用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小四中文程度
樓主: S-Kwok
go

小四中文程度 [複製鏈接]

little_yolky 發表於 18-5-2 15:14
小四都可以做到了, 而且, 講明係閱讀報告, 即係只要求讀一本書?

我記得, 阿女學校, 小一時份視藝project, ...
我校視藝冇可取回家做的功課,得音樂間中有,  其實你個題目幾有趣, 不過如果要費好多時間做, 份功課值分我可能會好似你, 否則都是當即食面做  - 借幾本"畫評的書" (最好是for children level) 就可以做到 (抄到).   

little_yolky 發表於 18-5-2 15:14
小四都可以做到了, 而且, 講明係閱讀報告, 即係只要求讀一本書?

我記得, 阿女學校, 小一時份視藝project, ...

係吖,要閱讀一本書。
但我仔睇完,完全表達唔到,我真係要逐個point教佢點寫。我沮喪之餘,亦擔心佢中學唔知點讀中文,依家我知原來仔中文程度的確係跟一般相差好遠。

好似佢寫其中一個point: 愛因斯坦堅持不懈,只係好簡單咁寫咗愛因坦喺研究相對論時日做夜做、做錯便重頭做過。 雖然get到意思,但完全無實例support。

不過,今次過程中,仔主動跟我講“原來本書好容易”、“媽媽,我想買一套返嚟睇”,10年以來,我仔只主動睇過幾套(2隻手一定數得晒)中文書(非漫畫),幾套都係以搞笑為主,非搞笑故事,只有1、2本哈利波特+貓戰士。今次竟然主動話想睇啲咁正經嘅書,係一個意外收獲。

HaYi 發表於 18-5-2 15:49
我校視藝冇可取回家做的功課,得音樂間中有,  其實你個題目幾有趣, 不過如果要費好多時間做, 份功課值分我可 ...
我兩個女好鐘意視藝架, 佢哋咁有心機, 做阿媽既都不敢怠慢。

好彩新視藝老師無咗呢份功課, 改為去指定博物館睇指定展覽, 然後揀一件最鐘意, 一件最唔鐘意, 一個展廳角落, 同埋三件唔記得乜展品。寫下理由, 畫下畫, 高班就要present一兩分鐘咁。我哋就坐响coffee shop歎下下午茶, 小朋友就搏命畫。

最搞笑家姐, 最唔鐘意展品揀咗順治畫像, 一邊畫一邊鬧, 話做乜條鍊咁多粒珠。佢蠢到真係數住嚟畫 我就安慰佢, 件衫無條龍已經好好了。阿妹就醒目, 畫咗件玉如意交差, 最鐘意展品係粒寶石戎指。

S-Kwok 發表於 18-5-2 15:52
係吖,要閱讀一本書。
但我仔睇完,完全表達唔到,我真係要逐個point教佢點寫。我沮喪之餘,亦擔心佢中學 ...
唔好咁講, 正如我擔心阿女上到中學跟唔上英文, 仲大件事過你阿仔唔知點讀中文啦, 係咪?

little_yolky 發表於 18-5-2 15:58
我兩個女好鐘意視藝架, 佢哋咁有心機, 做阿媽既都不敢怠慢。

好彩新視藝老師無咗呢份功課, 改為 ...

家姐無論何時都好認真

little_yolky 發表於 18-5-2 15:58

好彩新視藝老師無咗呢份功課, 改為 ...

認真是好, 但也體送吃飯, 不能太執著detail

MrBeast 發表於 18-5-3 08:33
咪係囉, 阿妹就從善如流。快快趣趣搞掂咗去玩!

MrBeast 發表於 18-5-3 08:33

好一句睇餸食飯!細路係呢方面要大人提,我大仔有份睇戲做的英文功課,佢想放低其它即做,因為好玩,但我要佢一定完晒其它先做,逐之留在放假個日,一早起身睇左2小時邊睇邊做

little_yolky 發表於 18-5-3 09:15
咪係囉, 阿妹就從善如流。快快趣趣搞掂咗去玩!
小朋友小, 要引 度一下ok

HaYi 發表於 18-5-3 14:15
好一句睇餸食飯!細路係呢方面要大人提
agree. 日鵝夜蛾 +  等他們自己 領悟

MrBeast 發表於 18-5-7 06:16
小朋友小, 要引 度一下ok
如果阿大同阿細加埋除二, 兩個都好perfect。
‹ 上一主題|下一主題