用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 覺得考直私對家長同小朋友造成好大壓力... ...
樓主: 宇晴
go

覺得考直私對家長同小朋友造成好大壓力...  

chingchub 發表於 18-5-1 17:01
係咪壓力完全睇家長自己點面對同看待呢個升小遊戲,自問我都有要求,但真心唔覺考直私好大壓力,只係覺煩擾 ...

同意

其實家長壓力較大,小朋友會小D. 小女就非常喜歡面試,每次都問幾時再有得去。可見她們只當去個新地方玩遊戲而已。家長以平常心面對就輕鬆好多!

有錢夠食幾世就沒壓力啦,做什麼也沒壓力。

chungque 發表於 18-5-2 11:37
其實家長壓力較大,小朋友會小D. 小女就非常喜歡面試,每次都問幾時再有得去。可見她們只當去個新地方玩遊 ...
考小学唔止玩遊戲吧~

mimi222shi 發表於 18-5-2 09:56
無理要求!
就算叫我去考, 都要睇邊科,唔一定可以100...
aim high.  應該考第一也收貨

回覆樓主:

有個朋友,佢個仔前兩年考直私無offer,佢自己成日失眠,鬧個仔又同老公嘈,好唔開心,好似置身地獄。到農曆年,佢唔開心唔願出街,但都要比面99去一個年老長輩屋企拜年。係果度,佢撞到個疏堂親戚,人地個孫和佢仔同年,一樣快升小。個小朋友的父母分别再婚,丢佢比嫲嫲帶,老人家無資源唔識咁多,係派咩就讀咩,一間都無考過。

佢見人地兩嫲孫神清氣朗,感情好,樂也融融。相反佢地一家却烏雲盖頂,活係佢自制的無間地獄中,佢當堂有個唔同的perspective……

delete

ChocoMilk33 發表於 18-5-2 09:03
考到之後,讀直私一樣咁大壓力,試想考得的小朋友及家庭投放都有番咁上下。 ...

直资龍冇私小/津小甘大壓力, 學習有效果及開心。

回覆 assado 的帖子

呢個就係矛盾位,唔想讀小學太大壓力所以去考直資,但係就要好好裝備先考到 。。。可能對於子女讀名幼既家長嚟講係唔難考,但係對於子女讀Happy程度淺既邨幼既家長,真係有啲壓力。我係其中一個,堅持不外補,靠自己伴讀伴玩,但係龍年間間都3,4千人考,去到考嗰幾個月,連收幾封 reject 信,都真係要夾硬催谷一下。
就算不停告誡自己要放鬆心情,但係响收到 reject/2nd in 3rd in / waiting  letter 之間上上落落既心情真係唔好受。 其中一間要面試家長, 之後收 reject 我真係忍唔住喊咗...

宇晴 發表於 18-5-1 09:15
《純討論》直私愈來愈多人爭,為左想小朋友愉快學習,反而要小朋友操到好fit 考入直私....入左更加要操,因 ...

其實唔一定要去考小學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

ToMing123 發表於 18-5-2 13:25
回覆 assado 的帖子

呢個就係矛盾位,唔想讀小學太大壓力所以去考直資,但係就要好好裝備先考到 。。。可 ...

曾經有jm講話一番說話
佢話考小一,除左為個學位,亦係一個審視自己孩子嘅好機會。咩比人強,咩未夠班。家長唔好太著眼於「輸贏」。學習條路仲有好長,知己知彼百戰百勝,識戰勝自己至係王道。

宇晴 發表於 18-5-1 09:15
《純討論》直私愈來愈多人爭,為左想小朋友愉快學習,反而要小朋友操到好fit 考入直私....入左更加要操,因 ...

唔同意,考直私唔一定要死谷先入到,我親戚個女讀開出名玩的幼稚園,搵左間神校純粹當練習去in下,事前乜都無準備,點知咁就收左,9月升讀女拔

pccw2017 發表於 18-5-2 13:46
唔同意,考直私唔一定要死谷先入到,我親戚個女讀開出名玩的幼稚園,搵左間神校純粹當練習去in下,事前乜 ...

家長背境好?
DGS 信有一半分來自家長。

hkpapa852 發表於 18-5-2 13:30
其實唔一定要去考小學

有25分就可以不考小學, 20分都可博下自行。

assado 發表於 18-5-2 13:58
有25分就可以不考小學, 20分都可博下自行。

有幾多分真係唔重要,最重要係唔好吓吓抱住一定要較乜乜學校既心態。

入到乜乜學校讀者都唔會保証你名成利就,入唔到亦唔駛死。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

assado 發表於 18-5-2 13:49

家長背境好?

普通家庭,都可算是中產,同女拔無任何關係

Yanamami 發表於 18-5-2 12:03
考小学唔止玩遊戲吧~
當然不是考幼稚園那時的遊戲。近來考小一興玩 IPad. 遊戲內容涵蓋:中,英,數。其實並不是太難,只是20以內的加減,常用的中文詞語配對:如公園,老師等。英文方面劍橋 Starters 就可以了。有人讀劍橋英語只為拿張證書見學校, 其實口試部分題目跟面試題目差不多: 如你在周末會做些甚麼?對面試幫助很大。

K1家長還有時間準備。有時學習也不一定靠谷,得閒叫小朋友打個電話比長輩姨媽姑姐之類傾下,練習與人溝通對小一面試幫助很大!小女今日在等取外賣的短短5分鐘, 就跟對面的一對老夫婦傾了一餐, 也是這樣練出來的。

回覆 chungque 的帖子

老實講,要剛上K3的小朋友做20內的加減數,以及要non-native speaker擁有starter程度已經係不太合理,只是EK家長好似都習以為常,因為還有更深程度的幼稚園…