用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 派到第幾志願,大家開始會叩門?
樓主: 聞一多
go

派到第幾志願,大家開始會叩門?  

CMMANDY 發表於 18-5-1 17:28
換上另一角度,  是否必須要,  入讀大部分人, 都會"嘩" 的英中,  有時,  表面風光咋,  當你處於一個 ...
禁“英中”又唔係乜野木人行,唔係乜高不可及既……

Yanamami 發表於 18-5-1 17:51
禁“英中”又唔係乜野木人行,唔係乜高不可及既……
當然唔係間間, 係1A, 1A-1B  

CMMANDY 發表於 18-5-1 18:04
當然唔係間間, 係1A, 1A-1B
1A反而唔难讀,大前題係英文好就如魚得水……功課都少过人……

patpat234 發表於 18-5-1 02:01
佢攪到我要震到7月10
今年好少少啦, 舊年震到 711!

CMMANDY 發表於 18-5-1 17:28
換上另一角度,  是否必須要,  入讀大部分人, 都會"嘩" 的英中,  有時,  表面風光咋,  當你處於一個 ...
同意,合適孩子程度及能力,自然最好,亦不必一定要哇一聲的英中。但既然是自行及大抽獎皆未能成功進入孩子心儀又合適的中学,last chance 叩門自然不好輕易放棄!反正試試毋妨,當然孩子心靈比賽脆弱,不能接受挫折的話,又安於接受派位的结果,那就沒問題了!其實,任何選擇,已盡力又不後悔便是了。

Yanamami 發表於 18-5-1 18:06
1A反而唔难讀,大前題係英文好就如魚得水……功課都少过人……
一定喇, 入得1A,  英文不能唔得, 至於難唔難讀,  就要看耐力了

CMMANDY 發表於 18-5-1 18:15
一定喇, 入得1A,  英文不能唔得, 至於難唔難讀,  就要看耐力了
憑自己实力入,学习能力係高既,-定得。如果小学时靠父母發功或補习催谷或只係識考試,或者会辛苦d.

Hoba15 發表於 18-5-1 18:07
今年好少少啦, 舊年震到 711!

無錯,震少1日

王家爸爸 發表於 18-5-1 16:04
港島區女仔,只要唔係南區,都唔會差既,放心。

謝謝安慰

TLHE 發表於 18-5-1 15:45
回覆 Joe8889 的帖子

做父母親的,最懂自己孩子的能力吧!承受失敗的勇氣,也是從小的教育,不能一步到位
做父母的,也有不少一心高估自己子女的能力。明白能力所及,不是每人都做到。

我當年亦在中三插班入名校,太太亦是如此,所以我不反對叩門,只是提提大家小心小朋友的反應,叩不到會否令佢讀番原本學校不開心?

當年一同入到的,有一部分中五升唔到原校。。。

TLHE 發表於 18-5-1 18:09
同意,合適孩子程度及能力,自然最好,亦不必一定要哇一聲的英中。但既然是自行及大抽獎皆未能成功進入孩子 ...
明白, 當年,   我仔仔說,  唔洗叩門的, 我去邊間都有信心讀到的, 最後入左自2, 再問他仍笑說, 自2 識貨, 不必叩自1

Yanamami 發表於 18-5-1 18:19
憑自己实力入,学习能力係高既,-定得。如果小学时靠父母發功或補习催谷或只係識考試,或者会辛苦d. ...
說得對, 學行時有得扶, 到最後識行, 係要靠自己

回覆 CMMANDY 的帖子

是的,所以与孩子溝通好,他喜歡的学校,便是好学校!叩門的前题,自然是他另有所爱,那未试便放棄,就可能会後悔,所以才認為应鼓勵他试下!
你孩子的情況,反正已移情別恋,自然毌此需要啦!

TLHE 發表於 18-5-1 18:57

是的,所以与孩子溝通好,他喜歡的学校,便是好学校!叩門的前题,自然是他另有所爱 ...

襯後生,有好多選擇時,就放鬆d

王家爸爸 發表於 18-4-30 17:02
每個人既情況唔同,好難一刀切話派到第幾志願,會叩門。

理論上,第二志願就會有人去扣門!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

TLHE 發表於 18-5-1 12:23

其實,叩門未必有大家想像咁難咁恐怖的!往年我校就有3-4位同學叩門跨区1A校成功,他 ...

同意,教扣門試唔係死讀書就得,係考水平,對某些唔鍾意死讀又有不小心嘅學生有利。而且有啲學校成績表冇名次,可以偷雞。

Yanamami 發表於 18-5-1 18:19
憑自己实力入,学习能力係高既,-定得。如果小学时靠父母發功或補习催谷或只係識考試,或者会辛苦d. ...

所以我唔同意用小學名次來定是否B1abc, 只要數,英叻,就可以通行。好多學校平均分拉得好緊,好多孩子只不過因為中文差少少和多唔小心才進不了前列。

聞一多 發表於 18-4-30 16:47
派到第幾志願,大家開始會叩門?

我會第六就叩啦

過咗第三都好去啦

ANChan59 發表於 18-5-1 19:55

有人第一都會去叩添:自覺信錯學校了.  

王家爸爸    發表於 18-5-1 21:22

ANChan59 發表於 18-5-1 19:55
我会!