用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Victoria K1 vs ESF K1
樓主: heyheyheyhey
go

Victoria K1 vs ESF K1  

Jane1983 發表於 18-5-9 19:21
我小朋友仲細,未仔細研究IB。但聽過前輩家長講,從報海外名U、分配時間和拿好成績的功利角度出發,bilingu ...
有家長想學多D中文,但考試就考chi b, 都明白嘅,ib 報大學先看總分, 識人中荚考A,分數42/45(中文5), 無缘留港讀医,如考中文b, 可能有6,或者已入到。

poonseelai 發表於 18-5-9 21:49
有家長想學多D中文,但考試就考chi b, 都明白嘅,ib 報大學先看總分, 識人中荚考A,分數42/45(中文5), 無缘 ...

其實係,尤其望過Chi B卷都有合理水平,唔係淺到痴綫。

Jane1983 發表於 18-5-9 21:56
其實係,尤其望過Chi B卷都有合理水平,唔係淺到痴綫。

Chi B絕對夠用,我覺得如果真係對中文要求咁高,不如索性讀local school。

964000 發表於 18-5-9 22:59
Chi B絕對夠用,我覺得如果要花咁多時間追求咁高程度中文,不如索性讀local school。時間只有咁多,是零和 ...
Local school 就一定中文好?正如不是所有IS孩子英文一定好,如果係应該全部ib lang A 取7分,我相信未有學校做到。ib对語文選 a定 b有要 求,学校怎跟隨要看每間情況,有些隨學生選,有些規定較嚴,見過學校話不可選中文b立刻轉校。ibo有關注香港學生考中文b情況,亦聽過話本地大學有疑問,但去年知道中文b入神科亦無問題,日後会否有变就唔知。曾聽過英國有大學話中文B HL not challenging enough 而無出offer。我孩子係文科人,讀中文a SL, 幸好应付到,佢話中文b hl 真係hea 住讀,但亦不是個個取7㗎。

回覆 貝珠 的帖子

為什麼要進補?香港人家長真係好怕輸⋯⋯我問過幾間IS, 佢哋都話中文year 1係由頭教起的,咁我先放心報⋯⋯

mandy_ng207 發表於 18-5-10 00:59
回覆 貝珠 的帖子

為什麼要進補?香港人家長真係好怕輸⋯⋯我問過幾間IS, 佢哋都話中文year 1係由頭教起的 ...

RC 比較多名幼學生升上去。esf kinder k2 的中文,就只去到認一二三四⋯⋯十。我知道RC year 1寫「學校」之類,我不知道中文由頭教起是什麼意思,我只知道現在讀Rc 的家長,要keep 中文水平好(最深pathway ),是一定要進補的

mandy_ng207 發表於 18-5-10 00:59
回覆 貝珠 的帖子

為什麼要進補?香港人家長真係好怕輸⋯⋯我問過幾間IS, 佢哋都話中文year 1係由頭教起的 ...

RC 標榜自己中文學繁體,程度也比較高,如果和其他IS 一樣,(或坦白d講和esf foundation school一樣), Rc 便少了賣點

貝珠 發表於 18-5-10 01:32
RC 比較多名幼學生升上去。esf kinder k2 的中文,就只去到認一二三四⋯⋯十。我知道RC year 1寫「學校」之 ...

「名幼」考上RC的確是普遍,因此中文比ESF kinder上來的好一點點是事實。
但真的不是人人都要行補習的路,至少我仔還掙扎求存到初中;好處是他做到幾多就幾多。

回覆 poonseelai 的帖子

曾聽過英國有大學話中文B HL not challenging enough 而無出offer ------ 為什麼英國大學會在意學生選中文A定B?學生中文勁過饒宗頣亦無助修讀佢d科,況且人地係有英文A,唔係兩科語文都選非母語。

Jane1983 發表於 18-5-10 08:39

曾聽過英國有大學話中文B HL not challenging enough 而無出offer ------ 為什麼 ...

因大學着重hl是什麼科,香港人 中文b hl 可能被視為取巧, 好似讀少一科hl咁, 所以有學生選中文b hl 会再讀3科 hl, 共4個hl

謝謝,這個評論好像幾年前某校IB分高,有網友提出過係因為走精面考淺d的卷取高分。當時護校家長係話外國和香港的大學係唔理,唔同近一兩年風向轉咗?

Jane1983 發表於 18-5-10 09:01

謝謝,這個評論好像幾年前某校IB分高,有網友提出過係因為走精面考淺d的卷取高分 ...
話就話ibo 同本地大學關注中文a定b情況,但去年收生未覺大改變,日後唔知,我孩子學校会提選中文b學生可能有風險

Jane1983    發表於 18-5-10 09:31
Jane1983    發表於 18-5-10 09:30

回覆 Radiomama 的帖子

好多謝你嘅分享,其實我信ESF schools係因材施教,始終每個學生語言天分不同,何必靠進補去達到最高pathway呢?讀得IS預左中文差啦,RC亦強調自己是English medium school with emphasis on Chinese, 不是bilingual school 啊。

mandy_ng207 發表於 18-5-10 10:07
回覆 Radiomama 的帖子

好多謝你嘅分享,其實我信ESF schools係因材施教,始終每個學生語言天分不同,何必 ...

Rc的確對中文要求高,而且大部份本地家長選擇rc原因都係因為佢中文程度比較好同埋教繁體中文,所以學校嘅氣氛就係如此

回覆 抺茶雪糕 的帖子

咁請問英文程度方面,是SJS還是RC高呢?或者是差不多?另外華人比例是SJS多還是RC多?重視中文沒有問題,我只怕是學校逼學生去補習,RC應該不會吧?
謝謝解答

mandy_ng207 發表於 18-5-10 10:21
回覆 抺茶雪糕 的帖子

咁請問英文程度方面,是SJS還是RC高呢?或者是差不多?另外華人比例是SJS多還是RC多 ...

英文程度兩間差唔多,係學校就係全英文,小朋友大部份平時都係講英文,少講中文,又係學校氣氛問題

學校當然唔會迫去補習,但大部份家長都希望小朋友能由始至終都留喺中文程度最高嗰班,擔心一跌咗落去就上唔番,所以當大家都出去搵私人補習,唔係咁多人可以堅持唔補,當然對中文冇大要求嘅就可以輕鬆一點

咁都好d, 多謝你

貝珠 發表於 18-5-10 01:32
RC 比較多名幼學生升上去。esf kinder k2 的中文,就只去到認一二三四⋯⋯十。我知道RC year 1寫「學校」之 ...
對, 妳也很緊貼RC課程進度, 寫「學校」等較多筆劃的字都是這兩三星期的事.

我小朋友是細B, 之前ESF Kindie 時在校沒有學寫字, 只有自己買一些練習給他,
最初是連線, 之後寫大細楷字母都是自己教. 當時一心想考入RC, 我只好集中英文,
中文字在Y1前沒接觸過, 連一二三四都唔識認, 唔識讀, 更唔識寫, 絕對是中文文盲.

到了RC, 第一個中文assessment全部食蛋, 但基於家庭背景, 幸好老師給他幾會,
安排他pathway 2. 最初是很吃力, 沒有外補, 只是在家不斷每天練習, 而他也沒抗拒中文,
現在寫較多筆劃的字輕鬆得多了, 希望可力保pathway2不降級便滿足了.

但見前背們講, 越高年班pathway分別越明顯, 考Chinese A深過DSE, Chinese A拖低成績....
我又開始擔心了...開始動搖了... 明知讀得IS, 我一早告訴自己不應對中文太強求,
我現在要怎樣呢, 繼續努力力保中文? 定係放棄, 讓他考Chinese B算吧! 好矛盾!

何B仔Adrian 發表於 18-5-10 12:15
對, 妳也很緊貼RC課程進度, 寫「學校」等較多筆劃的字都是這兩三星期的事.
既來之則安之囉!

Radiomama 發表於 18-5-9 16:30
如果考 Chinese B + English A,當然不是bilingual diploma啦!

謝謝