用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 2018華夏盃總決賽有成績了
go

2018華夏盃總決賽有成績了

http://www.hkmo.com.hk/resultQuery_201718.php

這麽快出已經有

回覆樓主:

知唔知此成績是否計算全國在內? 定只是計算香港區而已?

是計全國的, 留意一下每年級也該有狀元獎和9個特等獎的, 名單內欠了的數量就是國內選手拿取了.

有些級只有2個特等獎, 其餘7個就是給國內學生拿了?

米米爸爸 發表於 18-5-1 14:11
有些級只有2個特等獎, 其餘7個就是給國內學生拿了?

係啊, 2年級都唔見有狀元, 即係國内選手獲得

國內的選手太強了。

Deleted

米米爸爸 發表於 18-5-1 15:36
國內的選手太強了。

對呀,國內對手很強,我仔晉級有特等,今次得一等。但第一次參加奧數比賽又冇上雞精班,我都滿意了。

b3410    發表於 18-5-1 18:11

tiffany168168 發表於 18-5-1 15:38
對呀,國內對手很強,我仔晉級有特等,今次得一等。但第一次參加奧數比賽又冇上雞精班,我都滿意了。
...
我哋都降咗一級,都係第一次參加,冇上雞精班,已經好開心!幸虧決賽改期,如果唔係都參加唔到。所以已經覺得有賺

下星期仲有港澳盃晉級賽。其實華夏杯難些還是港澳杯難些呢?

米米爸爸 發表於 18-5-1 19:01
下星期仲有港澳盃晉級賽。其實華夏杯難些還是港澳杯難些呢?

我仔覺得港澳難d

tiffany168168 發表於 18-5-1 19:16
我仔覺得港澳難d
第一次參加就有特等獎,你仔超勁呀。

米米爸爸 發表於 18-5-1 19:30
第一次參加就有特等獎,你仔超勁呀。

多謝呀!希望佢保持興趣,繼續努力!

回覆樓主:

想問個結果是香港區的成績?
見有些學生的編號,不見在初賽/晉級賽名單內?
那麼是否不需要晉級賽有等級,才可以報名總決賽了?
還是那些是國內學生??

回覆 winy629 的帖子

大會會咁答你:「我哋會邀請一啲喺其他比賽成績好嘅同學入決賽。」2016 年阿仔參加 AIMO,當年決賽在香港舉行,阿仔由初賽、晉級賽玩到決賽,到決賽結果公佈時發現有個小朋友個名從來冇出現喺 AIMO 初賽同晉級賽嘅得獎名單上,於是我打電話去問,對方就係咁覆我。

我當時問佢哋,點解有人可以 skip 初賽、晉級賽直入決賽,其他人就要由初賽玩起?其他人要比賽多兩次,當中要畀參賽費,點解有人可以 straight in 呢?論成績嗰個小朋友亦唔係最 top,個狀元都係由初賽玩起,照道理呢個小朋友唔會勁過佢呱?最後對方梗係西遊完一大輪就不了了之啦。

h9317784 發表於 18-5-2 20:29
回覆 winy629 的帖子

大會會咁答你:「我哋會邀請一啲喺其他比賽成績好嘅同學入決賽。」2016 年阿仔參加 A ...

VIP? 報名費都唔駛比?
誠然,VIP 也不全是取特等獎。

小一的話,可以點以其他比賽作參考?
華夏盃應該係最早開始的吧? 同一機構搞的港澳盃,兩岸三地,AIMO比賽,應該是較後開始初賽吧?
難道是其他機構的 VIP?

AIMO決賽係重點吸金賽事, 早兩年我仔都係淨玩華夏杯初賽, 但最後都會收到"邀請", 話你表現出色乜乜乜, 所以邀請你參加aimo決賽, 絕招層出不窮

winy629 發表於 18-5-2 17:54
想問個結果是香港區的成績?
見有些學生的編號,不見在初賽/晉級賽名單內?
那麼是否不需要晉級賽有等級, ...

我都留意到此情況。但決定權在機構度,係冇絕對公平啦。譬如如果你參加了佢地搞d 雞精班而比賽時出返類似嘅,你都冇符!
反而我仔參加WMI, 真係冇去初賽而去複賽,因為忘了報名初賽。咁其實如果初賽有金銀獎就不用複賽,而複賽是比較難的(主辦機構說的), 咁樣感覺上公平d 囉!

tiffany168168 發表於 18-5-2 23:33
我都留意到此情況。但決定權在機構度,係冇絕對公平啦。譬如如果你參加了佢地搞d 雞精班而比賽時出返類似 ...

佢寫明參賽資格,係晉級賽獲獎。
自打咀巴。
唔寫明仲好。。。