用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 覺得考直私對家長同小朋友造成好大壓力... ...
樓主: 宇晴
go

覺得考直私對家長同小朋友造成好大壓力...   [複製鏈接]

回覆樓主:

係咪壓力完全睇家長自己點面對同看待呢個升小遊戲,自問我都有要求,但真心唔覺考直私好大壓力,只係覺煩擾多啲,我覺得就算考唔到直私,點都有津校讀,就算去到津校,我都仍然keep住對孩子既要求。就算過左小學、去到升中、升大、就業都必然會有要求同期望,壓力一世流流長,考唔到又唔會注定一世失敗,所以還是豁達啲睇吧,孩子最後還是會長大自己選自己既路,樓主而家k1已咁覺壓力,點撐到佢地大?

little12 發表於 18-5-1 13:16
考直私都未算,考到了,之後仲要盡谷叩名校,真係...替個小朋友辛苦

小一叩吾到名津小, 有家長都把握每年插班机會, 務求入到名小, 小朋友真辛苦。

Charlotte_mom 發表於 18-5-1 14:33
你覺得唔讀直私就唔駛谷成績?
我姨甥直私炒晒,抽官校,升中靠派位,一分都不能少
...

唔好意思,我不太明白你意思
我自己的意思係,覺得身邊不少父母,當初明明話間直私很適合自己小朋友的,考到以後卻又想更上一層樓,繼續操操操,去叩最 top 的. 見小朋友停不下來的 時間表,有點替小朋友辛苦

醒目開學勳章 王國長老

little12 發表於 18-5-1 20:14
我自己的意思係,覺得身邊不少父母,當初明明話間直私很適合自己小朋友的,考 ...

Sorry,我誤會你講,為升中要keep住最top。所以我話「爭出線」呢個遊戲有排玩,無直升仲顛

至於插勁校,咁睇啦,如果小朋友本身有料,更上一層樓無可口非。但如果為更上一層樓而夾粗谷,谷到一次符碌得左都無幸福

回覆 Charlotte_mom 的帖子

我識個小朋友係一線插更勁,我知佢資質好好,留係自己果間真心係有 d 浪費。後來插入間神校,雖然係多好多功課測驗,冇以前咁名列前茅,但係睇得出佢好開心,學到更多野,新學校嘅老師付出更多心機去教班學生(我真係未見過有老師寫意見、回覆可以寫滿一版藍簿)。

如果無要求,可以好輕鬆!
如果有要求,自然要付出!
睇家長想點?覺得壓力大,可以唔考

Charlotte_mom 發表於 18-5-1 20:27
Sorry,我誤會你講,為升中要keep住最top。所以我話「爭出線」呢個遊戲有排玩,無直升仲顛

至於插勁校, ...

合適真係好重要,勉強冇幸福。有能力向上反而留在小池,又真是浪費了。忽然想起小池大魚同大池小魚的矛盾。最好揾到個啱啱好嘅池

其實只要在香港讀書根本無得選! 無論直私或官津, 入到神校就要追, 入到寶校就要被谷, 大家不要存幻想。  K1家長還有時間計劃和準備,勿待小一時還 min pay 都唔掂!

宇晴 發表於 18-5-1 09:15
《純討論》直私愈來愈多人爭,為左想小朋友愉快學習,反而要小朋友操到好fit 考入直私....入左更加要操,因 ...

情況又未至於樓主甘講。

樓主另一個問題-成績比較, 現今怪獸家長多, 真係可不用理會太多。

Charlotte_mom 發表於 18-5-1 20:27

至於插勁校, ...

去勁校插班因為要Submit過往成績表,又要筆試同面試,過得咁多關所以好少符碌。反而考直私小一時就真係有唔少符碌嘅情況。

回覆樓主

如果學校只係面試一次學生,有符碌情況真係唔奇!

醒目開學勳章 貢獻勳章

francis_chan 發表於 18-5-2 07:47
如果學校只係面試一次學生,有符碌情況真係唔奇!
in 兩次就唔會?男拔就唔screen讀寫障礙喇!入到去,頂唔住,咪留班囉!

恐龍家

至於插勁校, ...
符碌more likely = burnt out

醒目開學勳章 貢獻勳章

我認同壓力完全來自要求!
至於比較...人地要比,你都仲可以唔理架,點解會無咗自己主見?
請重視身心健康,你點睇一件事,你嘅行為/表情/說話,或多或少會影響孩子,特別係價值觀!

插班真係可以不停插?
如果係,你要感恩,因為你有個好合作嘅孩子
但事實係:唔可能肯年年陪你癲,孩子對本身學校同朋友有感情的話,大大下識得唔合作!

升中,又係真係有壓力,因為老師日日講住,孩子自自然然就考試mode,但要佢地正面去面對,為自己未來而努力,其實亦係一個經歷,而家長同孩子一齊經歷,處理壓力,亦係成長當中重要嘅學習

相對... 好多K3都仲傻下傻下,考小一其實好睇家長點處理,孩子嘅壓力好有限

LittleButter    發表於 18-5-2 09:00
恐龍家

little12 發表於 18-5-1 20:14
我自己的意思係,覺得身邊不少父母,當初明明話間直私很適合自己小朋友的,考 ...
有幾類型, aggressive 可能考不到心e 心不死, 也有一 心愉快學習的

考到之後,讀直私一樣咁大壓力,試想考得的小朋友及家庭投放都有番咁上下。

小曳人 發表於 18-5-2 08:28
我認同壓力完全來自要求!
至於比較...人地要比,你都仲可以唔理架,點解會無咗自己主見?
請重視身心健康 ...
身邊不少怪獸, 考試要100, 阿彌陀弗

醒目開學勳章 貢獻勳章

MrBeast 發表於 18-5-2 09:07
無謂嘅壓力

恐龍家

MrBeast 發表於 18-5-2 09:07
無理要求!
就算叫我去考, 都要睇邊科,唔一定可以100...

‹ 上一主題|下一主題