用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 覺得考直私對家長同小朋友造成好大壓力... ...
樓主: 宇晴
go

覺得考直私對家長同小朋友造成好大壓力...   [複製鏈接]

回覆樓主:

神校我都試過考, 當見識下, 都去到2nd in. 哈哈!

assado 發表於 18-5-3 09:45

又不用吾考, 有心儀可一試, 大小朋友都要經得起不如意的事情, ...

佢就係有極心儀學校(非神校),但覺得小朋友唔會考得到,所以直頭唔報(因為由考k1名幼全敗後開始覺得自己小朋友唔夠同齡爭,小學都唔會考得到,所以放棄預備考小一。冇預備就更加考唔到。)我有同佢傾過叫佢一試無妨,但佢堅持一個5/6歲既小朋友唔可能控制到自己情緒,認為考直私失敗會令小朋友有嚴重挫敗感,繼而影響叩門時既心理質素……

考小一但求盡力, 好多事都不在控制之內.

我小朋友係好喜歡面試的, 因為我從來都不會在考完後狂追問考過咩?佢講唔講由佢...
也不會因為佢唔識答而責怪佢

最難搞係社交環節, 根據佢講, 其實好多小朋友都勁無禮貌!
我小朋友講野唔多望人, 但我見有offer(普通學校), 應該都成功.

家長過份保護小孩好有問題
失敗是人生成長的一種經歷,家長能為小孩擋得多少??

licpd 發表於 18-5-3 08:57
講開bullying,我層經係港島某男神校附近親眼目睹一男生掌摑另一好shy and timid boy,唔只一下,個男仔好 ...

我在銅鑼灣區,見到出名的女名校中學生大部份都呆呆地,眼鏡厚……在等巴士時見到有該校中學生在自言自語,真係讀書讀到呆加上好嚴的校規!

scgift 發表於 18-5-3 10:03
佢就係有極心儀學校(非神校),但覺得小朋友唔會考得到,所以直頭唔報(因為由考k1名幼全敗後開始覺得自己小 ...
我身邊都有好多這類家長。參加過區內的官津學校小一講座同開放日,都講明所有扣門生需要111外還需要直接做卷再面試。我唔明白為何他們認為毫無面試經驗的孩子能扣得那十個八個留班位。

佢就係有極心儀學校(非神校),但覺得小朋友唔會考得到,所以直頭唔報(因為由考k1名幼全敗後開始覺得自己小 ...
我小朋友考k1都全軍覆沒啊!但係我信我小朋友的能力同努力! 我覺得有時小朋友性格,有無書緣係有一定嘅影響,但都要對自己小朋友有信心,無論佢資質如何,作為父母都要幫佢一把!明明小朋友先天都30分,有父母幫可能可以去到80分,尤其是呢個年紀,父母唔多唔少都要扶一扶佢地。 你朋友係自己問題多過小朋友問題⋯⋯太早睇低自己小朋友

MrBeast 發表於 18-5-3 07:03
成功須苦幹, 世界上那個偉人有愉快童年?
are you sure? 我好似聼過

成功須父幹

MrBeast 發表於 18-5-3 07:03
成功須苦幹, 世界上那個偉人有愉快童年?

冇名人小時候是被家長強迫學習。

小朋友考K1及考小一表現, 完全是兩碼子的事。

teddy210ay 發表於 18-5-3 10:30
我在銅鑼灣區,見到出名的女名校中學生大部份都呆呆地,眼鏡厚……在等巴士時見到有該校中學生在自言自語 ...
依傢的熱門直資/名校好受歡迎,但我就係資優版聼到至少兩個傢長(一個讀港島名女校,一個讀sell愛心,有教無類的直資)分享個小朋友唔想返學因同學相処有問題,融合教育係未得個講字?

scgift 發表於 18-5-3 09:39
好同意!我自己就係諗住就算最終考唔到直私,考既過程都會有所得著。知道自己/小朋友喺邊方面差啲,之後仲 ...

小一考的觀察力、禮貌、社交、認知、表達同溝通能力等,其實家長本身都要教小朋友。

只不過,考小一好似多左個時限同評分,令到部分家長有壓力。

chungque 發表於 18-5-3 11:07
我身邊都有好多這類家長。參加過區內的官津學校小一講座同開放日,都講明所有扣門生需要111外還需要直接做 ...

我朋友連中英文認字都係抱住"到時(升左小一後)先算"既心態,我都唔明點解佢會覺得到時叩門冇問題……

scgift 發表於 18-5-3 11:49
我朋友連中英文認字都係抱住"到時(升左小一後)先算"既心態,我都唔明點解佢會覺得到時叩門冇問題……
...
大部分人都係等運到...到時叩唔到又話題目咁難

mimi222shi 發表於 18-5-3 09:48
考直私都係盡力而為, 壓力太大對家長同小朋友都唔好.

身邊有家長連考都唔考, 係因為連預備都唔想, 咁無得 ...

好多人真係連預備考小一或預備小朋友讀小一都唔想,但又好怕抽到寶校或去到一間谷既小學。

Tans 發表於 18-5-3 11:34
小一考的觀察力、禮貌、社交、認知、表達同溝通能力等,其實家長本身都要教小朋友。

只不過,考小一好似 ...

我朋友認為考直資最重要係考學術,佢冇特別預備,所以認為小朋友一定考唔到。朋友更曾經"好意提醒"我阿女讀普通劵校去考直私一定唔夠出面啲名幼生爭,叫我幫阿女轉校去讀名私幼……我自己教阿女phonics 同Cambridge 又話出去上堂俾人教有系統啲學得好啲……

scgift 發表於 18-5-3 11:57
我朋友認為考直資最重要係考學術,佢冇特別預備,所以認為小朋友一定考唔到。朋友更曾經"好意提醒"我阿女 ...

考小一,家長自己跟係非常非常重要。
只將小朋友外判興趣班或面試班,其實作用不大。

assado 發表於 18-5-3 11:26

冇名人小時候是被家長強迫學習。
名名地的 有vanessa mae n agassi

licpd 發表於 18-5-3 11:14
are you sure? 我好似聼過成功須父幹
那些叫家山有米

MrBeast 發表於 18-5-3 12:12
那些叫家山有米
親友讀名直資話成功靠自擀!不過人都有標簽傚應,名校光環係好吸引的!
‹ 上一主題|下一主題