽,說,想,感

曈曈媽咪 發表於 18-5-10 17:52
咁基本係咁既,但教育制度,係課堂學既同考試係2回事,同埋而家學校同學生打既基礎太薄弱,
我暫時只諗到 ...
係架, 我既方法係, 平時就應付老師, 暑假就我話事。而且, 我會响佢哋D閑書度入手。

little_yolky 發表於 18-5-10 18:01
係架, 我既方法係, 平時就應付老師, 暑假就我話事。而且, 我會响佢哋D閑書度入手。 ...

呢樣我都有俾個女睇課外書,同時我唔主張不停做練習,暑假佢做完佢既功課就算架喇,不過基礎呢樣野就平時同佢做,我而家推動緊個女寫信俾同學仔,做筆友

little_yolky 發表於 18-5-10 17:47
好多人唔同意學語文要背既, 仲要背古文, 會俾人鬧。
我雖然一向唔係好like傳統方式(抄, 背)  ---覺得好悶,  但小學生針對中文成績真係唯有呢D方式先快見效, 背十幾篇文分分鐘比自由睇幾本書在提升output (eg 寫作) 方面有成效, 用到句式, 認到生字, 記到成語熟語...  背文可以快速input.  尤其古詩, 字字珠璣, 聲聱押韻,  背誦時用埋聲音輸入個記憶, 比單看好.   
英文或許都是,不過英文冇咩背野呢方面的實戰所以不評論.  

唔同意唔好鬧我。

你幫我答佐,唔該你!

點會鬧你,完全同意你講法,多看、多背、多寫。背書好重要,不過唔系背而家D 垃圾教科書,系背好的文章(古詩文爲主)。

另外,好少人提的是朗讀,無論學中英文,朗讀都好重要。以前學校好重視朗讀,而家課堂D 時間做埋 D無謂野(説話、聆聽練習,教四素句等),學生缺少朗讀。

閲讀派講大量閲讀,廣泛閲讀,無錯。不過呢D系泛讀,無提精讀;而精讀都好重要。朗讀就系精讀的一部分。古詩文,朗讀之後就背;好的白話文,唔想背的話,就朗讀多幾次。

ACE2126    發表於 18-6-28 18:12

回覆樓主:

對於小學生來說,不應講解這些概念,會比較容易混亂。但對於中文老師及對外漢語教學來說,是需要的。
內地中文母語教學基本不會講語法,純粹教外國人需要。不過,家長知道狀態形容詞和性質形容詞,可以解答一個問題:為甚麼有的形容詞重疊形式是AABB,而有的又是ABAB。例:
漂亮(性質形容詞)- 漂漂亮亮
雪白(狀態形容詞)- 雪白雪白

kwunpa 發表於 18-5-10 22:24
你幫我答佐,唔該你!

點會鬧你,完全同意你講法,多看、多背、多寫。背書好重要,不過唔系背而家D 垃圾 ...
十分同意, 次次見到阿女背默範圍係不論不類既白話文, 就火都嚟埋, 明明隔多幾課就有古詩都唔揀果下火起。

我好民主, 泛讀小朋友自己揀書, 精讀由我揀。古詩文佢哋都要朗讀, 我都省唔起, 白話文唔想背都可以朗讀喎, 多謝提醒。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 18-5-11 08:31
十分同意, 次次見到阿女背默範圍係不論不類既白話文, 就火都嚟埋, 明明隔多幾課就有古詩都唔揀果下火起。

...
我都唔反對背,但起碼要明咗先

‹ 上一主題|下一主題