用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區中學今年有冇君子協定,唔收同區叩門生? ...
go

東區中學今年有冇君子協定,唔收同區叩門生?   [複製鏈接]

如題
   7    0    0    0

bobolam 發表於 18-5-1 20:22
如題
理論上有協定,現實係所謂君子協定最終都係小人協定,你成績夠好,例如B1A,派咗去B1C,去同區B1B叩門,點可能唔收你?

王家爸爸 發表於 18-5-1 21:25
理論上有協定,現實係所謂君子協定最終都係小人協定,你成績夠好,例如B1A,派咗去B1C,去同區B1B叩門,點 ...

我又覺得你又唔應該想到D學校咁小人。

D校長都係一間學校既老闆,佢地都會想D弱勢同行唔好執笠。佢地見到D 好學生,的確覺得好吸引,但同同行有無份工,係無得比的。

nicolemummy 發表於 18-5-1 22:15
我又覺得你又唔應該想到D學校咁小人。

D校長都係一間學校既老闆,佢地都會想D弱勢同行唔好執笠。佢地見到 ...
個協定其實原本就係小人協定,於理不合,用嘜名包裝既小人協定都係小人協定,小人協定,就係用來違反既。

oldgamesman    發表於 18-5-3 13:09
Arabellahk    發表於 18-5-1 22:52

王家爸爸 發表於 18-5-1 22:22
個協定其實原本就係小人協定,於理不合,用嘜名包裝既小人協定都係小人協定,小人協定,就係用來違反既。 ...

你好似遇上D唔開心既野喎,分享下。

Arabellahk    發表於 18-5-1 22:52

nicolemummy 發表於 18-5-1 22:28
你好似遇上D唔開心既野喎,分享下。
無,只係而事論事。我嗰區無呢啲協定,當年學位多於學生,入好既學校唔難。

王家爸爸 發表於 18-5-1 22:41
無,只係而事論事。我嗰區無呢啲協定,當年學位多於學生,入好既學校唔難。 ...

對於老師,飯碗影響全家生計。

對於家長,名校影響sense of belonging.

對家長的你,可能不滿這樣的安排。但對於老師,可是他們一家過活。這也是現今人浮於事的無何奈何。

nicolemummy 發表於 18-5-1 22:59

但係做得教育界,應該有基本道德操手,公器私用,其實道德操手係有問題既。

王家爸爸 發表於 18-5-1 23:11
但係做得教育界,應該有基本道德操手,公器私用,其實道德操手係有問題既。 ...

唔明。收唔收,係個機構自主決定啫。同操守有咩關係?

補習社收唔收生,琴老師收唔收生,都係決定啫。

叩門位,本來就係用黎留班,唔係要黎收生。D學校唔改用途,我見唔到有咩問題。

nicolemummy 發表於 18-5-2 06:05
唔明。收唔收,係個機構自主決定啫。同操守有咩關係?

補習社收唔收生,琴老師收唔收生,都 ...
官津學校用既係公共資源,老師、校長食既係公糧,所以學校係公器,公共資源一定需要公平利用,而唔係用來保住同業既飯碗,此為私用也。

王家爸爸 發表於 18-5-2 09:23
官津學校用既係公共資源,老師、校長食既係公糧,所以學校係公器,公共資源一定需要公平利用,而唔係用來保 ...

咁樣嘛。。。

公平D, 留班位唔係用黎收生的。最多專位專用。有人唔註冊先收生吧。

nicolemummy 發表於 18-5-2 09:30
咁樣嘛。。。

公平D, 留班位唔係用黎收生的。最多專位專用。有人唔註冊先收生吧。
留班位用黎收叩門學生無問題。但係唔收同區學生,只收外區既,就有問題。

WHJ    發表於 18-6-20 14:28

王家爸爸 發表於 18-5-2 09:34
留班位用黎收叩門學生無問題。但係唔收同區學生,只收外區既,就有問題。

...

唔,你有你道理。不過,皇帝位呢家野,學校有權以自己條件收生。

有D學校,運動尖子,B3C都收
有D學校,辦學團體refer,優先
有D學校,校友優先
有D學校,有關係小學優先
當然有D學校,成績優先....

呢D都係同你理論差不多。無得淨係話同區無得叩呢家野。次序亦好低下。

王家爸爸 發表於 18-5-2 09:34

...

佳句!比個like你(emoji)(emoji)

nicolemummy 發表於 18-5-2 09:49
唔,你有你道理。不過,皇帝位呢家野,學校有權以自己條件收生。

有D學校,運動尖子,B3C都收
成績優先係最應該做既。至於運動尖子,B3C都收,呢啲係坊間唔傳,以游水最勁嗰三間為例,啲運動員都起碼有B2程度,唔少都入到大學。

王家爸爸 發表於 18-5-2 09:23
官津學校用既係公共資源,老師、校長食既係公糧,所以學校係公器,公共資源一定需要公平利用,而唔係用來保 ...

講得好

nicolemummy 發表於 18-5-1 22:59

我都認同呢個唔係君子協定
因為如果真係君子,應該任何叩門都不接受。

如果你收咗他區叩門生,一樣可能影響他區學校教職員既生計。

200904    發表於 18-6-14 15:21
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

理論上有協定,現實係所謂君子協定最終都係小人協定,你成績夠好,例如B1A,派咗去B1C,去同區B1B叩門,點 ...

你好,請問知唔知葵青區有無君子協定

其實對真君子嚟講,根本唔需要用協議去規管,但對於偽君子嚟講,協議都只係得個講字。

王家爸爸    發表於 18-5-2 13:41
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 18-5-2 09:57
成績優先係最應該做既。至於運動尖子,B3C都收,呢啲係坊間唔傳,以游水最勁嗰三間為例,啲運動員都起碼有B ...
名校收BAND3運動尖子生是有可能的,即使收的是BAND2運動尖子生到最後都可能成為band3生,因為他們為了維持運動水平,大部分人每天都要進行長時間大運動量訓練,還要經常代表學校或香港去參加各種比賽,用於學習的時間很少,即使是BAND1生如果是這種情況,到最後都很難維持BAND1成績,估計這些香港運動記錄保持者或優秀者,應該有另外一條升大學之路。
‹ 上一主題|下一主題