用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無家長孩子考K1時還未懂開口說話?
go

有無家長孩子考K1時還未懂開口說話?

我仔21個月大,還未懂開口說話(爸爸媽媽都唔講),但系明白大人的指令,中意玩埋D超過本身年齡既野,都唔知黎緊點考K1??有無其他家長有甘樣經驗考K1呢?

就算識講 望住老師喊都係...
我上年就只係訓練佢會玩串珠.拼木板果d面試遊戲

回覆 NadiaR 的帖子

我小朋友係咁呀, 上年考K1 時只懂講媽媽咋, 其中一間仲要完全無發過一個音, 結果都收左呀

NadiaR 發表於 18-5-2 09:25
我仔21個月大,還未懂開口說話(爸爸媽媽都唔講),但系明白大人的指令,中意玩埋D超過本身年齡既野,都唔知 ...

上年考k1時都未識講嘢,但有做指令,有KV ,又一村 ,另外兩間屋村學校offer , 宣道及培正 waiting。我覺得面試時,小朋友答唔答得中問題唔係重點,重點係家長同小朋友嘅互動,面對小朋友唔識答時,家長會有咩反應

THEPOOH914 發表於 18-5-2 13:34
上年考k1時都未識講嘢,但有做指令,有KV ,又一村 ,另外兩間屋村學校offer , 宣道及培正 waiting。我覺得 ...
想請問一下, 小朋友in KV時, 如沒有開口說話, 你覺得學校希望家長提水嗎? 因仔仔講野進度並唔快, 驚黎緊in k1時會唔出聲. Thank you~

cksai 發表於 18-5-2 15:59
想請問一下, 小朋友in KV時, 如沒有開口說話, 你覺得學校希望家長提水嗎? 因仔仔講野進度並唔快, 驚黎緊in  ...

面試全程我冇望過個女一眼,佢有佢in,我有我答老師問題
最後唱歌,老師問佢可唔可以唱首歌,佢擰頭,我同女講媽媽陪你唱,佢點頭,咁我再話要問吓老師可唔可以一齊唱喎,老師表示ok,但亞女都係冇唱嘅

THEPOOH914 發表於 18-5-2 16:24
面試全程我冇望過個女一眼,佢有佢in,我有我答老師問題
最後唱歌,老師問佢可唔可以唱首歌,佢擰頭,我同 ...
明白, 謝謝你, 咁你最後同女女揀左邊間呀?

cksai 發表於 18-5-2 16:53
明白, 謝謝你, 咁你最後同女女揀左邊間呀?

揀咗唔出名嘅細校,亞女自己揀,面試表現亦是最好

THEPOOH914 發表於 18-5-2 16:59
揀咗唔出名嘅細校,亞女自己揀,面試表現亦是最好

我仔報K1時都係得23個月..
應該都唔會講野好叻,.,
如果想報比較出名既幼稚園,係咪唔使諗呢?

回覆 NadiaR 的帖子

可以好突然識講我小朋友23 個月突然識講
一講講成句
24 個月問問題
25 個月有晒連接詞
你不要太擔心啦
仲有好幾個月先面試

我個女上年去見都係22、23個月,都仲未識講野,有一間reject,幾間後補,然後有兩間收左,仲有一間call waiting收左,最尾插班N班後再原校收左K1