用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Marymount vs. Maryknoll
go

Marymount vs. Maryknoll [複製鏈接]

唔好鬧我,真係代朋友問,因為佢話佢嘅身份不方便出post...
朋友現在喺MCS小學做,個囡下年可以必收生入MCS小一。
但問題係,佢個女有ADHD傾向,佢知道Maryknoll 比較谷及嚴。想請問一下Marymount 會唔會適合一啲?
很期待在學學生家長的建議,謝謝!

3    0    0    0

MrsSunshine 發表於 18-5-3 12:04
唔好鬧我,真係代朋友問,因為佢話佢嘅身份不方便出post...
朋友現在喺MCS小學做,個囡下年可以必收生入MCS ...

MCS必收

但Marymount係唔係必收先?如果唔係,其實都唔使問?

如果只係傾向或極輕微ADHD, 兩間都ok

如果比以上嚴重,就兩間都唔適合la

Arabellahk    發表於 18-5-3 23:09

siden 發表於 18-5-3 12:22
MCS必收

但Marymount係唔係必收先?如果唔係,其實都唔使問?

X 2 !

回覆樓主

謝謝各位

朋友在MCS做,應大約也知道學校對SEN的支援程度,或學校的特色是否配合女兒性格及需要吧!vs Marymount是因有宗教分可試抽自行?定係校方可推薦小朋友去Marymount? 若是後者,我會選Marymount,不是因學校是否較寬鬆,而是避免跟家長同校對大人小孩也較好。如果是普通小朋友,小學階段跟家長同校問題不大,但若是SEN,會更容易被label,當要處理女兒的行為問題可能亦會很尷尬。未知你朋友女兒ADHD輕微成點,你朋友有沒有問過自己同事的意見呢?

回覆 WinnieCatCat 的帖子

我覺得樓主朋友就系知道MCS系點所以先上來問,如果唔系都唔使VS啦,去馬就得,而且樓主朋友自己都話知道MCS比較谷及嚴,上得來問應該系對MCS還有疑慮。

ADHD可找治療師及藥物幫手。如果功課不是問題,MCS是首選。再者,起碼媽媽第一時間幫到口,同事都會睇住吓。否則除非國際學校,官律直私對問題行為都差不多。

回覆樓主

謝謝

普通小朋友就一定會㨂Maryknoll, 輕微ADHD, 朋友自己個度教最清楚得唔得,如果問得即係唔sure咪試左先,其實如Maryknoll唔得Marymount 都唔慌讀得好,所謂得都可能成績不佳升唔番中學,到時不如考慮话動教學,或必要時食藥。我識幾個ADHD讀名校的都係食緊藥,成績仲好過正常個D,到中學就慢慢戒甩。

回覆樓主:

首先這兩間都是傳統學校,要睇下小朋友在學習上有冇困難, 否則對小朋友及家長都好辛苦,因為在這些學校讀,上堂要好專注,如果成績追得上就冇問題

回覆樓主

如果小朋友有ADHD同學校講,相信學校會理解的。學校雖嚴,但校長老師都是明事理的人。

回覆樓主

謝謝你們真誠的回覆!
‹ 上一主題|下一主題