用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE通識是否可改為選修科只修不考,或只評合格及不合格 ...
樓主: Arabellahk
go

DSE通識是否可改為選修科只修不考,或只評合格及不合格?  

王家爸爸 發表於 18-5-3 13:25
認識中史,可以知道中國人同大部分亞洲國家既人既諗法,同埋諗法背後既原因。讀世史,尤其係中東、歐洲歷史 ...
中国人历史五千年三幅被,來來去去差不多~

ppmmbb 發表於 18-5-3 13:36
阿爺話自己睇會睇咗啲「假」歷史架!
歷史唔會全部都係真既,點解秦始皇比朱元璋殘暴?你會唔會真係相信?

Yanamami 發表於 18-5-3 13:44
雖然我都成日同啲小朋友講中國歷史離唔開宦官外戚循環,但係其實又唔係真係全部都係宦官外戚循環既。

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 18-5-3 14:02
雖然我都成日同啲小朋友講中國歷史離唔開宦官外戚循環,但係其實又唔係真係全部都係宦官外戚循環既。:joyou ...

D四字詞都未出
荒淫無道
好大喜功
酒池肉林
天災連連
寵信小人
內憂外患
民不聊生
揭竿起義
藩王之亂
猜疑心重

好多款式bor

ppmmbb    發表於 18-5-3 15:57
ppmmbb    發表於 18-5-3 15:56
Yanamami    發表於 18-5-3 14:39
kkhon    發表於 18-5-3 14:30

Charlotte_mom 發表於 18-5-3 14:14
D四字詞都未出
荒淫無道
好大喜功
呢啲四字詞語幾乎係百搭既。

Yanamami 發表於 18-5-3 13:44
所以比世史丶IS同Geog易讀d

Charlotte_mom 發表於 18-5-3 14:14
D四字詞都未出
荒淫無道
好大喜功

苛徵重稅
政猛如虎
疏於國事……不断loop

kkhon 發表於 18-5-3 14:41
所以比世史丶IS同Geog易讀d

我个細中史好过晒以上

D四字詞都未出
荒淫無道
好大喜功
我比較正面:用人唯才、無為而治、廣行教化、大公無私、以智御人、居仁由義、順應民心、唯才是用、內心存仁、行事循義、不辱天望、才德兼備。。。

Yanamami 發表於 18-5-3 14:45
我个細中世好过晒以上
世史丶IS同地理元素同变化太多,我仔地理最屎。

王家爸爸 發表於 18-5-3 14:51
我比較正面:用人唯才、無為而治、廣行教化、大公無私、以智御人、居仁由義、順應民心、唯才是用、內心存仁 ...
最近教親近宦官丶疏远忠臣

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 18-5-3 14:43
苛徵重稅
政猛如虎
疏於國事……不断loop

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 18-5-3 14:51
我比較正面:用人唯才、無為而治、廣行教化、大公無私、以智御人、居仁由義、順應民心、唯才是用、內心存仁 ...

通常才德兼備果個

王家爸爸 發表於 18-5-3 14:00
歷史唔會全部都係真既,點解秦始皇比朱元璋殘暴?你會唔會真係相信?

歷史是誰叫誰寫的呢?.
當然是當權者,即皇帝叫文官寫的...
勝者為皇,難免有所偏頗..
所以是 辛亥革命,而不叫 辛亥叛亂 ..
on the other hand, .所以是 黃巾之亂,而不叫 黃巾革命

小鹿揀學校 發表於 18-5-3 15:21
歷史是誰叫誰寫的呢?.
歷史當然唔係當權者,如果真係皇帝叫文官寫咁簡單,秦始皇就唔會係暴君啦。劉邦、朱元璋比佢殘暴上百倍,但係歷史書、戲劇等都只係話秦始皇係暴君。

kkhon 發表於 18-5-3 15:00
最近教親近宦官丶疏远忠臣
親近宦官係對抗外慼最簡單既方法。疏远忠臣只係side effect。

小鹿揀學校 發表於 18-5-3 15:21
歷史是誰叫誰寫的呢?.
如果深入分析歷史,你會發現,秦始皇唔會比大部分既開國君主殘暴,但係因為佢既二世同後人無能,無機會修改,反而下一個朝代需要唱衰佢,以正自己奪位既合理性,秦始皇先至「變」得咁殘暴。

王家爸爸 發表於 18-5-3 08:45
中國歷史、世界歷史都應該係必修科,起碼初中要修。
世界歷史 <<<< 玩死中中生,簡簡單單 Mesopotamia ,但要記成 米索不達米亞平原

小鹿揀學校 發表於 18-5-3 15:40
世界歷史
世界歷史用英文學好啲。

王家爸爸 發表於 18-5-3 15:38
無機會修改,反而下一個朝代需要唱衰佢,以正自己奪位既合理性,秦始皇先至「變」得咁殘暴。 ...
所以咪話 勝者為皇,難免有所偏頗..