用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小四中文程度
樓主: S-Kwok
go

小四中文程度

小四要幫一下也正常

bobbob 發表於 18-5-2 09:22
我就覺得好多人都對社會有貢獻,掃地阿嬸、建築工人都有(某啲高官同尊貴議員就未必),唔一定要去到影響世 ...

對!

所以重點在於如何論述。

譬如:老毛,秦始皇,蔣光頭,慈禧等等,都係對社會有貢獻架。

回覆樓主:

醒目開學勳章

ar_mak 發表於 18-5-2 09:47
我對於貢獻同回饋既睇法,係來自一位舊官員,在一個公開場合向學生發表既演講(我就睇片既),佢就係能夠好 ...

我唔清楚,所以去查字典,貢獻有以下解釋:
http://dict.revised.moe.edu.tw/cgi-bin/cbdic/gsweb.cgi

• 進奉或贈與。《荀子.正論》:「稱遠邇而等貢獻,豈必齊哉?」《國語.吳語》:「越國固貢獻之邑也,君王不以鞭箠使之,而辱軍士使寇令焉。」
  • 對公眾有所助益。如:「電話的發明是偉大的貢獻。」
  • 付出。如:「他應聘回國,準備貢獻所長。」

ps. 我又睇唔出專業同貢獻有乜直接關係,好多表面上好專業嘅人士實際上對社會都無乜貢獻~

咁當然,如果樓主個仔寫個清潔阿姐,老師百分百會打回頭重作(仲可能順便打埋佢個頭)

比我一定寫  愛迪生

ar_mak 發表於 18-5-2 09:43
我舉個例,電話既發明,對社會有冇貢獻呢?答案就係,初期真係冇,如果世界上只有我同你係有電話,咁呢個其 ...

你講到攞分,我無語。

以學習而論,講邊個有“社會貢獻” 唔係重點,重要係點講。

要攞分,估老師要咩。。。

我問細路問題,佢有時會LOAD 機良久,我知佢都SEARCH BACK 緊老豆講過咩,呀媽講過咩,老師講過咩,睇書講過咩。於是,我提佢:你想像下如果你係佢,你會。。。,唔駛幾佢,秒已經講左近磅既睇法。

我儘量避免佢攞分思維,正係想保持佢有自己睇法。

譬如:講李小龍,有人用道德批判,但亦可佢有咩社會貢獻。

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 18-5-2 12:37
比我一定寫  愛迪生
寫愛迪生不如寫Tesla

bobbob 發表於 18-5-2 13:25
寫愛迪生不如寫Tesla

愛迪生有媽媽的故事

另外貢獻 小朋友可以 relate 更好

S-Kwok 發表於 18-5-1 15:22
我仔中文程度一向低,不過我都好奇想知道小四是否已經能夠自己完成以下這樣的一份閱讀報告:

題目: 介紹一 ...

間間學校程度不一
如果不是咩 count 成績表 咪是旦做
(emoji)
Lee個係我一向ge 心得

回覆樓主:

我明大家論點,但樓主仔小四,只是一份閱書功課,通常的都是德蘭修女,孫中山等,有書可跟易好多

S-Kwok 發表於 18-5-1 21:49
學校係要求學生寫閱讀報告,所以我估計應該係閱讀 圖書後再作分享,而非上網尋找資料。咁睇完本書,一般係 ...

個人認為就老師4點的提問, 用小四學生的程度(你個仔的程度)就可以, 如果你出手, 即係你做功課, 除非有限字數, 就提點一下, (做到好DETAIL老師都知係你做喇)。我仔當年做呢啲功課, 我只教授佢用倉頡輸入法, 指導佢如何揾資料, 至於內容...我會鼓勵佢試吓做, (即使佢選的和你心水的不一樣), 唔啱老師會改, 試過改就知下次要點做, 重點係要佢自己做。可能我比較懶, 我著重孩子做的能力, 多過做得好唔好。

ar_mak 發表於 18-5-2 14:14
我都係,因為有燈同冇燈既世界,我想像得到,發揮得到。

我睇到份功課時,第一時間都係諗愛廸生

S-Kwok 發表於 18-5-1 15:22
我仔中文程度一向低,不過我都好奇想知道小四是否已經能夠自己完成以下這樣的一份閱讀報告:

題目: 介紹一 ...
小四都可以做到了, 而且, 講明係閱讀報告, 即係只要求讀一本書?

我記得, 阿女學校, 小一時份視藝project, 係要做某某印象派畫家, 內容包括:簡介印象派特色、畫家風格、選三張畫家作品介紹、我最喜歡作品介紹。佔平時分10%(平時分佔學期分45%)

我見到差D暈咗, 去圖書館借咗一大疊書返嚟, 上google search, 然後同阿大一齊讀, 一齊睇畫冊講下D風格同特色。最後, 印象派簡介同畫家風格緊係天下文章一大抄, 阿女都要揀三張作品同佢最鐘意作品, 介紹一下。佢口講, 我筆錄。

一個復活節假, 咁就無咗了。後來轉咗新視藝老師, 專科專教, 無呢份習作了, 轉咗一份睇博物館習作, 學生仲杰, 但家長就好嘆。