用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 成個人DOWN晒
樓主: bb-blue
go

成個人DOWN晒  

醒目開學勳章

palmchristy 發表於 18-5-7 11:57
塞翁失馬. 其實如果成績飄忽, 未係穩定B1成績, 入到主收B1生的中學未必係好事.

個人經驗加身邊朋友經驗:  ...
正所謂追得到也未必好
識個邊緣人派咗去間英中,年年都有幾科唔合格,都幾沮喪

王家爸爸 發表於 18-5-7 12:24
按照你講既情況,我覺得你老師一啲都唔保守,可以話相當進取,老師進取既原因可能係因為有自己中學。 ...

中學是b2中中,通常考中下果批,老師先提議直升,有D家長自願直升,話吾想煩派位

IloveJJ 發表於 18-5-7 14:30
贊同呀!但真係好多家長覺得要看高一線
見仁見智啦! 有D小朋友上到中學開始發揮潛能, 如果有好中學配合, 前途無限, 不過相反黎講, 如果小朋友資質有限, 比好學校佢反而做成壓力, 尤其是而家郁D都走去自殺, 做父母真係左右做人難, 都係聽天由命吧啦!

王家爸爸 發表於 18-5-7 09:22
106人排名27,即係前25%,加上開到四班,收到100人以上既學校,都係一線學校,B1比率有40%,所以106人排 ...

收到100人是一線學校?果間小學一直以來b1率也是三分一左右,沒有4成,只系間小學都幾受歡迎,同呢區有寶校5個班都有百几人啊

瑩希媽媽 發表於 18-5-7 15:42

事實上好多區既二/三線小學都有過百人一級。

以學生人數去評估學校水平係最唔科學兼無根據
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-5-7 18:21

系,有D七八個班都有

hkpapa852 發表於 18-5-7 18:21

學校老師建議考中間果D第五志願先填一條龍中學作保險線,中下果班就直接叫直升

瑩希媽媽 發表於 18-5-7 18:25
學校老師建議考中間果D第五志願先填一條龍中學作保險線,中下果班就直接叫直升
...
學校算係咁了,至少唔會盲目叫人入龍中。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

瑩希媽媽 發表於 18-5-7 15:42

只係相對而言,間學校點解多人讀?一定係比較好,而唔係比較差。

hkpapa852 發表於 18-5-7 18:29
如果龍中唔係B1,又真係好難盲目叫人入龍中。

hkpapa852 發表於 18-5-7 18:29

中學校長有來講講座,講到間中學升值中,又講到好好咁,有部分中中地的家長是自願直升,學校又無特別勸人地直升,但B3果批老師系叫直升的

瑩希媽媽 發表於 18-5-7 18:35
中學校長有來講講座,講到間中學升值中,又講到好好咁,有部分中中地的家長是自願直升,學校又無特別勸人 ...

咁中學校長都無點大家,的確係升值中。

王家爸爸 發表於 18-5-7 18:31
只係相對而言,間學校點解多人讀?一定係比較好,而唔係比較差。
可能只係比較識做marketing

hkpapa852 發表於 18-5-7 18:37
咁中學校長都無點大家,的確係升值中。

講到好像谷成績谷得很利害,放學後要補課,又超多功課,又列左D數據話幾年內升左幾多咁咯,但到阿仔果年,仔二年級,學校話一科不合格就不能直升我仔暫時成績好差

hkpapa852 發表於 18-5-7 18:38
可能只係比較識做marketing
比較識做marketing一定有啲影響,但係都要件產品market到先得。純粹靠做marketing,多收幾個有可能,多三分一人既話,就唔係單純靠marketing可以起死回生。

bb-blue 發表於 18-5-2 14:53
回覆 hkpapa852 的帖子

由全級5x跌到全級8x, band 1 尾變 band2 中, 暈到唔識起番身 ...

或者自行搞掂左呢
:-D :-?