用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Victoria K1 vs ESF K1
go

Victoria K1 vs ESF K1   [複製鏈接]

小朋友現正在Vict 讀 PN 下年可以直上trilingual k1, 由於之前一直希望往國際學校方向發展, 所以同時也取得ESF K1 Eng 的offer。

兩難的是我們均覺得Vict學習環境和教師十分好,小朋友個性比較內斂,但經過悉心教導和適應,現在十分喜歡上學並交了很多好朋友,擔憂改變學習環境會影響他的情緒,需要再度適應。

選擇ESF K1 原因主要是喜歡IS的教學方法,從小培養獨立和多元文化,而且很大機會直升ESF小學。

請問有沒有用家能分享寶貴意見?

9    0    0    0

Ask yourself the bigger but simpler question, do you foresee your child spending most of his/her life in Hongkong / China? If so, Victoria, if not, ESF :)

mrs193    發表於 18-5-8 16:02

回覆樓主

如果一心想入ESF的話,應該K1就入因為之後就會難入咗。

如果想小朋友好d bilingual 或學多d中文先上IS,VIC 喺唔錯,有唔少小朋友在K2或K3都可以考入番IS

回覆 FattyDaddy 的帖子

We will definitely sending him to study abroad in high school and uni. Our major concern is his ability in Chinese.

回覆 babyjip 的帖子

明白,因為ESF的offer是Eng Class而不是bilingual,所以中文水平一定不及Vict,但我們擔心放棄左K1 offer, 之後再考ESF小學比較困難,因為有之前放棄offer的記錄。

heyheyheyhey 發表於 18-5-3 14:42
回覆 babyjip 的帖子

明白,因為ESF的offer是Eng Class而不是bilingual,所以中文水平一定不及Vict,但我 ...

不是因為放棄的紀錄,而是因為冇kinder priority , 未必有interview chance . 你住那一區?知唔知Vic 小學有幾大機會?

如果你想小朋友日後讀Esf小學,你唔應該放棄Esf offer。幼稚園讀幾年 bilingual,對日後學中文幫唔得好多。

除非你鍾意Vsa多過Esf小學,咁有唔同講法。

回覆 貝珠 的帖子

九龍,所以目標係Kowloon Junior, 好多人講呢間好competitive,因為同區得反Shatin 及 RC.

回覆 Jane1983 的帖子

VSA 學位本身好似都唔夠分,有冇用家知道VSA 同ESF的校風如何?

heyheyheyhey 發表於 18-5-3 15:43
回覆 貝珠 的帖子

九龍,所以目標係Kowloon Junior, 好多人講呢間好competitive,因為同區得反Shatin 及 R ...

KJS
收唔哂esf kindergarten 的小朋友,所以其他冇priority 的人,機會係零

heyheyheyhey 發表於 18-5-3 15:47
回覆 Jane1983 的帖子

VSA 學位本身好似都唔夠分,有冇用家知道VSA 同ESF的校風如何?

照分係唔够,但Victoria 的學生亦唔係個個一心行國際,唔少係考直私或一心入傳統名校。

校風ok呀,尤其小學,一般真係無乜特别警號。

回覆 貝珠 的帖子

了解,請問你是ESF的家長嗎?可以分享一下ESF幼稚園和小學的校風和學習方面嗎?

heyheyheyhey 發表於 18-5-3 18:07
回覆 貝珠 的帖子

了解,請問你是ESF的家長嗎?可以分享一下ESF幼稚園和小學的校風和學習方面嗎?

現在是Esf 幼稚園k2 家長,幼稚園就是玩,學習social life , 用英語表達自己,同其他local school 很大分別,但應該和其他IS kinder 大同小異。校風?有乖學生,也有曳學生,曳的可以好曳,但我從來也覺得家教重要d。學校有很多講座俾家長,例如如何加強小朋友專注力。

呢個問題真係睇你想要好的中文底子定係好想入esf。

我大仔由於係第一個,而我又好想佢入讀國際學校,所以當年選擇讀Woodland,希望佢從小在英語環境,可以容易D入到國際學校。後來佢順利入咗ESF。

不過,我留意到現在我仔的同學,所有有讀過local幼稚園的小朋,佢哋的中文底子的的確確比無讀過local kinder的小朋友好好多。我仔學校中文分程度,year 2時全部Chinese都在最top嗰組,到year 3,我仔已被降到第二組,同好多鬼仔一齊上中文,程度亦低好多。到year 4時,所有無讀過local kinder的Chinese已全被降到第二組。留返在最top嗰組的小朋友,全部都讀過local kinder,一係就由local 小學插班過來。

所以我覺得幼稚園嗰一、兩年,對打中文底係有好大影響。我大仔無選擇,因為當時我太擔心佢入唔到IS。但如果有得選擇,我都會比佢讀一、兩年本地幼稚園打好中文底先。現在我佗住細仔,佢已經有priority入ESF,所以我會同佢報local kinder讀返一兩年中文先入ESF小學。

回覆樓主

我的想法同樓上剛好相反。

我仔就是讀Vic K1-2, 當年無現在咁多人報國際學校,但KJS是連面試機會也沒有,只能考RC, 好彩當年約是2:1的比例,我仔又肯用英文溝通對答,RC不算難入。

但在RC多年,就因為他有中文底子,所以一直都在程度較高的中文班,到依家中學嘞,我們其實好想老師讓他轉讀Chinese B, 這樣考IB才有把握取高分(又或應説不會因Chinese A而拖低成績)。

這例子說明,讀國際學校就不要強求中文好,這樣只會難為孩子。

Radiomama 發表於 18-5-3 20:22
我的想法同樓上剛好相反。

我仔就是讀Vic K1-2, 當年無現在咁多人報國際學校,但KJS是連面試機會也沒有, ...

RC IBDP考Chinese A 或B係學校定考生定?幾時決定?

namyatyat 發表於 18-5-3 20:59
RC IBDP考Chinese A 或B係學校定考生定?幾時決定?

老師専業決定;每年老師們都會review學生的學習情況。

namyatyat 發表於 18-5-3 20:59

I heard chi A is even more difficult than DSE chinese.

heyheyheyhey 發表於 18-5-3 11:03
小朋友現正在Vict 讀 PN 下年可以直上trilingual k1, 由於之前一直希望往國際學校方向發展, 所以同時也取得 ...

如果你一心讀國際學校,就揀ESF,雖然兩間都唔係 guarantee 幼稚園直升小學,但ESF 機會大好多。ESF K 多數都可以升返 ESF Primary,但 Victoria Primary 名額非常有限。

但如果你想留一手,小學升 local school,咁你可以揀 Victoria

964000 發表於 18-5-3 21:22
I heard chi A is even more difficult than DSE chinese.
各有各難,但ib不用估改卷員怎樣估作者心意
‹ 上一主題|下一主題