用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 成個人DOWN晒
樓主: bb-blue
go

成個人DOWN晒  

little_yolky 發表於 18-5-3 12:50
阿大補咗一個學期, 由7字尾變8字尾....................但P5上學期考試居然無名次...............所以唔知 ...

即系其他人都進步囉
哲哲寫真 哲哲私相集

mw7183 發表於 18-5-3 12:53
即系其他人都進步囉

大家似乎係科數比較有明顯進步, 另外D科唔多覺。

不過, 學校P5上學期居然已經唔派名次, 所以完全唔知有幾大分別。

little_yolky 發表於 18-5-3 12:56
大家似乎係科數比較有明顯進步, 另外D科唔多覺。

不過, 學校P5上學期居然已經唔派名次, 所以完全唔知有幾 ...

一小五分數改變左做abc 名次就間間學校講唔講唔一樣,數學科其實好易追,語文就唔系咁易追上來.
哲哲寫真 哲哲私相集

IloveJJ 發表於 18-5-3 13:09
我仔有時係70呢!
你哋深丫嘛。

IloveJJ 發表於 18-5-3 12:12
學生2打算考完一個,缺席兩個試。學生4點解唔明?
學生4...... 呈一和呈二都係B2, 呈三係B1, 最後估計係B1

除非呈一和呈二都係好邊緣既B2A, 否則應該無乜可能

學生2...... 要瞭解學校點為學生呈報分數, 每間學校對呢種情況呈分方式唔一樣

如果呈二呈三唔計, 只計呈一, EDB只會為呈一分配Pre-S1去排次弟, 咁情況其實類似三次呈分屬同一名次, 應該無乜可能會變B2, 根本唔合理, 除非學校為缺席學生, 自訂了另一個分數去呈分系統.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mw7183 發表於 18-5-3 11:38
回覆 little_yolky 的帖子

多10分8分已經差好遠..數學一份卷過的..直接X9..
一條典型數學科分數既分佈曲線大約係咁:高分嗰啲,非常分數接近。

*
**

王家爸爸 發表於 18-5-3 14:17
一條典型數學科分數既分佈曲線大約係咁:高分嗰啲,非常分數接近。
睇唔明喎, 發生乜事?

little_yolky 發表於 18-5-3 14:51
睇唔明喎, 發生乜事?
係chi-square分佈,高分嗰啲,各人之間分數差異好少;低分嗰啲,各人之間分數差異好大。

回覆 王家爸爸 的帖子

我都覺得系咁..聽我仔講高分果啲分數好貼.
哲哲寫真 哲哲私相集

回覆 hkpapa852 的帖子

我覺得佢學校都系按政府既除3份去計B1位.
哲哲寫真 哲哲私相集

IloveJJ 發表於 18-5-3 12:13
係比較活潑,而且著波鞋。係一班型仔!

不過,呢頭來來去去係KC,SPC,RC,咁SLS係明顯無咁斯文既。
伊中都可以着波鞋,但都好C文,外面的问题?

王家爸爸 發表於 18-5-3 14:53
係chi-square分佈,高分嗰啲,各人之間分數差異好少;低分嗰啲,各人之間分數差異好大。 ...
有留意過中間個堆學生,應該是全級最多人數,這批學生總分少了10分,可以向後跌10多個位,最前高分個批總分少10分,通常跌5個位左右。

wongtw 發表於 18-5-3 15:37
有留意過中間個堆學生,應該是全級最多人數,這批學生總分少了10分,可以向後跌10多個位,最前高分個批總分 ...
咁係因為學校收到兩個唔同組別既學生,所以有雙峰分佈。呢個就係點解話融合教育其實問題多多既原因,學生差距大,老師好難教。

Haz-mama    發表於 18-5-3 16:27
Haz-mama    發表於 18-5-3 16:26

王家爸爸 發表於 18-5-3 15:40
咁係因為學校收到兩個唔同組別既學生,所以有雙峰分佈。呢個就係點解話融合教育其實問題多多既原因,學生差 ...
直私千揀萬揀都可能會揀錯,只不過差異無咁大,津校無得揀,家長的方向差異又大,咁嘅情涗好正常。

bb-blue 發表於 18-5-2 14:30
本來五下, 六上考完試, 學校評定為全港band 1, 區內band 1, 雖自知勉強band 1, 於是自行派位選擇band 1, 點 ...

呈一及呈二B1, 可能自行已經得左!
我小朋友衰左呈二,就算追回呈三,可能最心儀的自行已經冇望了。俾我揀,情願呈一及呈二好,呈三差。
所以樓主不用太down...

回覆樓主:

老師有冇提議?甲部得10%,中的机會好低。如你小朋友本來是band 1中至尾。乙一可搏band 1尾,乙二同三先填有英文班的band 2。乙四填band 2尾做保險線。

但搏有一定風險。

但如本来是band 1尾band 2頭,俾我就唔搏,入左band 1都未必跟得上.

王家爸爸 發表於 18-5-3 15:40
咁係因為學校收到兩個唔同組別既學生,所以有雙峰分佈。呢個就係點解話融合教育其實問題多多既原因,學生差 ...
但係, 根據你個理論, 唔係前列學生跌少分但名次會差較多嗎? 點解wongtw個講法剛剛相反? 反而前列學生跌10分, 只差了5名?

twobirds 發表於 18-5-3 19:51
呈一及呈二B1, 可能自行已經得左!
我小朋友衰左呈二,就算追回呈三,可能最心儀的自行已經冇望了。俾我揀 ...

以BK父母一貫作風, 自行要睇高一線, 甚至兩線, 咁自行一定陪跑!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

little_yolky 發表於 18-5-4 09:19
但係, 根據你個理論, 唔係前列學生跌少分但名次會差較多嗎? 點解wongtw個講法剛剛相反? 反而前列學生跌10分 ...
數學科前列學生既差異少,因為小學數學,始終係淺,所以大部分數學叻既學生都係幾乎滿分,叻既學生被叩分多數係唔小心。我估wongtw講既係文科吧。文科既情況唔同,好難攞高分,所以叻既學生之間可以差異頗大。