用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 成個人DOWN晒
樓主: bb-blue
go

成個人DOWN晒   [複製鏈接]

bb-blue 發表於 18-5-2 16:58
全級160幾人, 排到8X, 中間打後, 而且係學校計出黎, 照睇唔會錯
上一,兩年,名次接近的小朋友派去邊?今年就算保守些估計,都不應該差很遠。

睇過去5年, 平均名次相若的同學派左去邊? 或睇上年, 因舊年同今年用同兩年Pre-S1成績

唉! 老師又唔願講

回覆樓主:

呈一,呈二,名次前
呈三跌
其實若照學校只計平均分同現實呈分計標準差可以好唔同
如有人呈一,二都係十名左右,呈三跌到四十幾
但結果計完出嚟三次名次仍係十左右
所以不用太灰住,唔知你學校有無落標準差幫你哋計
另外係甲部,可放b1c 較冷門學校博,我覺得b1生正常唔會一嚟甲部就填一間最唔想入嘅b1.
最後,其實中中係米真係咁差,有啲學生真係讀英文轉做中文班可短時間由級8x, 上到1x. 我所指係同一間有中英文班中學,成績排名。係一齊計。

全級160幾人, 排到8X, 中間打後, 而且係學校計出黎, 照睇唔會錯
名次有50%頭, 己龍头小学計,边緣人机会大d, B2中? 冇乜可能禾!
唔好太担心, 最多准备去叩門, 以之前考試有好成績, 机会還是不少的.放心

hkpapa852 發表於 18-5-2 15:27
如果呈一同呈二都係5X,呈三就算去到8X,應該都未必會跌到去B2咁差

除非學校過往既B1學生比例,真係比坊間 ...

一個呈3可以跌30個位,有無問清楚班主任?呈3可以拉到平均成績咁低,確實唔易~~~

bb-blue 發表於 18-5-2 14:30
本來五下, 六上考完試, 學校評定為全港band 1, 區內band 1, 雖自知勉強band 1, 於是自行派位選擇band 1, 點 ...

你個係仔定女呀?中西區女仔,band 2乙一應仲可以搏下band 1學校啊!中西區男仔,本身區內band 1位唔夠,就算係b1仔都可能入b2校,如今肯定是b2,更加唔使猶豫甲一乙一選SLS,你小朋友是全港b1,甲一中SLS機會都大啊

跌1分可以差很多名, 皆因個個分數係相距0.0X.......

bb-blue 發表於 18-5-2 16:34
其實我地冇比過壓力佢, 可能由於咁, 佢呈一呈二屬band 1, 變左呈三自以為是, 一下子放鬆左就衰左, 既成事實 ...

未必係你小朋友差左而係呈三好多人出盡力。我小朋友話呈三佢d同學都顛曬。

crazyhippo 發表於 18-5-2 17:13
睇過去5年, 平均名次相若的同學派左去邊? 或睇上年, 因舊年同今年用同兩年Pre-S1成績
又唔駛睇5年,5年變化可以好大,睇舊年就得,今年同舊年既banding比例唔會有大變。

bb-blue 發表於 18-5-2 14:30
本來五下, 六上考完試, 學校評定為全港band 1, 區內band 1, 雖自知勉強band 1, 於是自行派位選擇band 1, 點 ...

呢啲 case,  保險啲好。 兩手準備諗埋叩門學校。

jojoplanet 發表於 18-5-2 20:55
未必係你小朋友差左而係呈三好多人出盡力。我小朋友話呈三佢d同學都顛曬。
...

全中,呈三個個都唔會放鬆。你一不留神就會過你頭。

個個都諗住唔掂仲可叩門,成績表唔靚點得。

os_ecu 發表於 18-5-2 21:52
全中,呈三個個都唔會放鬆。你一不留神就會過你頭。

個個都諗住唔掂仲可叩門,成績表唔靚點得。

係呀!

唔知點解我聽過幾個家長講呈三無用,其實只係自行無用但大抽奬排名有用架。

最尾個試雖然唔係呈分但叩門都有用。我叫仔都不能鬆懈。

jojoplanet 發表於 18-5-2 22:22
係呀!

唔知點解我聽過幾個家長講呈三無用,其實只係自行無用但大抽奬排名有用架。

嗰啲家長話唔定係擾敵,你個個聽佢話放軟手腳佢咪有機過你囉,攞好啲名次佢就掂了。

呢啲“真正朋友”多得佢唔少

係呀!

*duplicated ,deleted*

係呀!

*duplicated ,deleted*

os_ecu 發表於 18-5-2 22:39
嗰啲家長話唔定係擾敵,你個個聽佢話放軟手腳佢咪有機過你囉,攞好啲名次佢就掂了。

呢啲“真正朋友”多 ...

咁就真係太衰啦!不過我相信有d係懞茶茶

os_ecu 發表於 18-5-2 22:39

呢啲“真正朋友”多 ...

已入直資,或者自行收暗示,呈三的確唔緊要喇。或者小朋友B1A,成績好top,呈三再hea考都一定保持到B1。

以上年小五人數計, 如果無變今年小六應該係161人

當你小朋友三次呈分排名係: 59, 59, 89, 咁分別係位於: 36.65%, 36.65%, 55.28%

你小朋友間小學年年都話自己有7X%學生入讀有開英文班既中學, 需則近幾年最後入到B1水平既中學, 只有4X%-5X%, 但以你小朋友既排名, 應該只係邊緣人或B2A.

除非, spiderman 學校既B1學生比例, 真係連40%都無, 否則一定無可能只係呈三失手一次就去到B2中.

最有可能, 學校只希望將所有邊緣人, 全部送入有開英文班既中學就算, 所以每年都有大量學生入SLS同鴨真

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

我都有親戚小朋友入讀此校, 仲成日同我講, 我地咩咩學校都只係得3x-4x%入b1中學, 佢地年年都有成7x%入b1英中, 依d至係b1小學, 搬屋入讀中西區都係搬得抵, 我都O咀, 如果連有開英文班既B2中學都說成B1英中, 咁就真係有7X%
‹ 上一主題|下一主題