用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區中學今年有冇君子協定,唔收同區叩門生? ...
樓主: bobolam
go

東區中學今年有冇君子協定,唔收同區叩門生?   [複製鏈接]

Arabellahk 發表於 18-5-2 13:53
名校收BAND3運動尖子生是有可能的,即使收的是BAND2運動尖子生到最後都可能成為band3生,因為他們為了維持 ...
可能我見識少,只了解過SPCC、QC、DBS、LSC、SJC、KC呢幾間名校,想知道其他名校點收BAND3運動尖子?
我亦未見過你所講既B2運動尖子生到最後都成為B3生,以DBS為例,佢哋有運動員既補底班,又以SJC為例,運動員,例如大家比較熟識既方力申,雖然係運動員,亦都入到香港大學。

王家爸爸 發表於 18-5-2 14:03
可能我見識少,只了解過SPCC、QC、DBS、LSC、SJC、KC呢幾間名校,想知道其他名校點收BAND3運動尖子?
我亦 ...
我說的是有可能,

方力申好像不是通過聯考入的大學

Arabellahk 發表於 18-5-2 14:13
我說的是有可能,方力申好像不是通過聯考入的大學
為什麼一定需要通過聯考入大學?

Arabellahk 發表於 18-5-2 14:13
我說的是有可能,方力申好像不是通過聯考入的大學
有可能同會係唔同概念,我也有可能明天中六合彩,但係唔代表我明天真的會中。

王家爸爸 發表於 18-5-2 14:15
為什麼一定需要通過聯考入大學?
如果參加聯考,學術成績可能不夠入大學,所以要用另外一條升大學之路。

Arabellahk 發表於 18-5-2 14:20
如果參加聯考,學術成績可能不夠入大學,所以要用另外一條升大學之路。
...
入大學有好多途徑, 入本地大學, 有JUPAS同Non-JUPAS, 亦有"傑出運動員計劃"

去海外, 尤其係去國內大學, 更加容易

Arabellahk    發表於 18-5-2 14:53
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Arabellahk 發表於 18-5-2 14:20
...
以當年既入大學率,會考B1C成績係無可能入到大學,B1B都唔係個個入到。
近年改咗,一來大學多咗,入大學率高好多,二來運動員有分加。

王家爸爸 發表於 18-5-1 21:25
理論上有協定,現實係所謂君子協定最終都係小人協定,你成績夠好,例如B1A,派咗去B1C,去同區B1B叩門,點 ...

都系嫁,你講得岩,只系低調進行者

hkpapa852 發表於 18-5-2 13:20
其實對真君子嚟講,根本唔需要用協議去規管,但對於偽君子嚟講,協議都只係得個講字。
...

我不同意!

協议只是语言伪术的遮醜布,不论是君子还是小人!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

王家爸爸 發表於 18-5-2 09:34
留班位用黎收叩門學生無問題。但係唔收同區學生,只收外區既,就有問題。

...

未系,多鬼餘,收外區未一樣搶人學生,重攪到學生向他區流

王家爸爸 發表於 18-5-1 21:25
理論上有協定,現實係所謂君子協定最終都係小人協定,你成績夠好,例如B1A,派咗去B1C,去同區B1B叩門,點 ...

可惜我仔不是B1A(emoji),B2A學生扣B2A學校,有可能嗎?

ANChan59 發表於 18-5-2 14:51
我不同意!

協议只是语言伪术的遮醜布,不论是君子还是小人!

或者咁講,其實都只係多一個好聽D既籍口,去拒絕唔啱心水既申請人啫!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bobolam 發表於 18-5-2 15:10
可惜我仔不是B1A(emoji),B2A學生扣B2A學校,有可能嗎?
既然係B2A學生,入咗B2A學校,又點解需要再叩另一B2A學校?

nicolemummy 發表於 18-5-1 22:59
對於老師,飯碗影響全家生計。

對於家長,名校影響sense of belonging.
你以為叩門好好玩, 家長/學生就係為咗你所講嘅"sense of belonging" 去叩門?
不過你都好老實, 個協議都係為保自己飯碗! 不過講到尾咪就係自私囉!
衰啲講, 呢啲協議同商場上嘅合謀訂價/籠斷嘅出發點同效果根本無異.
自由市場, 優勝劣敗. 做得好嘅, 使乜怕收生不足? 使乜怕飯碗不保?

王家爸爸 發表於 18-5-2 17:09
既然係B2A學生,入咗B2A學校,又點解需要再叩另一B2A學校?
當然是因為入唔到B2A學校才去叩

bobolam 發表於 18-5-2 17:55
當然是因為入唔到B2A學校才去叩
咁就可以一試

回覆樓主

講真,講呢啲又係無謂,假君子也好,真小人又好,就好似两岸共識,一個中國各自表咁。

其實最大得益,唔係B1唔B1學校。講黎講去,咪又係持份者。

首先,無人會因為咁而無得讀書。

其次,B1中學收多三幾個呢啲學生條數又唔會靚好多。

再者,B2B3(特別是3)唔會有本區流失的更大可能而面臨殺校危機。

4。B3學生人數過到,教局人員又可以做少啲嘢。

5。你咪以為殺校好過引,之校出生率回升你想加學額真係會要就變到出黎。所以呢個無能正苦都係之前暫停殺校,我估,最少過埋雙非年代,政府就出手啦。

6。到2007開始入學人數增加,啲家長多得你唔少。

仲有,成日叫少班教學,(當然包括教協) ,又唔比b1減學額,又要提供同樣的多優質學校學位,真係識變出黎咩。

我是旦吹下都講到除了佢地要保住同行份工,仲可能有其他考慮。

沒有錯,人家如你說是假君子,真小人,但想想係道德高地指摘人不道德是多麼的容易!

....

王家爸爸    發表於 18-5-2 20:50

somoon 發表於 18-5-2 20:16
一個勁人最多攞8個5**…3個勁人最多廿幾個,就算神校都唔敢話唔志在喎……lol ...

如果咁勁叩乜門?自行两間點都中一間啦,使鬼同區或不同區叩門咩!

....
‹ 上一主題|下一主題