用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 請賜教! 如何培訓數學?
go

請賜教! 如何培訓數學? [複製鏈接]

今朝一早 (emoji)細佬【細佬是仲有22日就5歲,讀緊K2】 一路玩緊minecraft遊戲,一路開玩笑問: 【爸爸, 你知唔知13+13= 幾多呀? 】                          爸爸反問諾諾:【咁你知唔知幾多呀?】                           (emoji)諾諾(2秒即答):【咁蠢㗎!咪26羅……  】                      跟著,我(emoji)即時問:【咁你知唔知24+24=係幾多呀?】                                                                           諾諾都係一邊玩遊戲,(emoji)唔駛3秒就答:【咪48 lor..媽咪你咁都唔識(emoji)】                                       爸爸(emoji)‍♂️都O晒嘴。,講:【嘩!(emoji)諾諾你好叻呀!咁你都知!】                                                                 諾諾:就(emoji)‍♂️沾沾自喜,繼續打機  (emoji)                                    其實我一直都懷疑細佬係資優兒童,但就無為佢去驗啦,嘥錢,我寧願對症下藥比佢學多野, 佢只是k2已經識雙位加數, 仲要係冇人教過佢, 佢已經背咗3的個乘數表, 有冇人有經驗佢應該學奧數好定係珠心算好有咩推介呢? 我唔想埋沒佢數學的天分... 佢仲好鍾意砌嘢(工程,例: 成日話點起一間屋出嚟)同埋諗嘢.. 有咩應該學? 利申: 小兒是活動型,田徑 體操,游泳 跆拳道都有學。 靜態較少,請指教! 由於佢讀嘅幼稚園都是較深1年, 所以不用再補英文。。
   1    0    0    0

回覆樓主:

唔好珠心算啦,數學又唔係鬥快,反而如果佢對數學有興趣,咪自己教。如果真係中意,唔會覺得辛苦,仲有挑戰性。街外既補習班我怕太目標為本,搞到佢唔中意仲衰,自己教,無壓力,佢中意聽就教,唔聽就由佢。

Finana 發表於 18-5-1 01:39
今朝一早 (emoji)細佬【細佬是仲有22日就5歲,讀緊K2】 一路玩緊minecraft遊戲,一路開玩笑問: 【爸爸, 你 ...

我都想知道,我小朋友5歲多d,對數學好有興趣,佢會主動要我買數學既activity book比佢玩。佢而家已經識雙位乘數同簡單除數。我唔想催谷但唔知有咩方法可以幫佢繼續發展呢個興趣。

ChristmasBoy 發表於 18-5-4 15:07
我都想知道,我小朋友5歲多d,對數學好有興趣,佢會主動要我買數學既activity book比佢玩。佢而家已經識雙 ...

同道中人?! 我都唔想谷佢。。 現在得閒就同佢計到計下數, 出街俾錢時叫佢計佢都好快答到。。 我唔想咁快迫佢學太多喇,驚失咗興趣。。留意多點, 暑期班都是運動為主

回覆 Finana 的帖子

奧數值得俾佢試下
‹ 上一主題|下一主題