用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE通識是否可改為選修科只修不考,或只評合格及不合格 ...
樓主: Arabellahk
go

DSE通識是否可改為選修科只修不考,或只評合格及不合格?   [複製鏈接]

小鹿揀學校 發表於 18-5-3 15:58
阿仔中學要食全餐.....LS/History/Geog/中史/ICT 都要修
..
LS 亦明顯比 History/Geog/中史 難讀...
以前高考年代, 中史世史都已經有 DBQ 題目喇喎, 已經唔係單單識背書就得.  而家DSE 中史冇 DBQ 咩?

somoon 發表於 18-5-4 09:43
我聽小朋友講英國歷史,都有少少loop. 無中國咁多朝。
其實睇唔同地方既神話,都似架
...
例如兩朵玫瑰之爭

HaYi 發表於 18-5-3 21:29
我中學都是喜history , 怕中史, 因為中史真係代代太似啦, 來來回回無限loop, 以前的中史又冇咩要古今對比分 ...
我反而鍾意中史, 唔鍾意西史.  除了有啲人名地名唔係英文嗰啲, 串字好難, 同埋教的內容一忽忽, 冇咩連貫性, 我覺得仲難記.  反而中史順序咁教, 有好多相同之處, 仲容易記, 有時亂吹都中.  我當年中三選科, 本來好想讀文學, 就係因為讀文學一定要讀西史, 就唔揀喇.

chanwendy 發表於 18-5-4 10:27
以前高考年代, 中史世史都已經有 DBQ 題目喇喎, 已經唔係單單識背書就得.  而家DSE 中史冇 DBQ 咩?  ...
係中一考試呀...
敝中學中一中史世史考試都冇DBQ題目.....

小鹿揀學校 發表於 18-5-4 10:39
係中一考試呀...
敝中學中一中史世史考試都冇DBQ題目.....
我女中一有DBQ...

ivyscyip 發表於 18-5-4 10:42
我女中一有DBQ...
中一中史世史考試有DBQ題目?

小鹿揀學校 發表於 18-5-4 10:44
中一中史世史考試有DBQ題目?
有啊!中史世史 geography 都有.....當然唔係好難

artroboy 發表於 18-5-4 10:24
金、元、清咪似依家共黨一樣,等同外夷文化入侵中原...所以話中國文化係多元化合成,文學史中既元 ...
中國同歐洲歷史都係對外族文化入侵比較持開放態度,相反中東比較保守,所以歷史上中國同歐洲發展得比較好。

ivyscyip 發表於 18-5-4 10:49
有啊!中史世史 geography 都有.....當然唔係好難
你地中學好勁,你女更勁!!!

小鹿揀學校 發表於 18-5-4 10:55
你地中學好勁,你女更勁!!!
唔勁。 第一次UT時炒晒DBQ,Half Yearly就好D....

ivyscyip 發表於 18-5-4 11:04
唔勁。 第一次UT時炒晒DBQ,Half Yearly就好D....
咁點解你又會話DBQ  [當然唔係好難]........

小鹿揀學校 發表於 18-5-4 11:07
咁點解你又會話DBQ  [當然唔係好難]........
我睇唔難麻,但對未接觸過DBQ嘅中一生咪難囉

金、元、清咪似依家共黨一樣,等同外夷文化入侵中原...所以話中國文化係多元化合成,文學史中既元 ...
唐朝李家有鮮卑人血統,嚴格黎講,中國一早俾外夷入侵/ 同化。在中國歷史上,政治最動盪既時候往往是文化交流/ 思想開放最光輝的年代,數千年皆是如是。

artroboy    發表於 18-5-4 12:22

共黨係外夷?依樣真係唔知……

somoon 發表於 18-5-4 11:42
共黨係外夷?依樣真係唔知……
清朝因為係外族,所以搞好多小動作去統治……又鎖國又剩,錯過工業革命,仲 ...
馬克思列寧主擁護者。思想外夷化。

ivyscyip 發表於 18-5-4 10:04
EPA 同LS 點分?我c6係你仔師兄,我女宜家讀附近間女校,佢冇EPA有LS,阿爸話LS似以前的EPA....

...
哦, 咁有缘嘅!我记得你个頭像,冇记錯你都有個细仔就快升中我仔話LS 教時事分析,EPA 集中教政府架構,法律,公民责任嗰D……

回覆樓主

你們講DBQ,我不會,所以上網搜尋,原來有不同答案,包括 database query, 在國內另一個意思是「對不起」!我覺得這個最有意思,搞著學生,家長及老師,應該說聲 DBQ

2jkidsfather    發表於 18-5-7 08:28
王家爸爸    發表於 18-5-5 17:55
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

王家爸爸 發表於 18-5-3 17:37
資訊氾濫,更加容易有愚民既政策。例如:特朗普既將生產線搬去美國,會對美國經濟好。讀過經濟既都知道現實 ...
而傢的media都有agenda,看美囯media news,你看到美囯allies有好多正面報導,non-allies好多報導都唔正面。

王家爸爸 發表於 18-5-3 18:02
原因有好多,但係最主要既係宗教信仰,歐洲係基督教、天主教為主,寬恕係核心價值,做錯咗要認錯,主會原諒 ...
另外儒傢價值觀係唔接受以上下範上,如果日本政府承認錯甘點叫的愚民尊師重道?

王家爸爸    發表於 18-5-5 17:54

licpd 發表於 18-5-5 13:43
而傢的media都有agenda,看美囯media news,你看到美囯allies有好多正面報導,non-allies好多報導都唔正面 ...
其實又唔係咁極端,多睇幾家唔同派別媒體既報導,就會比較(無可能絕對)知道真實情況。
‹ 上一主題|下一主題