用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 成個人DOWN晒
樓主: bb-blue
go

成個人DOWN晒  

bb-blue 發表於 18-5-2 16:58
全級160幾人, 排到8X, 中間打後, 而且係學校計出黎, 照睇唔會錯

其實學校都係估
加上學校都偏向保守
講b1尾 你派b2中 怕家長反咬卦
不過聽取各方意見
同埋有相熟ge補習中心問下會更好
學校吾會叫家長噤博架

os_ecu 發表於 18-5-2 21:52
全中,呈三個個都唔會放鬆。你一不留神就會過你頭。

個個都諗住唔掂仲可叩門,成績表唔靚點得。
問你就啱了, 因為你阿女果間係戰場。

其實有D唔明, 個個同學仔考親個個試都係搏晒命, 咁點解成日聽到有人話呈分有同學仔會標上嚟, 會大執位? 平時唔讀書既人, 到呈分會讀書? peah開既同學, 或一直都係一般既同學, 可以突然發力標到上嚟? 抑或其實只係計分方法同科目唔一樣, 有發力既假象?

little_yolky 發表於 18-5-3 09:25
問你就啱了, 因為你阿女果間係戰場。

其實有D唔明, 個個同學仔考親個個試都係搏晒命, 咁點解成日聽到有人 ...

點解你咁講?
呈分試唔係間間學校既同學都博命?
哲哲寫真 哲哲私相集

時也命也, 有時就係因為過於自信, 一時唔小心睇錯題目, 或者無睇清楚題目就答, 有時間都唔覆卷, 差一分排名分分鐘低幾名

mw7183 發表於 18-5-3 09:46
點解你咁講?
呈分試唔係間間學校既同學都博命?
我以為考乜試都係會搏命, 唔明點解單單到呈分試可以「突然」搏命。因為佢果間小學成績都好chur, 所以問佢哋係咪有呢D突然搏命既情況。同埋, 唔明點解小朋友可以突然搏到命。我間學校叻既來來去去都係果一批, 無乜大變動。

little_yolky 發表於 18-5-3 09:51
我以為考乜試都係會搏命, 唔明點解單單到呈分試可以「突然」搏命。因為佢果間小學成績都好chur, 所以問佢哋 ...

最top 果10個就無咩改變,打後就真系都大改變,
利申我仔同佢囡同校,但我唔知系邊個家長.
呈三既上上落落我都o 嘴,同埋預測唔到既結果.
哲哲寫真 哲哲私相集

我仔程3比程2級名次都升左18名, 有d 同學程3已開始鬆散

IloveJJ 發表於 18-5-3 10:34
最叻嗰啲就一定平時都努力。但樓主係中間嗰啲,所以變動會更大。我都同我仔講,今次呈分一定個個搏命,有 ...

我都係小5先開始補喎
我女學校小一至四級一果個,呈分試已經唔知飛咗去邊,頭5都無份。呈三我女衰數,但竟然級名次無跌,老師話佢三次都好平均,我估真係有d人呈三散咗,我地呈三頭三個又唔同咗人,可能有d直資有offer就放軟

IloveJJ 發表於 18-5-3 10:50

我仔都係小五開始補數。

我地呈分隔離班個插班生標咗上嚟,頭三全部女仔,d男仔明明都好勁但三甲不入

IloveJJ 發表於 18-5-3 10:59
插班生應該勁喎!唔勁唔收佢插班啦!

我哋數學深又多(考兩份卷),可能因為咁,令男仔著數咗。不過其實都無 ...

我女死好彩,佢衰數但其他同學都衰大意不過班主任講女係靠中英拉返上去

IloveJJ 發表於 18-5-3 10:42
如果佢係B1邊緣人,你覺得學校主張佢揀SLS,算係想推去英文班中學嗎?你認為學校應該叫佢揀咩方案?
唔係話 ...

我唔係好明學生2同學生4既講法

學生2, 只考呈一, 沒有考呈二和呈三?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

bb-blue 發表於 18-5-2 16:58
全級160幾人, 排到8X, 中間打後, 而且係學校計出黎, 照睇唔會錯
即係學校話考8x係b2中?識個啱啱畢咗業佢話中游係邊緣人喎

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-5-3 10:30
因為SLS計埋的話,的確係7X%,而且SLS雖然响EK好差,但我接觸過一啲家長(有自己小學,亦有其他小學的),都 ...
公平啲講,sls唔算好差,不過點都唔係band 1啫